Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artėjant šventėms – 3 užtepėlės: gaminame iš žuvies, alyvuogių, avinžirnių

Artėjant šventėms dažnas sukame galvą, kokiais patiekalais nustebinti namiškius, draugus ar kolegas. Ne visi mėgsta ar turi laiko ilgai triūsti virtuvėje, tačiau išeitis yra – galima visus nustebinti iš pirmo žvilgsnio įmantriai atrodančiais, tačiau paprastais užkandžiais. Tai gali būti įvairiausios užtepėlės, kurioms pagaminti užteks vos dešimties minučių.
Sūrio ir krabų lazdelių užtepėlė
Sūrio ir krabų lazdelių užtepėlė / 123RF.com nuotr.

Nors užtepėlės nepatenka į tradicinių lietuviškų valgių asortimentą, šis užkandis jau seniai užkariavęs lietuvių širdis. Alyvuogių, saulėje džiovintų pomidorų, tuno ir kitomis užtepėlėmis gardiname šviežiai iškeptą duoną, jomis mėgaujamės iškylose ar šventiniuose susibūrimuose.

„Niekas nesiginčytų, kad užtepėlės – nors ir greitas, bet tikrai sveikas užkandis. Užtepėlių gaminime nenaudojami riebūs produktai, majonezas pakeičiamas alyvuogių aliejumi, o pagrindą dažniausiai sudaro įvairūs riešutai, alyvuogės, avokadai, avinžirniai, džiovinti pomidorai, paprikos bei liesas jogurtas ar varškė. Varijuodami šiais produktais, juos pagardindami įvairiais prieskoniais ir žolelėmis, pasigaminsite begalę skirtingų skonių užtepėlių“, – pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Vida Press nuotr./Baklažanų užtepėlė
Vida Press nuotr./Baklažanų užtepėlė

Maisto ekspertė dalijasi trimis ypač paprastais užtepėlių receptais. Jas pagaminsite vos per dešimt minučių. Jomis galite gardinti skrebučius, tepti ant duonos arba, jeigu norisi dar sveikiau, valgyti su morkų, salierų bei agurkų lazdelėmis.

Lašišos užtepėlė su varške

Ingredientai:

  • 200 g sūdytos lašišos;
  • 300 g liesos varškės;
  • 2 skiltelės česnako;
  • juodųjų pipirų;
  • druskos;
  • krapų;
  • lieso jogurto.

Gaminimas:

1. Lašišą supjaustykite mažais kubeliais, sumaišykite su varške ir 3 šaukštais lieso jogurto.

2. Smulkiai supjaustykite česnaką ir krapus, juos dėkite į bendrą masę.

3. Užtepėlę pagardinkite druska ir pipirais, viską išmaišykite.

Fotolia nuotr./Lašišų ir žalumynų užtepėlė
Fotolia nuotr./Lašišų ir žalumynų užtepėlė

Alyvuogių, graikinių riešutų ir saulėje džiovintų pomidorų užtepėlė

Ingredientai:

  • 2 saujos alyvuogių;
  • 4-5 saulėje džiovinti pomidorai;
  • 6-7 graikiniai riešutai;
  • šviežios kalendros (arba bazilikų);
  • juodųjų pipirų;
  • alyvuogių aliejaus;
  • česnako.

Gaminimas:

1. Alyvuoges, saulėje džiovintus pomidorus, graikinius riešutus su šlakeliu alyvuogių aliejaus sutrinkite elektriniu maisto trintuvu.

2. Sukapokite keletą šakelių kalendros ir vieną česnaką, įmaišykite į bendrą masę. Jeigu nemėgstate kalendros, galite ją pakeisti bazilikais. Pagardinkite juodaisiais pipirais.

123RF.com nuotr./Užtepėlė
123RF.com nuotr./Užtepėlė

Avinžirnių užtepėlė su rūkyta paprika

Ingredientai:

  • 1 skardinė konservuotų avinžirnių;
  • 1 valg. šaukšt. sezamų pastos tahini;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 1 arbat. šaukšt. rūkytos paprikos miltelių;
  • juodųjų pipirų;
  • 2 arbat. šaukšt. citrinos sulčių;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Atskirkite avinžirnių odeles, trindami avinžirnius tarp pirštų. Sudėkite avinžirnius be odelių ir likusius ingredientus į elektrinį maišytuvą ir kelias minutes trinkite.

2. Patiekdami užtepėlę, ant jos viršaus dar šiek tiek pabarstykite raudonosios paprikos miltelių ir juodųjų pipirų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai