Astos daržovių apkepas su bešamelio padažu: užsirašykite ir nepameskite, nes kartosite visais metų laikais

Tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė Asta Černė žavisi pokštaujančio pavasario magija, nes ši primena ne ką kitą, o didžiausią jos aistrą – maisto gaminimą. „Pavasarį čia nutvieskia dienas saulė, čia vėl paskandina po debesimis. Virtuvėje istorijos irgi kasdien vis kitos: tai maišau salotas ir šaltibarščius, tai verdu jaukią lęšių sriubą ar šaunu į orkaitę bešamelio padažu užpiltą daržovių apkepą“, – pasakoja A.Černė.
Astos daržovių apkepas su bešamelio padažu: užsirašykite ir nepameskite, nes kartosite visais metų laikais
Astos daržovių apkepas su bešamelio padažu: užsirašykite ir nepameskite, nes kartosite visais metų laikais / Asmeninio archyvo nuotr.

Ribos tarp metų laikų, pasak tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorės, kartais atrodo tarsi išsitrynusios, tačiau kai kas nesikeičia ištisas 365 dienas – skanus maistas tokiu išlieka visada.

„Taip ir su mano bešamelio padažu užpiltu daržovių apkepu – paprastas, greitai paruošiamas, o svarbiausia – tiek pat gardus. Pavasaris būtų ar ruduo. Su daržovėmis čia viskas paprasta kaip du kart du: supjaustysit, apvirsit, nukošit. Svarbiausia recepto dalis – bešamelio padažas, žinoma”, – pabrėžia A.Černė.

Asmeninio archyvo nuotr./Astos daržovių apkepas su bešamelio padažu: užsirašykite ir nepameskite, nes kartosite visais metų laikais
Asmeninio archyvo nuotr./Astos daržovių apkepas su bešamelio padažu: užsirašykite ir nepameskite, nes kartosite visais metų laikais

Klasikinis baltasis prancūziškas padažas, tiesa, nėra itin lengvas paruošti, tačiau tinklaraštininkė jau „atmušė ranką“ ir dosniai instrukcijomis dalijasi su 15min portalo skaitytojais.

A.Černės teigimu, geras bešamelio padažas prasideda nuo gabalėlio tikro, kokybiško sviesto: „Tikrai neapsigausite pasirinkdami „DVARO“ saldžios grietinėlės sviestą, kaip kad padariau aš. Pakepinkite jame kelias skilteles česnako, kol šios paskleis malonų aromatą, berkit miltų ir maišykit, kol viskas apkeps išsilydžiusiame svieste.

Tuomet lėtai po šlakelį pilkite pieną. Maišykite, maišykite, vis maišykite. Mažas triukas – bus lengviau ir patogiau, jeigu maišymui naudosite plakimo šluotelę.” Galiausiai, pasak A.Černės, paruošus glotnios tekstūros padažą, verta pagardinti jį muskatu, garstyčiomis, druska ir pipirais.

„Ragaukite, įberkite daugiau ar mažiau, pasiskaninkite pagal save. Pabaigoje, nukėlę keptuvę nuo ugnies, įmaišykite kelias dosnias saujas tarkuoto čederio sūrio, – priduria tinklaraštininkė. – Užpilkite paruoštu padažu daržoves, apiberkite kietojo sūrio ir traškių džiūvėsėlių trupiniais. Kol orkaitėje keps, paruoškite dubenėlius ir didelį šaukštą. Patiekite apkepą vos tik iškeptą, kol daržovės bei padažas dar karštas, o trupiniai – traškūs.”

Asmeninio archyvo nuotr./Astos daržovių apkepas su bešamelio padažu: užsirašykite ir nepameskite, nes kartosite visais metų laikais
Asmeninio archyvo nuotr./Astos daržovių apkepas su bešamelio padažu: užsirašykite ir nepameskite, nes kartosite visais metų laikais

Brokolių, žiedinių kopūstų ir bulvių apkepas su bešamelio padažu

Ingredientai apkepui:

  • ½ brokolio (apie 300 g)
  • ½ žiedinio kopūsto (apie 300 g)
  • 3 vidutinio dydžio bulvės (apie 300 g)

Ingredientai bešamelio padažui:

  • 50 g „DVARO“ sviesto
  • 600 ml pieno
  • ½ stiklinė (70 g) kvietinių miltų
  • 150 g tarkuoto čederio sūrio
  • 3 skiltelės česnako
  • 1 arb. š. „Dižono“ garstyčių
  • ½ arb. š. malto muskato
  • žiupsnis druskos
  • žiupsnis grūstų juodųjų pipirų

Ingredientai viršui:

  • ½ stiklinės (35 g) stambių „Panko“ džiūvėsėlių
  • ¼ stiklinės (25 g) tarkuoto kietojo sūrio
  • 1 arb. š. džiovintų prieskoninių žolelių
  • ½ arb. š. česnako miltelių
  • žiupsnis druskos
  • žiupsnis grūstų juodųjų pipirų

Gaminimas:

  1. Orkaitę įkaitiname iki 180ᵒC temperatūros. Pasiruošiame didesnį ir gana gilų kepimo indą (22–24 cm skersmens).
  2. Paruošiame daržoves. Brokolio ir žiedinio kopūsto žiedynėlius bei nedideliais kubeliais supjaustytas bulves apverdame pasūdytame vandenyje tol, kol suminkštėja, tačiau dar tvirtai laiko savo formą. Neperverdame! Daržoves nukošiame ir atidedame į šalį.
  3. Ruošiame bešamelio padažą. Keptuvėje virš vidutinės ugnies ištirpiname sviestą. Suberiame sutarkuotas česnako skilteles ir pakepiname daugmaž 1 min., kol pasklinda česnakų aromatas.
  4. Suberiame į keptuvę miltus ir maišome mentele, kol nelieka sausų baltų miltų. Sumažiname ugnį iki mažiausios ir pamažu pilame pieną, nuolat maišydami miltų, sviesto ir pieno mišinį šluotele, kad nesusidarytų gumuliukai. Supylę pieną, palaipsniui ir toliau kaitiname nuolat maišydami, kol padažas ims tirštėti. Sutirštėjusį jį pagardiname druska, pipirais, muskatu, garstyčiomis. Gerai išmaišome. Galiausiai įmaišome tarkuotą fermentinį sūrį. Nuimame nuo ugnies.
  5. Paruoštą bešamelio padažą sumaišome su apvirtomis daržovėmis. Sukrečiame į kepimo indą, paviršių išlyginame.
  6. Paruošiame trupinius. Dubenėlyje sumaišome džiūvėsėlius, smulkiai tarkuotą kietąjį sūrį ir prieskonius. Suberiame juos ant apkepo viršaus.
  7. Kepame įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 min. Jeigu norime, kad apkepo viršus būtų labiau apskrudęs, porai minučių kepimo pabaigoje įjungiame „grill“ kepimo režimą.

Skanaus!

Asmeninio archyvo nuotr./Astos daržovių apkepas su bešamelio padažu: užsirašykite ir nepameskite, nes kartosite visais metų laikais
Asmeninio archyvo nuotr./Astos daržovių apkepas su bešamelio padažu: užsirašykite ir nepameskite, nes kartosite visais metų laikais

Tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė A.Černė – ne vien pikantiškų apkepų meistrė. Neseniai su 15min skaitytojais ji dalijosi savo mėgiamo šokoladinio grietininio kekso receptu. Šaldytuve turite pieno gaminių ir kiaušinių? Minkšto ir aromatingo A.Černės kekso receptą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų