Ingredientai (400–450 ml indeliui):
- 900 g moliūgo;
- 265 g cukraus;
- 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 3 valg. šaukšt. apelsino sulčių;
- 0,5 arbat. šaukšt. vanilės pastos arba iš 1/3 vanilės ankšties iškrapštytos sėklytės;
- žiupsnis druskos.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai moliūgą (be sėklų, tačiau su palikta žieve) supjaustykite stambiais gabalais ir dėkite juos į garų puodą (arba didelį plieninį sietą, kurį įsitaisykite dideliame puode, kad nesiektų verdančio vandens). Virkite moliūgą garuose apie 25–30 min., kol minkštimas bus visiškai išviręs, nukaiskite, kiek atvėsinkite, o kai tik bus įmanoma, nubraukite minkštimą nuo žievės į dubenį, o tada sutrinkite elektriniu trintuvu, bulvių grūstuvu ar pertrinkite per sietelį. Turėtumėte gauti 530–550 g moliūgo piurė.
2. Perpilkite piurė į nedidelį storadugnį puodą, suberkite cukrų, druską, supilkite sultis, sudėkite vanilę. Užkaiskite ir kai užvirs, nuolat maišydami virkite apie 10 min. – kol džemas kiek patamsės, akivaizdžiai sutirštės.
3. Nukaiskite ir perpilkite į švarutėlį indą, kuriame laikysite. Šį džemą galima laikyti šaldytuve ir valgyti neilgai trukus, o galima palikti ir šaltajam sezonui, tik tokiu atveju stiklainį (ar stiklainius, jei darysite džemo daugiau) reikia kruopščiau paruošti – iškaitinti, o dangtelius dezinfekuoti.