Žiūrėkite

Tado Sedekerskio komentaras prieš rungtynes su Kauno „Žalgiriu“Tado Sedekerskio komentaras prieš rungtynes su Kauno „Žalgiriu“

Atsargos žiemai: kaip išvengti cukraus ir druskos?

Klasikinės gėrybės žiemai – įvairios uogienės ir marinuotos daržovės, o tai reiškia nemažai cukraus ir druskos. Tačiau pastaruoju metu lietuviai vis drąsiau išbando naujus konservavimo būdus, pavyzdžiui, vaisių ir daržovių marinavimą be cukraus ar druskos, šaldymą. Jei dar nebandėte, pats metas pasinaudoti patarimais ir pabandyti!
Verdama uogienė
Verdama uogienė / Vida Press nuotr.

„Lietuviai, kaip ir visi europiečiai, įpratę prie senųjų konservavimo metodų: uogoms ir vaisiams naudojamas cukrus, daržovėms – druska. Tačiau tik nedaugelis žino, kad maistas kuo puikiausiai gali išsilaikyti ir viso to nenaudojant, o cukrus ir druska dažniausiai reikalingi tam, kad išlaikytų maisto produktų spalvas ir sandarą. Paruošti produktus žiemai ir išlaikyti juos galima ir kitais būdais. Tarkim, produktų šaldymas, kurį lietuviai jau atrado, yra ne tik mažiausiai laiko atimanti, bet ir sveikiausia alternatyva“, – sako „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorius Aidas Poleninas.

Konservuojant uogas ar vaisius, cukrus reikalingas dėl dviejų priežasčių: sustiprinti skoniui ir išlaikyti produktų formą. Todėl jis yra svarbus ingredientas ruošiant uogienes ir sirupus. Taip, cukrus padeda produktams išlikti ilgiau, tačiau yra ir kitų būdų.

Vida Press nuotr./Cukrus
Vida Press nuotr./Cukrus

Dėl diabeto, dietos, tiesiog sveikesnės mitybos ar kitų priežasčių cukrumi pagardinto maisto vengiantys žmonės turi išeitį – visus vaisius galima užkonservuoti be cukraus. Maža to, be cukraus įmanoma pasigaminti net uogienę, arba pakeisti jį natūraliais saldikliais, pavyzdžiui, medumi.

„Svarbu, kad konservuojami vaisiai, uogos, daržovės ar bet kas, ką ruošiate žiemai, nebūtų pernokę, patižę ir pan., nes tokie jie visai ištyžta ir prasčiau laikosi. Reikėtų atrinkti formą išlaikiusias, kokybiškas gėrybes“, – atkreipia dėmesį A.Poleninas.

Vietoje cukraus – natūralios sultys

Išlaikyti natūralesnę produkto spalvą ir sandarą gali padėti vitaminas C, citrinos ar kitų citrusinių vaisių rūgštis. Vaisius galima tiesiog palaikyti tokiame koncentrate prieš marinavimą arba naudoti citrinos rūgštį jau marinuojant.

Konservavimui tinka tiek šviežiai spaustos sultys, tiek pirktos, svarbiausia, kad jos neturėtų papildomų saldiklių.

Be to, vietoje vandens marinuojant galima naudoti įvairias sultis: obuolių, ananasų, greipfrutų ir kt. Konservavimui tinka tiek šviežiai spaustos sultys, tiek pirktos, svarbiausia, kad jos neturėtų papildomų saldiklių.

„Nesaldintos sultys ne tik išlaikys produktų spalvą ir formą, bet ir gali suteikti naujo, įdomaus skonio. Pavyzdžiui, obuolių sultyse galima marinuoti persikus, vyšnias ar net burokėlius, nesaldintose apelsinų sultyse – persikus ar obuolius, o kriaušės puikiai dera su ananasais“, – pataria A.Poleninas.

Vida Press nuotr./Uogienė
Vida Press nuotr./Uogienė

Uogas – į šaldymo kamerą

Kita, natūrali maisto saugojimo alternatyva – užšaldymas. Pasak mitybos specialistų, tinkamai šaldomi vaisiai, daržovės ir uogos išsaugo daugiausia, kone 90 proc., vertingų medžiagų. Be to, šaldymas paprastesnis, atima mažiau laiko, tad šį konservavimo būdą lietuviai renkasi vis dažniau.

