Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aštrus maistas padeda sulieknėti bei užmigti. Patiekalų receptai

Nemažai tyrimų atlikta ir įrodyta, kad tam tikri prieskoniai suteikia patiekalams ne tik aštrų skonį, bet ir padaro juos sveikesniais. O kuo gi jie naudingi?
Sūrio spurgos su jalapenu.
Sūrio spurgos su jalapenu. / Recepto autorės nuotr.

Privalumai

Padeda sulieknėti. Aštrus pipiras turi kapsaicino, kuris greitina medžiagų apykaitą. Jokio stebuklo: šis prieskonis stimuliuoja kūno temperatūrą ir greitina širdies darbą. Be to, žmonės mėgstantys aštrų maistą, retai valgo didelėmis porcijomis ir ryja – tai leidžia kontroliuoti suvartojamas kalorijas.

Gerina kraujotaką. Aštrus maistas suteikia kūnui šilumos, o išsiplėtusios kraujagyslės ir adrenalino išsiskyrimas mažina kraujo spaudimą. Be to, aštrus pipiras stiprina kraujagyslių sieneles, nes jame gausu A ir C vitaminų.

Gerina virškinimą. Bet kokie prieskoniai stimuliuoja skrandžio sulčių išsiskyrimą. O tai skatina kraujo tekėjimą į skrandžio sieneles – taip greičiau atstatoma skrandžio gleivinė.

Minėtas kapsaicinas kovoja su bakterijomis, patenkančiomis su maistu į virškinimo traktą.

Padeda kovoti su peršalimu. Aštrūs prieskoniai stimuliuoja prakaitavimą, mažina diskomfortą, sukelktą aukštos temperatūros. Be to, prieskoniai valo nosies gleivinę sloguojant ir gleives iš bronchų.

Padeda užmigti. Šildomosios prieskonių savybės leidžia atsipalaiduoti ir ramiai miegoti. Kadangi valgant aštriai skrandis nebūna perpildytas, žmogus gerai išsimiega ir ryte žvaliai keliasi pusryčiauti.

Kovoja su stresu. Aštrus maistas aktyvina malonumo hormonus – endorfiną ir serotoniną. O tai ramina, šalina streso pasekmes ir netgi mažina nestiprų skausmą.

Trūkumai

Nepaisant aštraus maisto naudos mūsų sveikatai, dauguma specialistų rekomenduoja aštrius prieskonius naudoti ypač atsargiai, o kartais ir iš viso jų atsisakyti. Kodėl?

Gastritas. Per daug aštraus maisto gali sąlygoti gastrito atsiradimą – skrandžio gleivinės uždegimą. Jis atsiranda dėl infekcijos, tačiau reguliarus skrandžio sienelių dirginimas aštriais produktais gali sumažinti apsauginį sluoksnį.

Rėmuo. Aštrūs patiekalai stimuliuoja skrandžio sulčių atsiradimą ir gali iššaukti rėmenį – skrandžio turinio išmetimą į stemplę.

Nemalonus kvapas iš burnos. Aštrūs prieskoniai, taip pat svogūnas ir česnakas, ilgam palieka negerą kvapą iš burnos.

Skonio receptorių pažeidimas. Reguliariai valgant aštrų maistą galima pažeisti skonio receptorius. Dažniausiai tai nulemia deginančių prieskonių vartojimas, tuomet bet kokių patiekalų ragavimas tampa beskoniu.

Žodžiu, siūlome mėgautis saikingai!

Aštrios blauzdelės
Receptas: Aštrios blauzdelės
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 30 min.
4.1 / 18
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 600.00 g (blauzdelių)
Česnakai: 6.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (žaliosios citrinos sulčių ir garnyrui pusės citrinos sulčių)
Apelsinai: 1.00 vnt. (apelsino sulčių ir garnyrui pusės apelsino sulčių)
Tekila 2.00 valg. š.
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (trečdalis šaukštelio miltelių; garnyrui 1 aitrioji paprika)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (ir garnyrui šaukštas alyvuogių aliejaus)
Kmynai: 1.00 valg. š. (maltų)
Salotos: 100.00 g (Garnyrui; įvairių salotų lapelių)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Blauzdeles nuplaukite, labai gerai nusausinkite ir sumeskite į dubenį.

2. Česnakus sukapokite arba sugrūskite grūstuvu.

3. Iš apelsino ir citrinos išspauskite sultis, sumaišykite su tekila, aliejumi, kmynais, raudonėliais, aitriosios paprikos milteliais.

4. Marinatą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite žiupsneliu cukraus ir paragaukite. Jeigu nepakankamai aštru, dar įberkite aitriųjų paprikų.

5. Gautu marinatu gerai įtrinkite vištų blauzdeles ir 3–4  valandas arba, dar geriau, per naktį palikite marinuotis.

6. Paruoštas blauzdeles kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie  20 min.

7. Salotas išdėliokite lėkštėje. Aitriąją papriką išvalykite, supjaustykite griežinėliais, apšlakstykite citrinų sultimis, pamaigykite, kad suminkštėtų ir išdėliokite ant salotų. Jas apšlakstykite aliejaus ir apelsinų sulčių mišiniu.

Tiekite su karštomis arba atvėsintomis blauzdelėmis.

Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Suskleisti
Aštri pupelių sriuba
Receptas: Aštri pupelių sriuba
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 32
Receptas
Ingredientai
Daržovių sultinys: 1.00 l (1-1,5 l)
Bulvės: 2.00 vnt. (didesnės)
Morkos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Pomidorai: 1.00 vnt. (1 indelis konservuotų (be odelių))
Pupelės: 250.00 g (1 indelis konservuotų kelių rūšių)
Salierai: 1.00 vnt. (trečdalis gumbo)
Pipirai: 2.00 vnt. (1-2 aitrieji ir juodieji pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (čiobreliai, mairūnai ar petražolės pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Keptuvėje ar puode, kuriame virsite sriubą, įkaitinkite aliej, sudėkite smulkintą svogūną, česnaką, kubeliais pjaustytą morką ir maišydami apkepkite.

2. Tuomet sudėkite kubeliais pjaustytas bulves, gabalėliais raikytą salierą ir dar kelias minutes pakepkite.

3. Supilkite pomidorus, sultinį, įdėkite aitriuosius pipirus, paskaninkite druska, pipirais, saldžiąja paprika, įmeskite žalumynų. Virkite ant nedidelės ugnies apie 20 minučių, kol daržovės suminkštės. Baigdami virti supilkite pupeles. Jei sriuba pasirodys per tiršta, įpilkite dar sultinio. Virkite dar apie 10 minučių.

4. Tiekite paskaninę šaukštu grietinės ar natūralaus jogurto.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Jautienos muštiniai su aštriu aptepu
Receptas: Jautienos muštiniai su aštriu aptepu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 4
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 1.00 kg (4 jautienos gabaliukai maždaug po 250 g)
Bulvės: 6.00 vnt. (garnyrui ir dubenėlis prieskoninių žalumynų padažo)
Aliejus: 125.00 ml (aptepui)
Sojų padažas: 3.00 valg. š. (aptepui)
Actas: 2.00 valg. š. (aptepui)
Garstyčios: 1.00 valg. š. (aptepui)
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š. (aptepui)
Saldžiosios paprikos milteliai: 2.00 valg. š. (aptepui)
Kaip gaminti

1. Bulves kruopščiai nušveiskite šepetėliu, su lupenomis sudėkite į verdantį vandenį ir virkite 10–15 min. (turi likti kietokos). Išgriebtą iš vandens kiekvieną bulvę perpjaukite pusiau.

2. Kiekvieną mėsos gabaliuką stiprokai pamuškite kūjeliu.

3. Visus aptepui skirtus produktus sumaišykite. Juo iš pradžių aptepkite bulvių puseles, paskui – mėsą (iš abiejų pusių). Viską išdėliokite ant grotelių ir vartydami kepkite maždaug 10 min. Kepdami patepkite likusiu aptepu.

4. Muštinius patiekite su susmulkintais ir su aliejumi sumaišytais prieskoniniais žalumynais.

Suskleisti
Sriuba
Receptas: Aštri sriuba
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 14
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 100.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (arba 1)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š. (arba aitrioji pagal skonį)
Sultinio kubeliai: 3.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Užvirkite 1,5 l vandens ir išvirkite makaronus. Tada sumeskite sultinio kubelius.

2. Gerai išplakite kiaušinius ir, lėtai maišydamos, supilkite į verdančia sriubą.

3. Pagal skonį įberkite druskos, pipirų ir paprikos miltelių (sriuba turi būti aštri).  

Suskleisti
Aštri žuvis, žuvis, balta žuvis
Receptas: Aštri žuvis
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 14
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 400.00 g (balta)
Šaldytos šparaginės pupelės: 300.00 g (šviežių)
Česnakai: 50.00 g (laiškinių ir marinatui 4 skiltelės)
Sojų padažas: 3.00 valg. š. (Marinatui)
Citrinos: 1.00 vnt. (Marinatui 1 valg. š. citrinos sulčių)
Imbieras: 1.00 vnt. (Marinatui; maždaug 3 cm dydžio gabalėlis šaknies)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (Marinatui; pusė ankšties)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (Marinatui)
Sezamų aliejus: 1.00 valg. š. (Marinatui)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (Marinatui; 3 rūšių pipirų mišinio pagal skonį)
Druska: 1.00 arbat. š. (Marinatui; pagal skonį)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (Marinatui; žiupsnelis)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (Marinatui; saujelė kapotų petražolių, krapų)
Kaip gaminti

1. Žuvį nuplaukite, nusausinkite, padalykite į tris gabalėlius ir sudėkite į plokščią lėkštę.

2. Nedideliame indelyje sumaišykite kapotus žalumynus, česnakus, pipirus ir įtrinkite mišiniu žuvų gabalėlius.

3. Aitriąją papriką perpjaukite per pusę, išvalykite, susmulkinkite.

4. Imbierų šaknį sutarkuokite.

5. Aitriąją papriką ir imbierus sumaišykite su alyvuogių ir sezamų aliejais, supilkite citrinų sultis, marinatą pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite žiupsneliu cukraus.

6. Žuvį sudėkite į sandarų plokščią indą ir marinuokite per naktį.

7. Kepkite orkaitėje ant grotelių.

8. Tiekite su garuose troškintomis šparaginėmis pupelėmis ir laiškinių česnakų ryšulėliu.

Pagaminsite per 40 min.(neskaičiuojant žuvies marinavimo laiko). 

Suskleisti
Kaukazietiška aštri vegetarinė ryžių ir pomidorų sriuba – „Charčo“
Receptas: Kaukazietiška aštri vegetarinė ryžių ir pomidorų sriuba – „Charčo“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 48
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 100.00 g (tiks tiek ilgagrūdžiai, tiek apvalūs)
Pomidorai: 2.00 vnt. (2 dideli arba 4 vidutinio dydžio)
Sviestas: 4.00 valg. š. (išvalytas lydytas sviestas „ghee“)
Džiovintos raugerškio uogos: (nubrauktas) 1.00 valg. š.
Džiovintos saldžiosios paprikos dribsniai: 1.00 valg. š.
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Džiovintos aštriosios paprikos ankštys: (arba 2 vnt.) 1.00 vnt.
Asafetidos prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (1/4 arbat š.)
Druska: 15.00 g (1,5 arbat. š.)
Cukrus: 1.00 valg. š. (kupinas)
Vanduo: 1.00 l (verdantis)
Krapai: 1.00 arbat. š. (smulkiai sukapoti švieži (šluotelė) arba džiovinti)
Petražolės: 1.00 valg. š. (smulkiai sukapotos šviežios (šluotelė) arba džiovintos)
Grietinė: 2.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

Garsi ir populiari Užkaukazėje ir rytinėje Europos dalyje sriuba, ypač mėgstama vyrų. Stipri, aštri, rūgšti, soti ir įsimenamo skonio. Originali „charčo“ verdama su aviena, tačiau šis receptas adaptuotas vegetarinei jogos mitybai. Tam, kad išvirtume skanią sriubą, nereikia mėsos nuoviro, sriubai skonį suteikia prieskoniai. Vietoje rūgščių slyvų „tkemali“, paprastai naudojamų šiai sriubai virti, pagardinsime ne mažiau rūgščiomis džiovintomis raugerškių uogomis. Jų ieškokite profesionaliose prieskonių parduotuvėse, vaistinėse ar vasarą prisirinkite slėniuose ir išsidžiovinkite patys. Svogūnus ir česnakus pakeis asafetida, mėsos riebalus - išvalytas lydytas sviestas „ghee“. Be galo skani ir labai greitai paruošiama sriuba.

Atkreipkite dėmesį: jei norite švelnesnės sriubos, nedėkite aštriosios paprikos ankšties, užteks tik juodųjų pipirų.

 

1. Užkaiskite sriubai skirtą puodą ir įdėkite 2 šaukštus išvalyto lydyto sviesto „ghee“. Kai sviestas įkais, suberkite asafetidą ir įmeskite lauro lapus. Po keliolikos sekundžių suberkite išplautus ir išdžiovintus ryžius. Kepkite maišydami kelias minutes ant vidutinės ugnies, kol ryžiai pabals ir pradės skleisti riešutų aromatą.

2. Užpilkite verdančiu vandeniu, įberkite šaukštelį druskos, sumažinkite ugnį, uždenkite ir virkite 15-20 minučių, kol ryžiai visiškai išvirs.

3. Tuo metu į verdantį vandenį kelioms minutėms pamerkite pomidorus, išgriebkite, perliekite šaltu vandeniu ir nunerkite odelę. Išimkite kotelių vietas ir supjaustykite kubeliais.

4. Užkaiskite gilią keptuvę ir įdėkite 2 šaukštus išvalyto lydyto sviesto „ghee“. Kai sviestas įkais, įmeskite džiovintą aštriąją papriką, suberkite raugerškį ir paprikos dribsnius.

5. Kepkite prieskonius keliolika sekundžių ir sukrėskite pomidorus. Išmaišykite ir uždenkite. Troškinkite pomidorus 5-7 minutes.

6. Keptuvę atidenkite, pasūdykite likusia druska, suberkite juoduosius pipirus ir cukrų. Kepkite pomidorus atvirame puode dar 5-7 minutes retkarčiais pamaišydami.

7. Supilkite pomidorų tyrę į išvirusius ryžius ir išmaišykite. Sudėkite prieskonines žoleles. Išmaišykite, užvirkite ir po minutės nukaiskite. Prieš patiekiant išgriebkite laurų lapus ir aitriosios paprikos ankštį.

8. Patiekite su šlakeliu grietinės, duona ir šviežiu brinzos sūriu. Sriuba aušdama tirštėja.

Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“

Suskleisti
Šoninės suktinukai su aštriu aptepu
Receptas: Šoninės suktinukai su aštriu aptepu
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.7 / 11
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1.00 kg (šoninės su raumenukais)
Džiovintos slyvos: 200.00 g
Aliejus: 100.00 ml (Aptepui)
Sojų padažas: 3.00 valg. š. (Aptepui)
Actas: 2.00 valg. š. (Aptepui)
Garstyčios: 1.00 valg. š. (Aptepui; grūdėtųjų)
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š. (Aptepui; aštraus)
Saldžiosios paprikos milteliai: 2.00 valg. š. (Aptepui)
Kaip gaminti

1. Mėsą supjaustykite siauromis ilgomis juostelėmis ir viena eile sudėkite į didelę lėkštę. Džiovintas slyvas užpilkite šaltu virintu vandeniu ir palikite mirkti.

2. Visus aptepui skirtus produktus sumaišykite. Jį supilkite ant mėsos juostelių ir maždaug 15 min. pamarinuokite.

3. Išmirkusias slyvas nuvarvinkite. Kiekvieną slyvą apsukite šoninės juostele. Ant iešmų suverkite po 2–3 suktinukus.

4. Ant įkaitusių žarijų vartydami kepkite 15–20 min. (kol šoninė gerokai apskrus). Jei reikia, kepant dar patepkite likusiu aptepu. Patiekite su juoda duona ir raugintais kopūstais.

Suskleisti
Aštri pica su kumpiu
Receptas: Aštri pica su kumpiu
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 19
Receptas
Ingredientai
Mielės: 30.00 g (šviežių - tešlai)
Miltai: 400.00 g (tešlai)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Česnakai: 3.00 skiltelės (įdarui)
Pomidorai: 3.00 vnt. (įdarui)
Sūris: 1.00 sauja (tarkuoto - įdarui)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (džiovintos pagal skonį - įdarui)
Sviestas: 2.00 valg. š. (įdarui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (įdarui)
Aliejus: 3.00 valg. š. (įdarui)
Kaip gaminti

1. Į 180 ml šilto vandens įberkite šiek tiek cukraus, sudėkite mieles ir ištirpinkite. Į dubenį išsijokite miltus, juose padarykite duobutę, supilkite mieles, užbėrusi jas miltais palikite 10 min. pastovėti. Tada į miltus supilkite aliejų, įberkite druskos, užminkykite tešlą ir palikite kilti.

2. Sūrį sutarkuokite, česnakų skilteles nulupkite, perpjaukite per pusę. Pomidorus nuplaukite supjaustykite ketvirčiais. Svogūnus nulupkite, supjaustykite žiedeliais pakepkite svieste ir atvėsinkite. Pakilusią tešlą iškočiokite, išpjaukite iš jos nedidelius apskritimus, išdėliokite juos karščiui atsparioje kepimo skardoje ir  pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę 10 min.

3. Išimtus picos skritulėlius apšlakstykite aliejumi, įtrinkite česnako skiltele ir pomidoro griežinėliu. Ant viršaus dėkite svogūnų, berkite aitriųjų paprikų ir sūrio. Picas pašaukite į orkaitę, kepkite, kol sūris išsilydys.

Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant tešlos kildymo laiko).

Suskleisti
Aštrioji moliūgų sriuba
Receptas: Aštrioji moliūgų sriuba
8 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 43
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 500.00 g (didokais kubeliais pjaustytų)
Daržovių sultinys: 2.00 l (tinka tirpus)
Bulvės: 2.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Imbieras: 1.00 žiupsnelis (malto)
Kaip gaminti

1. Bulves, morką, svogūną, česnakus nulupkite. Bulves ir morkas supjaustykite didokais gabalėliais. Svogūną ir česnakus susmulkinkite. Iš aitriosios paprikos išvalykite sėklas, minkštimą smulkiai supjaustykite.

2. Į puodą storu dugnu įpilkite aliejaus, sudėkite svogūnus, česnakus, aitriąsias paprikas, įberkite imbiero ir apkepkite. Sudėkite morkas, bulves, moliūgus, supilkite sultinį ir virkite, kol daržovės suminkštės.

3. Pasūdykite, pabarstykite pipirais. Išvirtą sriubą sutrinkite elektriniu trintuvu.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Aštrios burokėlių salotos
Receptas: Aštrios burokėlių salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.5 / 49
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 4.00 vnt. (nedidelių)
Salotos: 1.00 sauja (lapelių)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (didelis)
Riešutai: 1.00 sauja (mėgstamų)
Apelsinai: 1.00 vnt. (0,5 - salotoms ir 0,5 - užpilui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (užpilui)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (gabalėlis ankšties - užpilui)
Sezamų aliejus: 4.00 valg. š. (užpilui)
Sojų padažas: 2.00 valg. š. (užpilui)
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį kiniško penkių rūšių prieskonių mišinio - užpilui)
Kaip gaminti
  1. 2 burokėlius iškepkite orkaitėje (bet neperkepkite), nulupkite, supjaustykite šiaudeliais.
  2. Likusius burokėlius nulupkite, sutarkuokite smulkia trintuve.
  3. Riešutus sukapokite, paskrudinkite sausoje keptuvėje ir atvėsinkite.
  4. Svogūną nulupkite, supjaustykite plonyčiais žiedeliais, juos apšlakstykite pusės apelsino sultimis ir pamaigykite, kad nebūtų tokie aštrūs.  
  5. Paruoškite užpilą: česnako skilteles išspauskite, aitriąją papriką sukapokite, prieskonius sumaišykite su sezamų aliejumi ir apelsino sultimis, pagal skonį berkite prieskonių, labai gerai išmaišykite ir bent valandą jį palaikykite, kad susimaišytų skoniai.
  6. Abejus burokėlius sumaišykite su nuplautomis ir nuvarvintomis salotomis, svogūnais ir  išdalykite  į lėkštes.
  7. Ant viršaus berkite skrudintų riešutų ir pilkite padažo. Tiekite su mėgstamos duonos riekele.
  8. Pagaminsite per 25 min. (neskaičiuojant burokėlių kepimo laiko).
Suskleisti
Aštri žirnių pomidorinė sriuba
Receptas: Aštri žirnių pomidorinė sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 40
Receptas
Ingredientai
Žirniai: 200.00 g (skaldytų)
Bulvės: 200.00 g
Morkos: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Sultinys: 1.00 valg. š. (kubelis)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (0,5 nuo kiekio priklausys sriubos aštrumas)
Pomidorai: 3.00 vnt. (3 - 4)
Pomidorų pasta: 3.00 valg. š.
Ciberžolė: 1.00 arbat. š.
Kuminai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Petražolės: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Krapai: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Žirnius palaikykite užmerktus per naktį, kad išbrinktų. Užvirkite vandenį,berkite druskos, pipirų, sudėkite žirnius.

2. Kai žirniai bus beveik minkšti, supilkite kubeliais supjaustytas bulves, smulkiais kubeliais pjaustytą morką.

3.  Pomidorus nuplikykite, nulupkite odeles ir supjaustykite kubeliais. Keptuvėje pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną, suberkite prieskonius, smulkiai pjaustytą aitriąją papriką, smulkiai kapotą česnaką. Po kelių minučių suberkite supjaustytus pomidorus bei įpilkite 3 valg. š. pomidorų pastos. Viską patroškiname apie 1 min.

4. Padažą sukrėskite į puodą su žirniais ir kitomis daržovėmis. Įdėkite vieną sultinio kubelį ir viską dar pavirkite apie 5 min. Galiausiai suberkite kapotus žalumynus, pavirkite ir patiekitei su grietine.

Skanaus!

Receptas iš tinklaraščio „remember every moment“

Suskleisti
Aštrios daržovės
Receptas: Aštrios daržovės
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
2.9 / 19
Receptas
Ingredientai
Morkos: 4.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt. (saldžiosios raudona ir geltona)
Žirniai: 10.00 g (keletą ankščių)
Sultinys: 150.00 ml
Salierai: 1.00 vnt. (lapkotis)
Pomidorai: 500.00 g (savo sultyse)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (ankštis)
Kmynai: 1.00 valg. š. (maltų)
Raudonėliai: 1.00 valg. š. (maltų)
Tabasko padažas: 1.00 arbat. š.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Saulėje džovintų pomidorų padažas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Morkas nuskuskite, supjaustykite griežinėliais.
  2. Paprikas išvalykite, saldžiąsias supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais, aitriąją – sukapokite.
  3. Česnakus taip pat sukapokite. Svogūnus supjaustykite griežinėliais, saliero lapkotį – kubeliais.
  4. Gilioje keptuvėje storu dugnu įkaitintame aliejuje pakepinkite svogūnus.
  5. Suberkite česnakus, saldžiąsias paprikas ir ant stiprios ugnies kepinkite apie 2 min.
  6. Kai paprikos šiek tiek suminkštės, suberkite aitriąją papriką, smulkintus salierus, sukrėskite pomidorus ir saulėje džiovintų pomidorų padažą, supilkite sultinį, sumeskite žirnelių ankštis ir kaitinkite ant mažos ugnies apie 4 min.
  7. Keptuvę nukelkite nuo ugnies ir išdėliokite daržoves į dubenėlius.
  8. Troškintas daržoves gardu tiekti su feta arba keptu varškės sūriu.
Suskleisti
Pyragas su feta ir aitriaisiais pipirais „Aštrioji rožė“
Receptas: Pyragas su feta ir aitriaisiais pipirais „Aštrioji rožė“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 7
Receptas
Ingredientai
Ypač plona („filo“) tešla: (pakuotė) 1.00 vnt.
Fetos sūris: 1.00 vnt. (pakuotė)
Alyvuogių aliejus: 20.00 ml (šlakelis)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (raudonieji, baltieji)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Produktų kiekius pasirinkite pagal norimo pyrago dydį.
  2. Fetą susmulkinkite iki vientisos masės šakute, įberkite pagal skonį aitriųjų pipirų ir gerai viską išmaišykite.
  3. Dėkite gautą masę palei tešlos kraštą ir vyniokite.
  4. Formuokite rožę, pradėdami nuo vidurio – tiesiog vyniodami ratu šalia susuktų tešlos lakštų.
  5. Tada apšlakstykite pyragą alyvuogių aliejumi, įberkite šiek tiek šviežiai maltų pipirų ir kepkite 180 °C orkaitėje, kol kepinys įgaus gražią auksinę spalvą.
  6. Iškepa labai greitai, produktų reikia nedaug, o rezultatas nuostabus – tiek skonis, tiek grožis!

Skanaus!

Receptą atsiuntė Olia K.

Suskleisti
Aštriosios burokėlių salotos
Receptas: Aštriosios burokėlių salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.8 / 35
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 4.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Salotos: 1.00 vnt. (kelios saujelės)
Kedrinės pinijos: 3.00 valg. š.
Sultys: 1.00 st. (apelsinų - marinatui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (žievelė - marinatui)
Aliejus: 4.00 valg. š. (marinatui)
Česnakai: 6.00 skiltelės (4 - marinatui ir 2 - užpilui)
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 valg. š. (marinatui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - marinatui ir užpilui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti, pagal skonį - marinatui)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (marinatui)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės sulčių - marinatui ir pusė - užpilui)
Sezamų aliejus: 3.00 valg. š. (užpilui)
Sojų padažas: 2.00 valg. š. (užpilui)
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis - užpilui)
Prieskoniai:(kiniški penkių rūšių prieskonių mišinys - užpilui) 1.00 žiupsnelis
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (užpilui)
Kaip gaminti

1. Burokėlius iškepkite orkaitėje, nulupkite, supjaustykite ketvirčiais ir sumeskite į aukštą indą.

2. Paruoškite marintą: česnako skilteles išspauskite, sumaišykite su aliejumi, citrinos, apelsinų sultimis ir žievelėmis, pagal skonį berkite prieskonių ir labai gerai išmaišykite. Masę užpilkite ant burokėlių ir per naktį marinuokite.

3. Į lėkštes dėkite nuplautas salotas, gerai nuvarvintus burokėlių ketvirčius, išdėliokite dailiai bulvių skustuku atrėžtų morkų juostelių, užberkite sausoje keptuvėje skrudintų kedrinių pinijų. Iš nurodytų ingredientų paruoškite užpilą salotoms ir bent valandą jį palaikykite, kad susimaišytų skoniai. Tiekite su mėgstamos duonos riekele.

Pagaminsite per 50 min. (neskaičiuojant burokėlių marinavimo laiko).

 

Suskleisti
Aštrūs bulvių ritinėliai
Receptas: Aštrūs bulvių ritinėliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 9
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Kokosų drožlės: 2.00 valg. š.
Sezamo sėklos: 2.00 arbat. š.
Rudasis cukrus: 2.00 arbat. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (tarkuotas pagal skonį)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (nedidelė šviežia ir žiupsnelis maltos tešlai)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 valg. š. (smulkinti žalumynai)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Miltai: 200.00 g (tešlai)
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Sviestas: 2.00 arbat. š. (tešlai lydytas)
Vanduo: 120.00 ml (100-120 ml tešlai)
Aliejus: 5.00 valg. š. (kepti)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pasiruoškite įdarą: išvirkite ir nulupkite bulves, sutrinkite su kokosų drožlėmis, sezamų sėklomis, cukrumi, imbieru, smulkinta aitriąja paprika, žalumynais ir druska. Viską gerai išsukite.

2. Dubenyje sumaišykite miltus, ciberžoles, maltą aitrąją papriką ir sviestą. Maišydami lėtai pilkite vandenį, kol įgaus tešlos konsistenciją. Tešlą gerai išminkykite, ant miltais pabarstyto stalo iškočiokite poros milimetrų storio stačiakampį. Ant jo tolygiai paskleiskite atšalusį įdarą ir susukite. Vyniotinį supjaustykite centimetro storio gabalėliais ir šiek tiek juos suplokite.

3. Į keptuvėje įkaitintą aliejų sudėkite ritinėlius ir kelias minutes kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Troškinta vištiena su aštriu padažu
Receptas: Troškinta vištiena su aštriu padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
1.7 / 7
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 400.00 g (filė)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Pomidorų pasta: 1.00 valg. š.
Sojų padažas: 1.00 valg. š.
Cukrus: 2.00 arbat. š.
Vanduo: 200.00 ml
Alyvuogių aliejus: 3.00 arbat. š. (šlakelis)
Petražolės: 5.00 vnt. (keletas šviežių lapelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Mėsą ir svogūną supjaustykite juostelėmis, česnaką sukapokite, šparagines pupeles atšildykite. Aitriąją papriką patrinkite tarp delnų arba spaudžiant delnu paridinėkite ant pjaustymo lentelės, nupjaukite žaliąjį galą ir išberkite sėklytes, supjaustykite griežinėliais.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pusę minutės jame pakepinkite česnaką, tada sudėkite mėsą ir kepkite dar penkias minutes. Sumeskite svogūną ir keletą paprikos griežinėlių, pasūdykite ir pabarstykite pipirų.

3. Kai mėsa beveik iškeps, o svogūnai suminkštės, įpilkite sojų padažo, įberkite cukraus, įdėkite pomidorų pastos, įpilkite vandens ir troškinkite 10 min.

4. Sudėkite šparagines pupeles ir patroškinkite maždaug 5 min.

5. Patiekdami pabarstykite pjaustytomis paprikomis ir petražolių lapeliais.

Suskleisti
Aštrūs jautienos kukuliukai
Receptas: Aštrūs jautienos kukuliukai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 9
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 600.00 g (600 - 700 malta)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (1/3 saldžioji raudona)
Pipirai: 1.00 vnt. (žalias, aitrus ir žiupsnelis penkių rušių pipirų)
Aštrūs mėsos prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Tabasko padažas: 2.00 ml (keli lašai)
Citrinos: 1.00 vnt. (keli lašai sulčių)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Saldžiąją papriką ir aitrųjį pipirą supjaustykite smulkiais kubeliais ir sumaišykite su malta jautiena. Į paruoštą masę sudėkite mėsos prieskonius, pasūdykite, įmuškite kiaušinį, įlašinkite tabasko padažo, citrinų sulčių, gerai išmaišykite ir leiskite pusvalandį pastovėti, kad įsigertų prieskoniai.

2. Iš faršo formuokite mažus kukuliukus. Keptuvėje gerai įkaitinkite aliejų, sudėkite kukuliukus, sumažinkite ugnį ir nuolat vartydami kepkite 8–10 minučių. Tiekite tiek karštus, tiek šaltus su mėgstamu padažu.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Korėjietiškos morkų salotos
Receptas: Korėjietiškos morkų salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 62
Receptas
Ingredientai
Morkos: 500.00 g
Česnakai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Kalendros: 1.00 arbat. š. (maltos - žiupsnelis)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (malta)
Actas: 2.00 valg. š. (obuolių)
Svogūnai: 1.00 vnt. (1/3)
Kaip gaminti
  1. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite plonais šiaudeliais specialia tarka.
  2. Druską, cukrų, maltą aitriąją papriką ir maltą kalendrą sumaišykite.
  3. Šį mišinį gerai išmaišykite su morkomis. Česnakų skilteles išspauskite preseliu, išmaišykite su obuolių actu ir morkomis.
  4. 80g saulėgrąžų aliejuje pakepinkite pusę svogūno, kad aliejus įgautų gerą skonį, svogūną išmeskite, verdančiu aliejumi užpilkite morkas, jas greitai išmaišykite ir padėkite į šaldytuvą.
  5. Morkos skaniausios, kai per naktį pastovi šaldytuve. Šių morkų galima pasigaminti ir didesnį kiekį, nes šaldytuve uždengtame inde jas galima laikyti 4-5 dienas.
  6. Patiekiant, galima užbarstyti smulkiai supjaustytų svogūno laiškų.

Receptą atsiuntė Rita D.

Suskleisti
Vištiena su aštriu žemės riešutų padažu
Receptas: Vištiena su aštriu žemės riešutų padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.4 / 16
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio - sukapoto)
Česnakai: 1.00 skiltelės (smulkiai sukapota)
Paprikos: 1.00 vnt. (žalioji - sukapota)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (aukščiausios rūšies)
Vištiena: 1.00 kg (gabalėlių aukščiausios rūšies, be kaulo)
Sviestas: 150.00 g (žemės riešutų)
Vištienos sultinys: 2.00 puodelis (500 ml)
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (kurkumos)
Kalendros: 1.00 arbat. š. (grūdelių)
Kmynai: 1.00 arbat. š.
Raudonieji pipirai: (gabalėlių) 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų - pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C.
  2. Į gilią keptuvę įpilkite 1 šaukštą aliejaus ir ant vidutiniškai kaitrios ugnies kepinkite svogūnus, česnakus ir saldžiąsias paprikas, kol suminkštės ir pasidarys bemaž permatomi.
  3. Išimkite iš keptuvės daržoves ir padėkite atskirai. Supilkite į keptuvę likusį aliejų ir apkepinkite vištienos gabalėlius iš abiejų pusių. Sudėkite anksčiau apkepintas daržoves.
  4. Tada į mažą prikaistuvį dėkite žemės riešutų sviestą, supilkite sultinį, suberkite ciberžolių miltelius, kalendras, kmynus, raudonųjų pipirų gabalėlius, druską, pipirus ir kaitinkite ant lėtos ugnies.
  5. Kaitinkite ir maišykite, kol gerai susimaišys (apie 5 minutes).
  6. Vištienos gabalėlius sudėkite į karščiui atsparų indą ir apipilkite padažu. Kepkite, kol vištiena pasidarys labai minkšta (apie 30 minučių).

Receptą atsiuntė Rūta Kniežaitė

 

Suskleisti
Aštri faršo sriuba
Receptas: Aštri faršo sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.4 / 23
Receptas
Ingredientai
Faršas: 500.00 g (500 - 600 jautienos)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 3.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Pupelės: 400.00 g (konservuotos, raudonos)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š. (aštrus)
Sojų padažas: 2.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės (3 - 4)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š.
Pomidorai: 400.00 g (konservuoti)
Kaip gaminti

1. Puode įkaitinkite 3 šaukštus aliejaus ir apkepkite pjaustytus svogūnus, morkas ir česnaką. Tada sudėkite faršą ir dar viską pakepkite kelias minutes. Į puodą įpilkite 1,5–2 litrus vandens, sudėkite konservuotus pomidorus, aitrųjį pipirą, pomidorų padažą, paskaninkite žolelėmis, pipirais, druska, cukrumi ir virkite ant mažos ugnies apie 40 minučių.

2. Baigdami virti suberkite pupeles ir dar 10 minučių pavirkite. Išvirtą sriubą sutrinkite iki vientisos masės. Tiekite su grietine ar pabarstę fermentiniu sūriu.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Sūrio spurgos su jalapenu.
Receptas: Sūrio spurgos su jalapenu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 55
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Aliejus: 200.00 ml
Miltai: 2.00 valg. š.
Sūris: 100.00 g (fermentinio)
Jelapenai: 50.00 g
Džiūvėsiai: 50.00 g
Pipirai: 2.00 žiupsnelis (juodųjų, kvapniųjų, čili)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Pusę kiaušinio baltymo išplakite iki putų, supilkite miltus ir tarkuotą sūrį.
  2. Viską išmaišykite iki vientisos masės. Iš gautos masės formuokite rutuliukus į kuriuos dėkite jalapeno gabaliuką.
  3. Rutuliukus apvoliokite likusiame baltyme ir džiūvėsiuose.
  4. Kepkite gruzdintuvėje tris minutes, kol apskrus. Skanus.

 

Suskleisti
Aštrūs viščiukų skilveliai
Receptas: Aštrūs viščiukų skilveliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 11
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 30.00 g
Morkos: 30.00 g
Viščiukų skilveliai: 200.00 g
Pipirai: 20.00 g (marinuotų)
Salierai: 20.00 g
Krapai: 10.00 g
Pipirų marinatas: 10.00 ml
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (juodieji, kvapnieji, čili pipirai - pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Vištų skilvelius supjaustykite į keturias dalis išvirkite pasūdytame vandenyje.
  2. Morkas, pomidorą, pipirus supjaustykite šiaudeliais. Salierą grežinėliais. Sukapokite krapus.
  3. Į įkaitintą keptuvę dėkite morkas joms pradėjus minkštėti dėkite kitas daržoves.
  4. Apkepinkite daržoves įdėkite skilvius, padažą ir marinatą (galima sojos padažą).
  5. Viską gerai perkaitinkite. Patiekite su ryžiais. Skanus!

Receptą atsiuntė Lina M.

Suskleisti
Pipirinis vištienos karis
Receptas: Pipirinis vištienos karis
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 46
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Česnakai: 3.00 skiltelės (3 - 4)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Pomidorai: 2.00 vnt.
Vištienos krūtinėlė: 500.00 g (filė)
Pipirai: 1.00 vnt. (1 -2 aštrių, žalių)
Imbieras: 1.00 vnt. (kelių centimetrų šaknies)
Juodieji pipirai: 2.00 arbat. š. (žiupsnelis iš malūnėlio patiekalui ir 1 arbat. š. - prieskonių mišiniui „Garam masala“)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (0,5 - 1)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (1 - 2 maltų čili)
Vištienos sultinys: 1.00 puodelis (1,5 - tinka ir iš kubelio)
Kalendros: 1.00 g (žiupsnelis šviežios)
Prieskoniai: 2.00 arbat. š. (mišinio „Garam masala“ (galima nusipirkti krautuvėje arba pasigaminti patiems))
Kalendrų sėklos: (0,5 - prieskonių mišiniui „Garam masala“ ) 1.00 puodelis
Kuminai: 4.00 valg. š. (ketvirtis puodelio sėklų - prieskonių mišiniui „Garam masala“)
Kardamonas: 42.00 vnt. (30 žaliųjų ir 12 juodųjų - prieskonių mišiniui „Garam masala“)
Laurų lapai: 7.00 vnt. (džiovintų - prieskonių mišiniui „Garam masala“)
Gvazdikėliai: 12.00 vnt. (prieskonių mišiniui „Garam masala“)
Muskatas: 1.00 vnt. (riešuto - prieskonių mišiniui „Garam masala“)
Cinamonų lazdelė: 5.00 vnt. (prieskonių mišiniui „Garam masala“)
Anyžiai: 2.00 vnt. (ankščių žiedinio - prieskonių mišiniui „Garam masala“ (nebūtina))
Pankolis: 1.00 valg. š. (sėklų - prieskonių mišiniui „Garam masala“ (nebūtina))
Kaip gaminti

Prieskonių mišinio „Garam masala“ gaminimas

Recepto autoriaus nuotr./Prieskonių mišinys
Recepto autoriaus nuotr./Prieskonių mišinys
  1. Sudėkite visus prieskonius į sausą keptuvę ir pašildykite maišydami ant vidutinės ugnies 40-50 sekundžių, šiukštu nesudeginkite. Nukelkite keptuvę nuo ugnies.
  2. Pravėsusius prieskonius sudėkite į blenderį ir gerai sumalkite.
  3. Gautą maltą masę persijokite per sietelį. Likusius stambesnes daleles permalkite ir dar sykį persijokite.
  4. Supilkite gautą mišinį į sandarų indelį ir tris savaites galėsite mėgautis kvapniu „Garam masala“ aromatu.

 

 

Kario gaminimas

Recepto autoriaus nuotr./Pipirinis vištienos karis
Recepto autoriaus nuotr./Pipirinis vištienos karis
  1. Į didesnę keptuvę (patogiausia nelimpančią) įpilkite aliejų ir jį pakaitinkite ant vidutinės ugnies.
  2. Sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną, įberkite truputį druskos ir pakepkite kol paruduos iki auksinės spalvos.
  3. Sudėkite išspaustą česnaką ir sutarkuotą imbiero šaknį, išmaišykite ir dar pusę minutės pakepkite.
  4. Atėjo laikas ir smulkiai supjaustytiems pomidorams atsidurti keptuvėje – išmaišykite, uždenkite dangtį ir karts nuo karto pamaišydami kepkite kol jie gerokai suvirs. Beje, pomidorus reikia pjaustyti tikrai smulkiai!
  5. Įberkite ciberžolę, Garam masala prieskonius, čili pipirus, druskos, stambiai pjaustytus žalius pipirus ir viską sumaišykite.
  6. Sudėkite į keptuvę vidutinio dydžio gabaliukais supjaustytą krūtinėlės file, sumaišykite su keptuvės turiniu ir porą minučių pakepkite uždengę dangtį, karts nuo karto pamaišydami.
  7. Supilkite sultinį, uždenkite dangtį ir ant nedidelės ugnies leiskite skaniąjam kariui burbuliuoti apie 10 minučių.
  8. Iškentę šį nežmonišką laiko tarpą, atidenkite dangtį, įkvėpkite stebuklingo aromato ir suberkite šviežią sukapotą kalendrą.
  9. Drasiai pamalkite juodojų pipirų ir kelias minutes ant vidutinės ugnies pamaišydami nugarinkite karį iki norimos padažo konsistencijos (recepto autorius mėgsta vidutiniškai tirštą).
  10. Patiekalas paruoštas! Mėgaukitės vienu arba su virtais ryžiais ir lai Indijos saulė Jums nušvinta burnoje ir skrandžiuose.

P.S. Jei Jums pasiseks ir sugebėsite gauti šviežių kario medžio lapelių, 4-5 jų įdėti troškinimo pradžioje suteiks patiekalui visišką pilnatvę, tačiau ir be šio slapto ingredieno Jūsų karis turėtų būti skanus ir aromatingas.

Recepto autoriaus nuotr./Prieskonių mišinys
Recepto autoriaus nuotr./Prieskonių mišinys

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptą atsiuntė Artūras

Suskleisti

TAIP PAT SKAITYKITE: Rūta Repšienė – politikos mokslus baigusi vilnietė, kurią garsina bene skaniausias sostinėje „Napoleono“ tortas. Receptas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais