Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai mokat virti perlines kruopas? Vadovaukitės patarimais ir bus tobulos

Perlinės kruopos vis dar sąlyginai pigios, kupinos maistingų medžiagų, pasotinančios ir itin universalios. Atrodytų, vieni juokai jas išvirti, tačiau žinant kai kurias gudrybes ir patarimus, su jomis paruošti patiekalai bus dar skanesni.
Perlinės kruopos
Perlinės kruopos / Vida Press nuotr.

Mirkyti ar nemirkyti?

Perlinės kruopos, palyginus su kitomis kruopomis, yra iš ilgiau verdančių. Geras sprendimas – pamirkyti jas per naktį ar bent kelias valandas. Išmirkytos kruopos išvirs žymiai greičiau.

Jei kruopos nebuvo mirkytos, būtinai jas prieš verdant perplaukite po šaltu tekančiu vandeniu. Taip pašalinsite nereikalingą krakmolą ir galimus nešvarumus.

Kuo pakeisti vandenį?

Jei kruopas naudosite salotoms, mišrainėms ruošti, labai patartina virti jas sultinyje, o ne vandenyje. Kruopos bus žymiai turtingesnio skonio. Be to, tai atsispindės ir patiekale.

Perlines kruopas virkite dideliame kiekyje vandens, kai jos išvirs, vandenį nupilkite, o kruopos dar leiskite pailsėti puode apie 15 min., kad sugertų skysčio likučius. Tada kruopas išpurenkite šakute, panašiai kaip virtus ryžius ar kuskusą.

Vida Press nuotr./Troškinys su perlinėmis kruopomis
Vida Press nuotr./Troškinys su perlinėmis kruopomis

Kaip ir kiek virti?

Į didelį prikaistuvį pilkite 500 ml vandens ar sultinio, suberkite 150–160 g perplautų kruopų, įberkite 2/3 arbat. šaukšt. druskos. Nepilnai uždenkite puodą ir palaukite, kol užvirs. Sumažinkite kaitrą iki minimalios ir leiskite virti apie 20–25 min. Paragaukite ir nutarsite, ar užtenka. Išvirus leiskite „pailsėti“.

Virdamos perlinės kruopos gerokai išbrinksta, atsižvelkite į tai rinkdamiesi ir puodą, ir įpildami pakankamai vandens. Vidutiniškai iš 1 stiklinės sausų perlinių kruopų išeis apie 3 stiklinės jau išvirusių.

Perlines kruopas galima sausas, tik perplautas berti į ruošiamą patiekalą – sriubą, troškinį, tačiau turėkite galvoje, kad jos sugers nemažai skysčio, išleis šiek tiek krakmolo. Tai nėra blogai, jei gerai apskaičiuosite proporcijas. Kitas variantas – išvirti perlines kruopas atskirai (kad būtų dar standžios, al dente) ir tokias suberti į patiekalą bei baigti jame porą–trejetą minučių virti.

Vida Press nuotr./Salotos su perlinėmis kruopomis
Vida Press nuotr./Salotos su perlinėmis kruopomis

Gardinkite ne tik sriubas

Perlines kruopas mes nuo seno naudojame sriuboms gardinti, verdame iš jų košes, taip pat dedame į troškinius, tačiau išvirusios jos gali būti ir geras garnyras (tereikia pagardinti žolelėmis, prieskoniais, trupučiu alyvuogių aliejaus ar sviesto). Labai skanios bei sočios ir salotos su perlinėmis kruopomis. Jos turi labai švelnų riešutinį poskonį, tad dera su riešutais, džiovintais vaisiais, taip pat šviežiomis daržovėmis, sūriais.

Jūsų dėmesiui – keli receptai su perlinėmis kruopomis:

Perlinių kruopų sriuba
Receptas: Perlinių kruopų sriuba
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.4 / 84
Receptas
Ingredientai
Kalakutiena: 1.00 kg (Sultiniui;kalakutų krūtinėlių kaulų su trupučiu mėsos)
Svogūnai: 1.00 vnt. (Sultiniui)
Morkos: 1.00 vnt. (Sultiniui ir sriubai 2 morkos)
Salierai: 2.00 vnt. (stiebai ir sriubai gabaliukas (apie 100 g) saliero šakniagumbio)
Petražolės: 1.00 vnt. (sultiniui kelios šakelės ir sriubai šaknis)
Porai: 1.00 vnt. (sriubai)
Perlinės kruopos: 75.00 g (Sriubai)
Čiobreliai: 10.00 g (sultiniui kelios šakelės)
Laurų lapai: 1.00 vnt. (sultiniui)
Druska: 1.00 arbat. š. (sriubai; pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (sriubai; pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia užmerkite kruopas – išbrinkusios greičiau išvirs.