„Analizuodami pirkėjų įpročius pastebime, kad pastaraisiais metais pirkėjai pirmenybę teikia ne konservavimui, o šaldymui. Šaldymas yra bene natūraliausias maisto saugojimo būdas. Žmonės jį renkasi tiek dėl to, kad užšaldomi produktai išlaiko daug maistingų medžiagų, tiek dėl paprastumo – tai neatima tiek daug laiko kaip konservavimas“, – teigia A.Poleninas.

Populiariausia Lietuvoje šaldyti įvairias uogas: braškes, vyšnias, trešnes, šilauoges, serbentus. Jos neužima daug vietos, o ir paruošti uogas šaldymui kur kas paprasčiau, nei išvirti uogienę. Tereikia švariai jas nuplauti, palikti nudžiūti, tuomet paskleisti šaldiklyje plonu sluoksniu, o sustingus – sudėti į specialų šaldymo maišelį ar indelį. Žinoma, sausas uogas galima iškart dėti į specialius šaldymo maišelius, tačiau tokiu atveju yra didesnė tikimybė, jog uogos sulips.

Vida Press nuotr./Šaldytos šilauogės
Vida Press nuotr./Šaldytos šilauogės

Puikus pasiūlymas smaližiams – išbandyti įvairius sultyse šaldytų uogų ir vaisių receptus. Žiemos tokie natūralūs ledai gali ir nesulaukti, mat jie puikiai tinka atsigaivinti vasarą. Pavyzdžiui, persikus, kriaušes, abrikosus, slyvas ir vyšnias galima šaldyti obuolių ar vynuogių sultyse, o mėgstantys cinamoną gali juo šiuos gardėsius paskaninti.

Iš šaldiklio – tiesiai į patiekalą

Šaldyti galima ir daržoves bei žoleles, kurių kartais soduose užauga tiesiog per daug. Praktiškas ir taupus patarimas – pasiruošti sriuboms bei guliašams skirtų žolelių mišinius. Į vieną maišelį verta sudėti skirtingų daržovių (šparaginių pupelių, morkų, grybų, burokėlių, bulvių ir kt.) ir derančių žolelių, viską užšaldyti, o prireikus norimą kiekį tiesiog suberti į puodą ir išvirti, stengiantis daržovių nepervirti.

Vida Press nuotr./Užšaldytos žolelės
Vida Press nuotr./Užšaldytos žolelės

Užšaldytų produktų negalima šaldyti pakartotinai, nesvarbu, ar jie yra pirkti, ar šaldyti namuose.

Tiesa, labai svarbi taisyklė – užšaldytų produktų negalima šaldyti pakartotinai, nesvarbu, ar jie yra pirkti, ar šaldyti namuose.

Vaisius, uogas, grybus ir prieskoninius augalus žiemai taip pat galima paruošti juos sudžiovinus. Žoleles užtenka išskleisti sausoje vietoje, gerai vėdinamoje patalpoje, o vaisius, uogas ir grybus patariama džiovinti orkaitėje arba specialiose džiovyklėse. Džiovinimas gali trukti nuo kelių valandų iki pusdienio. Džiovintus produktus patariama laikyti sausoje, vėsioje patalpoje.

Receptas: sveikuoliška vyšnių uogienė be cukraus

Ingredientai:

  • 1 kg vyšnių;
  • 1 kg medaus;
  • 1 stiklinė vandens.

Gaminimas:

1. Vyšnias nuplaukite ir išimkite kauliukus. Naudokite tik šviežias, nesugedusias ir nepernokusias uogas.

2. Į puodą supilkite vandenį ir medų, kaitindami juos maišykite, kol medus ištirps, tuomet sudėkite vyšnias. Kai jos ims kilti į paviršių, tai ženklas, kad uogienė paruošta – išpilstykite ją į sterilius stiklainius, užsukite ir palikite atvėsti.

3. Laikykite šaldytuve ar rūsyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos