Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, lietuvių taip pamėgti bulviniai blynai, valgomi kaip paprastas ir kasdienis patiekalas, žydams turi ypatingą reikšmę. Jie ragaujami per bene svarbiausią religinę šventę Chanuką, kuri šiemet bus minima lapkričio 28–gruodžio 6 dienomis. Šie blynai vadinami latkėmis, o tai ir reiškia „tarkuotų bulvių blynai“.
Valgomi su uogiene, o ne grietine
„Istoriniuose šaltiniuose latkės pirmąkart paminėtos 1830-aisiais kaip vokiečių virtuvės valgis. Tačiau vėliau jo gamybą perėmė žydai, išpopuliarino visame pasaulyje ir šiandien ragauja per Chanuką. Tradiciškai šie blynai kepami iš tarkuotų bulvių, o tarkiai būna įvairūs – tiek stambūs, tiek smulkesni. Visgi visi žydai sutaria: latkės kepamos riebiai, gausiai įdedama svogūno. Blynai valgomi kitaip, nei įprasta Lietuvoje, – su bruknių uogiene arba obuoliene. Į blynų tarkius taip pat kartais įdedama tarkuotos cukinijos ar buroko“, – sako B.Baratinskaitė.
Kulinarijos ekspertė dalijasi ir autentišku latkių receptu.
Tradicinės litvakų latkės
Ingredientai:
- 5 didelių bulvės;
- 3 dideli svogūnai;
- 2 vidutinio dydžio kiaušiniai;
- 2 valg. šaukšt. miltų;
- 0,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- druskos;
- juodųjų pipirų;
- augalinio aliejaus (kepimui).
Gaminimas:
1. Pirmiausiai paruoškite bulves: jas ir svogūnus sutarkuokite stambia tarka. Tada šią masę sudėkite į drobinį maišelį, šaukštu arba rankomis išspauskite kiek galima daugiau sulčių.
2. Dubenėlyje paplakite kiaušinius, plakinį supilkite į bulvių ir svogūnų masę, įmaišykite miltus. Jei masė vis dar skysta, jų įdėkite papildomai, tarkime, apie 2 šaukštus. Tada berkite druską, pipirus, viską gerai išmaišykite.
3. Laikas kepti! Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, šaukštu dėkite paruoštos masės, palyginkite blynų paviršių. Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Latkėms iškepus, dėkite jas ant popierinio rankšluosčio. Taip riebalų perteklius nuvarvės.
Ekspertės patarimai: Ruošiant latkes galima įdėti ir fetos sūrio, saldžiųjų bulvių, varškės ar špinatų. Norintiems blynus valgyti ne su uogiene, verta išbandyti kitokį padažą. Jis gaminamas sumaišius varškę, kefyrą arba natūralų jogurtą, česnaką, druską, cukrų, pipirus ir krapus. Tačiau tokias variacijas verta išbandyti tik bent kartą paragavus tradicinių latkių, kuriomis litvakai mėgaujasi nuo senovės.