Tešlai reikės:
- 275 g miltų,
- 2 valg. š. miltinio cukraus,
- žiupsnelio druskos,
- 130 g sviesto,
- 3 kiaušinių trynių,
- šlakelio pieno,
- žiupsnelio cukraus
Įdarui:
- 1,3 kg slyvų,
- 50 g migdolų drožlių,
- 50 g sviesto,
- 100 g cukraus,
- 1 arb. š. cinamono,
- ½ arb. š. malto imbiero,
- 3 valg. š. krakmolo.
Gaminimas:
Į dubenį suberkite miltus, druską ir cukraus pudrą. Sumaišykite.
Ant miltų mišinio burokine tarka sutarkuokite atšaldytą sviestą ir sutrinkite su miltais, kad gautųsi trupiniai.
Į tešlą sudėkite 2 kiaušinių trynius ir įpilkite 60 ml labai šalto vandens. Užminkykite tešlą.
Tešlą padalinkite į dvi dalis – viena dalis turi būti dvigubai didesnė už kitą. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite pusvalandžiui į šaldymo kamerą.
Atšalus tešlai didesnį gabalą iškočiokite pagal kepimo formos dydį, kad gautųsi užlenkti kraštus ir neišbėgtų įdaras. Kitą gabalą iškočiokite lygiai formos dugno dyžio ir supjaustykite juostomis.
Paruoškite įdarą. Iš slyvų išimkite kauliukus, perpjaudami jas pusiau. Keptuvėje iki geltonumo pakepinkite migdolų drožles. Sudėkite ir ištirpinkite sviestą, tada suberkite slyvų puseles. Gerai išmaišykite. Jeigu slyvos yra rūgštokos, galite įdėti šiek tiek cukraus.
Tešlos pagrindą klokite į kepimo formą ir sukrėskite slyvų įdarą. Ant viršaus kryžiuodami išdėliokite tešlos juosteles iš kito lakšto.
Likusį kiaušinio trynį išplakite su šlakeliu pieno ir teptuku aptepkite pyrago viršų. Pyragą dėkite į įkaitintą iki 200 laipsnių orkaitę ir kepkite 20 minučių, paskui sumažinkite kaitrą iki 180 laipsnių ir kepkite dar 20 – 30 minučių.
Iškepusio pyrago viršų apibarstykite cukrumi ir padėkite atvėsti 3 valandoms. Patiekite su plakta grietinėle.
Skanaus!