1. Į sterilizuotus stiklainius (paprastai marinuoju į 200–300 ml stiklainius) suberkite po 0,5 arbat. šaukšt. kalendrų, garstyčių sėklų, įmeskite po keletą kvapiųjų pipirų, po 1 lauro lapelį ir po 1 čili pipirą.
2. Agrastus nuskabykite, nuplaukite ir suberkite į stiklainius.
3. Visus marinato ingredientus užvirinkite ir dar verdantį marinatą supilkite ant agrastų. Gerai užsukite dangtelius ir palikite iki atvės. Laikykite šaltai.
- Nulupkite pusę apelsinų ir juos supjaustykite.
- Iš likusių apelsinų išspauskite sultis, išimkite sėklas.
- Išvalykite sėklas iš aitriosios paprikos ir supjaustykite ją smulkiais gabaliukais.
- Užvirinkite apelsinų sultis, vandenį ir cukrų, suberkite kvapiuosius pipirus.
- Virkite tol, kol marinato kiekis sumažės per pusę.
- Dėkite pjaustytus apelsinų gabaliukus pakaitomis su smulkinta aitriąja paprika, o ant viršaus užpilkite marinatą.
„Santa Maria“ receptas.
- Abrikosus nuplaukite, perpjaukite per pusę, pašalinkite kauliukus ir pasmulkinkite.
- Sumeskite į puodą, suberkite cukrų, supilkite brendį ir palikite 2 val.
- Citriną labai gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, žievelę nutarkuokite smulkia trintuve, iš vaisiaus išspauskite sultis ir supilkite ant abrikosų.
- Į puodą suberkite citrinų žieveles, sumeskite gvazdikėlius ir cinamonų lazdeles. Kaitinkite ant labai silpnos ugnies apie 20 min.
- Tada cinamonų lazdeles išgriebkite, suberkite sausoje keptuvėje skrudintus riešutus, dar kelias minutes pakaitinkite ir puodą nukelkite nuo ugnies.
- Išpilstykite tyrę į sandariai užsukamus stiklainiukus ir pastatykite į šaldytuvą.
- Abrikosų tyrę gardu tiekti su varškės, baltųjų pelėsių, kietaisiais brandintais sūriais, taip pat paukštiena.
- Pomidorus nuplaukite, nuliekite verdančiu vandeniu ir nulupkite. Išpjaustykite kietesnes vietas prie kotelių. Susmulkinkite norimo dydžio gabalėliais.
- Nutarkuokite citrinos žievelę ir išspauskite sultis, sumaišykite su pomidorais. Mišinį sukrėskite į puodą storu dugnu ir užvirinkite.
- upilkite uogienių cukrų ir nuolatos maišydami virkite apie dešimt minučių. Sumeskite migdolus ir dar kartą užvirkite. Nugriebkite susidariusias putas, išpilstykite į iškaitintus stiklainius.
- Tegul pusvalandį aušta, tada sandariai uždarykite ir laikykite šaltai.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Cukinijas nuplaukite, nulupkite, pašalinkite minkštimą ir susmulkinkite 2 x 2 cm dydžio gabaliukais.
- Plonomis riekelėmis supjaustykite imbierą.
- Iš likusių produktų dideliame puode paruoškite marinatą ir pamaišydami virkite apie penkias minutes.
- Sudėkite cukinijų gabaliukus ir vėl užvirinkite. Iš karto supilkite į indelius, tik žiūrėkite, kad visi cukinijų gabaliukai būtų apsemti marinatu. Indelius sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Agurkus nuplaukite, nulupkite, supjaustykite ir sumaišykite su smulkintais krapais.
- Užvirinkite vandenį, įmeskite citrinos griežinėlių, įberkite druskos, cukraus ir maišykite, kol ištirps. Supilkite actą.
- Marinatą atvėsinkite, užpilkite ant agurkų, parą palaikykite šaltai. Tada mišrainę supilkite į stiklainius, sandariai uždarykite ir padėkite šaltai.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Nuplautus baklažanus supjaustykite plonais griežinėliais, apibarstykite druska ir palikite valandai.
- Tada gerai juos nusausinkite ir apkepkite iš abiejų pusių.
- Sutraiškykite nulupto česnako skilteles, nuplaukite ir susmulkinkite aitriąją papriką.
- Pasiruoškite marinatą: sumaišykite vyną, balzaminį actą, raudonėlius, česnakus ir paprikos gabaliukus.
- Baklažanus dėkite į stiklainius, užpilkite marinatu ir užsukite dangtelius. Laikykite šaldytuve.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Citriną nuplaukite, nusausinkite ir nutarkuokite geltoną žievelę. Peiliu pašalinkite baltąją odelę, minkštimą supjaustykite gabaliukais.
- Cukinijų, citrinų gabaliukus, tarkuotą imbierą sumeskite į puodą su vandeniu ir išvirkite (cukinijos turi būti labai minkštos).
- Gautą masę sutrinkite daržovių trintuvu arba pertrinkite per sietelį. Suberkite cukrų, tarkuotas citrinos žieveles, tada dar dešimt minučių pavirkite.
- Tyrę supilkite į sterilius stiklainius, sandariai uždarykite.
Toks marmeladas labai gardu ir prie kepsnio, ir su šviežiu batonu.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Slyvas nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išimkite kauliukus. Sukrėskite į prikaistuvį ir užpilkite cukrumi. Kaitinkite ant mažos ugnies, kol cukrus pradės tirpti, o slyvos išskirs skystį. Padidinkite ugnį iki vidutinės ir virkite apie 30 min., kol gausite vientisą masę. Retkarčiais pamaišykite ją ir stebėkite, kad nepridegtų.
- Sudėkite medų ir supilkite citrinų sultis. Gerai išmaišykite ir kaitinkite, kol masė taps tiršta, džemo konsistencijos.
- Nuimkite prikaistuvį su džemu nuo ugnies. Suberkite vanilinį cukrų ir mažais gabalėliais laužytą juodąjį šokoladą. Maišykite, kol šis ištirps.
- Supilstykite paruoštą džemą į stiklainėlius. Atvėsinkite ir uždenkite dangteliais. Laikykite džemą šaldytuve.
Plačiau skaitykite: „Vasaros skoniai: ruošiame gardų džemą“