Šios mitybos principas – gauti kuo daugiau sveikųjų maistinių medžiagų ir vitaminų vien tik iš kasdienio maisto. Tad iniciatyva labai sveikintina, bet nuo ko pradėti gaminti? Kokių receptų išgalvoti? „Eat Out Vilnius“ siūlo neišradinėti dviračio. Geriau pasitelkti į pagalbą „Wolt“.
Pasirodo, Vilniuje gyvuoja ne vienas restoranas, kuris gali jums pasiūlyti įvairiausius augalinius arba veganiškus patiekalus ir ne viena ekologiška parduotuvėlė.
Pusryčiai
Dieną pradėkite teisingai nuo teisingo maisto. Veganiškų ir vegetariškų pusryčių (ang. – „brunch“) restoranas „The Urban Garden“ siūlo visą begalybę augalinių patiekalų. Pvz., Budos dubenėliai (ang. – „Buddha bowls“) su salotomis, kopūstais, bolivine balanda, pomidorais, avinžirniais, pupelėmis, kukurūzais, avokadu, riešutais, cukinijomis ir t. t.
Taip pat, saldieji dubenėliai (ang. – „Smoothie bowls“) su žemės riešutų sviestu, bananais, datulėmis, avižomis, uogomis, mangais. Labai gerų dubenėlių turi ir „Daily Poison“, bei „Holy Donut“. „Daily Poison“ siūlo avižines, chia pudingo ar spirulina košes su uogienėmis, bananais, obuoliais, riešutais, šilauogėmis, goji uogomis ar riešutų sviestu. Tuo tarpu „Holy Donut“ acai uogų dubenėliai tiesiog akina savo spalvomis. Jie ne tik gražūs, bet ir pilni skaidulų, vitaminų, mineralų, antioksidantų bei sveikųjų riebalų. Galite pasirinkti su gervuogėmis ir mėlynėmis, braškėmis, riešutais ir pan.
Augaliniai restoranai
Vienos ryškiausių augalinių restoranų žvaigždučių Vilniuje – „RoseHip Vegan Bistro“ ir „Holigans“. Tiek vieni, tiek kiti savo patiekalus gamina be mėsos ir su daugybe daržovių bei kruopų. „RoseHip Vegan Bistro“ nustebins savo populiariuoju rožinio humuso dubenėliu ar netgi ramenu. „Holigans“ pasižymi veganiškais dienos pietumis, kur į savo meniu įtraukia visiems įprastus mėsainius ar kotletukus, tik tiek, kad jie pagaminti be mėsos.
„Cheat Day Bistro“ mus taip pat sužavėjo savo virtuoziškumu įtraukiant augalinius produktus į kiekvienos dienos racioną. Dienos pietų meniu jie keičia kiekvieną dieną ir kiekvieną savaitę, taip dažnai ragina valgytojus rinktis veganiškų patiekalų interpretacijas. Skanių veganiškų variacijų taip pat visada atrasite „MO Bistro“. Na o azijietiškus augalingus patiekalus rekomenduojame rinktis iš: „Delta mityba“, „Chaosai“ ir „Please“.
Falafeliai
Falafeliai, mano nuomone, nusipelno atskiro paminėjimo. Juos mėgsta įvairių mitybų šalininkai ir net tie, kurie valgo tiesiog viską! Tikrai skanius ir autentiškus falafelius galite rasti „Petra Bakery & Falafel“, neseniai atsidariusioje jordanietiškoje kavinėje, o taip pat daugelio pamėgtose „Zatar Bistro“ ir „Toranj“. Išskirtinius, įdarytus ir pailgus falafelius siūlo „Sofra falafeliai“. Na o pas „Fresh Post“ atradome netgi salotas su jais.
„Guilty pleasure“ – veganiškos picos
Picos gal truputėlį ir nukrypsta nuo augalinės mitybos, bet gali būti taip pat puikus vitaminų ir maistingųjų medžiagų šaltinis. Tobulas veganiškas picas radome pas „Jurgis ir drakonas“. Būtinai paragaukite Augalingą ir Daugiau daržovių (vegan) picas.
Taip pat labai patiko „Pitarija Fire Place“, nes pas juos visa picų ir pitų tešla – veganiška! Rasite puikių variantų su daržovėmis. Ir galiausiai būtina paminėti vegetariškų bei veganiškų picų „ambasadorius“ Vilniuje – „Picerija Casa La Familia“. Šioje picerijoje mėsos nebus, nes viską jie kuo puikiausiai atsveria vien tik daržovėmis.
Indiška virtuvė
Na ir kaip gi veganiška mityba be ajurvedinės virtuvės – indiškos virtuvės pagrindo? Ajurvedinės mitybos šefai nuo senųjų laikų įvaldė patiekalus be gyvulinės kilmės produktų. Tiesa, reikia paminėti, kad šie pasižymi dideliu, specifinių prieskonių kiekiu.
Autentiškus prieskonius ar indiškus produktus galite įsigyti „Happy Food“ krautuvėlėje-kavinėje. „Blue Lotus Indian & Thai Restaurant“ mes atradome labai skanius pupelių ir lęšių troškinius – „zalfrezie“, „kofta“, „methi“ bei kitus daržovių troškinius.
Dar vienas augalinių patiekalų gausa pasižymintis indiškas restoranas – tai „Radharanė“. Sunku net suskaičiuoti, kiek daug veganiškų troškinių ir salotų variantų jie gali pasiūlyti. „Sue‘s Indian Raja“, „Ajurvedinė virtuvė“, „Namaste India“ – trys taip pat puikūs indiški restoranai, kurie nenuvils augalinės kilmės patiekalų pasirinkimu, jų išvaizda bei skoniu.
Maisto prekės
Mums labai patinka, kad „Wolt’e“ galima rasti ir ekologiškų, vietinių parduotuvėlių, tiekiančių augalinius beigi veganiškus produktus. Pvz., „Žirnio krautuvėlė“ turi net veganiškų ledų, ekologiškų grikių ar bolivinės balandos, sojų pieno, daržovių ar grybų padažų, baltyminių batonėlių.
Šnekant apie augalinius batonėlius, „EP Bar“ rasite daugybę rankų darbo batonėlių, pagamintų iš natūralių maisto produktų, taip pat ir įvairiausio augalinio sviesto (tokio kaip kedro riešutų sviestas, makadamijos riešutų sviestas su aviečių milteliais ir t. t.) ar supermaisto – spirulinos ar chlorella dumblių. Energijos užtaisų taip pat rasite „Karališki riešutai“ parduotuvėlėje.
Ten – įvairiausių džiovintų vaisių, uogų, riešutų pasirinkimas. Na o daugiausiai šviežių, spalvingų, tikro skonio vaisių ir daržovių rinkitės pas „Tikri vaisiai“. Taip pat nepraleiskite progos apsižvalgyti „Better Food“ bei „LIVIN“: čia rasite daug veganiškų produktų alternatyvų.