2. Kaulus sudėkite į skardą ir 30 min. kepkite 200oC karštumo orkaitėje. Ataušinkite, nupjaustykite suminkštėjusius mėsos gabaliukus. Apskrudusius kaulus sudėkite į didelį puodą ir įpilkite vandens, kad apsemtų. 

3. Paruoškite sultiniui skirtas prieskonines daržoves: svogūnus nulupkite ir perpjaukite į keturias dalis. Morkas supjaustykite griežinėliais, salierų stiebus – nedideliais gabaliukais. Paruoštas daržoves sudėkite į puodą, įmeskite į ryšulėlį surištus prieskoninius žalumynus ir laurų lapelį.

4. Sultinį užvirinkite neuždengtame puode, nugraibykite putas, uždenkite ir ant nedidelės ugnies virkite 1,5 val. Paskui sultinį nukoškite ir supilkite į švariai išplautą puodą.

5. Sultinį vėl užvirinkite, sudėkite mirkytas kruopas, sriubai skirtas susmulkintas daržoves, kubeliais supjaustytą kalakutieną, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir virkite dar 35 min.

Suskleisti
Perlinių kruopų košė
Receptas: Perlinių kruopų košė su morkomis
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.4 / 62
Receptas
Ingredientai
Perlinės kruopos: 100.00 g
Morkos: 2.00 vnt. (nedidelės)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 1.00 vnt.
Grietinė: 1.00 valg. š.
Druska: 0.30 arbat. š.
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (mėgstamų)
Kaip gaminti

1. Perlines kruopas pamerkite nakčiai ir ryte užvirkite su nedideliu kiekiu vandens.

2. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite burokine tarka.

3. Morką, svogūną ir kubeliais pjaustytą pomidorą apkepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus, druska ir prieskoniais.

4. Daržoves sudėkite į kruopas ir virkite ant silpnos ugnies. Kai vanduo nugaruos, įpilkite dar šiek tiek vandens ir virkite apie pusvalandį.

5. Palikite šiek tiek pastovėti, o vėliau įdėkite šaukštą grietinės, išmaišykite, uždenkite dangčiu ir palikite dar 15 minučių pastovėti.

Suskleisti
Perlinių kruopų košė
Receptas: Perlinių kruopų košė su žirniais
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 61
Receptas
Ingredientai
Perlinės kruopos: 200.00 g
Žirniai: 150.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Čiobreliai: 2.00 valg. š. (susmulkintų)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Žirnius ir kruopas atskirai išmirkykite per naktį. Ryte išvirkite, nukoškite, kruopas išplaukite ir viską kartu virkite apie 15–20 minučių pasūdytame vandenyje ant vidutinio kaitrumo ugnies.

2. Kai išvirs, nuo viršaus nupilkite vandenį ir suberkite su sviestu apkepintą, smulkiai supjaustytą svogūną bei toliau pavirkite, kol kruopos taps minkštos.

3. Paskaninkite košę sviestu, čiobreliais, viską gerai išmaišykite ir pavirkite dar penkias minutes.

Suskleisti
Perlinių kruopų troškinys
Receptas: Perlinių kruopų troškinys su šonine, daržovėm ir baravykais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.7 / 7
Receptas
Ingredientai
Perlinės kruopos: 200.00 g
Vanduo: 1.00 l
Šoninė: 100.00 g (šaltai rūkytos)
Kietasis sūris: 100.00 g
Vynas: 100.00 ml (baltojo (nebūtinai))
Morkos: 100.00 g (ir dar šiek tiek patiekimui)
Pastarnokas: 100.00 g
Baravykai: 50.00 g (džiovintų)
Svogūnai: 50.00 g
Česnakai: 20.00 g
Petražolės: 30.00 g
Krapai: 30.00 g
Aliejus: 2.00 valg. š. (ir dar šiek tiek patiekimui)
Burokėlių lapeliai: 10.00 g (patiekimui)
Kaip gaminti

1. Džiovintus baravykus išmirkyti nedideliame kiekyje šalto vandens (apie 100 ml).

2. Puode ant alyvuogių aliejaus apkepinami smulkinti svogūnai su česnakais ir šonine. Dedamos prieskoninės žolelės ir smulkinti džiovinti baravykai. Dedamos perlinės kruopos, išmaišoma

3. Pilamas baltas vynas, skystis nuo grybų mirkymo, dalis vandens.

4. Dedami smulkinti pastarnokai ir morkos ir viskas ant nedidelės ugnies troškinama apie 15-20 minučių vis įpilant truputį vandens ir nuolat maišant.

5. Troškinimo pabaigoje išimamos prieskoninės žolelės.

6. Kai kruopos suminkštėja, dedamas tarkuotas sūris ir smulkinti žalumynai.

7. Paruoštas troškinys tiekiamas su morkytėmis, burokėlių lapais ir aliejumi.

Suskleisti
Perlinių kruopų troškinys
Receptas: Sotus perlinių kruopų, kiaulienos ir baklažanų troškinys
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.8 / 8
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 300.00 g (sprandinės)
Morkos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Baklažanai: 1.00 vnt.
Perlinės kruopos: 200.00 g (nevirtų)
Konservuoti pomidorai: 1.00 vnt. (skardinė)
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Išvirkite perlines kruopas, o kol jos verda, paruoškite kitus ingriedientus.

2. Kiaulieną supjaustykite gabalėliais. Į didelį puodą pilkite maždaug dvi stiklines vandens ir sudėję smulkintą kiaulieną kaitinkite, kol vanduo ims virti. Jei atsiranda putų, jas nugriebkite.

3. Kol kaista kiauliena, supjaustykite baklažaną ir dėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Pakepkite maždaug 4 minutes ir atidėkite į šalį.

4. Susmulkinkite svogūna ir griežinėliais supjaustykite morką, Daržoves tai pat apkepkite keptuvėje ir sudėkite į puodą kur troškinasi mėsa.

5. Mėsai su daržovėmis vėl užvirus, sudėkite baklažanus ir troškinkite dar apie 5 minutes.

6. Sudėkite iš anksto paruoštas perlines kruopas, dėkite prieskonius ir viską išmaišykite,

7. Sudėkite konservuotus pomidorus, patroškinkite dar kelias minutes.

Suskleisti
Troškinys su perlinėmis kruopomis ir faršu
Receptas: Troškinys su perlinėmis kruopomis ir faršu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 180
Receptas
Ingredientai
Perlinės kruopos: 200.00 g
Vanduo: 400.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5 šaukštelio)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Faršas: 300.00 g
Pomidorai: 2.00 vnt.
Sojų padažas: 1.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (0,25 šaukštelio)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (0,5 šaukštelio džovinti)
Petražolės: 1.00 valg. š. (kapotos)
Kaip gaminti

1.Perlines kruopas išvirkite vandenyje, pagardinkite druska. Morkas nuskuskite ir supjaustykite kubeliais.

2.Nulupkite ir susmulkinkite svogūną. Morkas, svogūnus ir faršą apkepkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi, pagardinkite druska, pipirais.

3.Sudėkite pjaustytus pomidorus ir pakaitinkite dar 3–4 minutes. Viską iš keptuvės sukrėskite į puodą su perlinėmis kruopomis, gerai išmaišykite ir dar 5 minutes troškinkite.

4.Tiekite apibarstę smulkintomis petražolėmis.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Mišrainė su brokoliais
Receptas: Lengva perlinių kruopų ir brokolių mišrainė
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 10
Receptas
Ingredientai
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Perlinės kruopos: 1.00 st. (išmirkytų per naktį (jei mėgstate mišrainę su daugiau daržovių, galite dėti perpus mažiau kruopų))
Citrinos: 1.00 vnt. (išspaustos sultys ir nutarkuota žievelė)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 arbat. š.
Parmezano sūris: 1.00 sauja (tarkuoto (tinka ir pecorino romano sūris))
Anakardžių riešutai: 1.00 sauja (arba graikinių riešutų, pasmulkintų; nebūtinai)
Kaip gaminti

1. Perplaukite išmirkytas perlines kruopas, virkite dideliame kiekyje pasūdyto vandens, kol bus dar kietokos (al dente) – tai užtruks 15–20 min., o tada nusunkite ir palikite vėsti.

2. Užkaiskite kitą puodą vandens, kai užvirs, pasūdykite. Brokolį suskirstykite gana stambiais žiedynais, nupjaukite sumedėjusius kotelius, nuplaukite. Meskite brokolius į puodą ir pavirkite 3 min. – turi kiek suminkštėti, bet likti traškūs. Išgriebkite arba nusunkite, perliekite šaltu vandeniu ir dėkite į plačią lėkštę, kad kiek apdžiūtų. Kai apdžius, supjaustykite žiedynus ir kotelius nedideliais gabaliukais.

3. Keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų, įspauskite česnaką, berkite aitriųjų paprikų dribsnius, pakepinkite minutę, kol česnakas pakvips ir pagels. Berkite brokolius, citrinos žievelę, pipirus, apie 0,5 šaukšt. druskos, gerai išmaišykite ir pakepinkite dar apie porą minučių – brokoliai turi dar labiau suminkštėti ir apsivelti prieskoniais.

4. Į didelį dubenį berkite perlines kruopas, suverskite visą keptuvės turinį, įspauskite citrinos sultis, jei norisi daugiau drėgnumo, įpilkite ir kokį šaukštą aliejaus. Labai gerai išmaišykite, berkite sūrio, jei naudojate – ir riešutus, ragaukite, ar nieko netrūksta ir skanaukite!

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas