Nors užtepėlės nepatenka į tradicinių lietuviškų valgių asortimentą, šis užkandis jau seniai užkariavęs lietuvių širdis. Alyvuogių, saulėje džiovintų pomidorų, tuno ir kitomis užtepėlėmis gardiname šviežiai iškeptą duoną, jomis mėgaujamės iškylose ar šventiniuose susibūrimuose.
„Niekas nesiginčytų, kad užtepėlės – nors ir greitas, bet tikrai sveikas užkandis. Užtepėlių gaminime nenaudojami riebūs produktai, majonezas pakeičiamas alyvuogių aliejumi, o pagrindą dažniausiai sudaro įvairūs riešutai, alyvuogės, avokadai, avinžirniai, džiovinti pomidorai, paprikos bei liesas jogurtas ar varškė. Varijuodami šiais produktais, juos pagardindami įvairiais prieskoniais ir žolelėmis, pasigaminsite begalę skirtingų skonių užtepėlių“, – pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.
Maisto ekspertė dalijasi trimis ypač paprastais užtepėlių receptais. Jas pagaminsite vos per dešimt minučių. Jomis galite gardinti skrebučius, tepti ant duonos arba, jeigu norisi dar sveikiau, valgyti su morkų, salierų bei agurkų lazdelėmis.
Lašišos užtepėlė su varške
Ingredientai:
- 200 g sūdytos lašišos;
- 300 g liesos varškės;
- 2 skiltelės česnako;
- juodųjų pipirų;
- druskos;
- krapų;
- lieso jogurto.
Gaminimas:
1. Lašišą supjaustykite mažais kubeliais, sumaišykite su varške ir 3 šaukštais lieso jogurto.
2. Smulkiai supjaustykite česnaką ir krapus, juos dėkite į bendrą masę.
3. Užtepėlę pagardinkite druska ir pipirais, viską išmaišykite.
Alyvuogių, graikinių riešutų ir saulėje džiovintų pomidorų užtepėlė
Ingredientai:
- 2 saujos alyvuogių;
- 4-5 saulėje džiovinti pomidorai;
- 6-7 graikiniai riešutai;
- šviežios kalendros (arba bazilikų);
- juodųjų pipirų;
- alyvuogių aliejaus;
- česnako.
Gaminimas:
1. Alyvuoges, saulėje džiovintus pomidorus, graikinius riešutus su šlakeliu alyvuogių aliejaus sutrinkite elektriniu maisto trintuvu.
2. Sukapokite keletą šakelių kalendros ir vieną česnaką, įmaišykite į bendrą masę. Jeigu nemėgstate kalendros, galite ją pakeisti bazilikais. Pagardinkite juodaisiais pipirais.
Avinžirnių užtepėlė su rūkyta paprika
Ingredientai:
- 1 skardinė konservuotų avinžirnių;
- 1 valg. šaukšt. sezamų pastos tahini;
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 skiltelė česnako;
- 1 arbat. šaukšt. rūkytos paprikos miltelių;
- juodųjų pipirų;
- 2 arbat. šaukšt. citrinos sulčių;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Atskirkite avinžirnių odeles, trindami avinžirnius tarp pirštų. Sudėkite avinžirnius be odelių ir likusius ingredientus į elektrinį maišytuvą ir kelias minutes trinkite.
2. Patiekdami užtepėlę, ant jos viršaus dar šiek tiek pabarstykite raudonosios paprikos miltelių ir juodųjų pipirų.