1. Obuolius nulupame, supjaustome skiltelėmis, užpilame cukrumi ir palaikome gerą pusdienį.
2. Kai atsiranda skysčio, obuolius dedame ant viryklės ir verdame gerą valandą, kol obuolienė pasidaro tiršta ir rusvos spalvos. Nepamirškite maišyti, ypač prieš pabaigą, kad neprisviltų.
3. Išvirusią obuolienę karštą supilstome į stiklainius, palaukiame, kol atvės, tada užsukame. Laikome šaldytuve.
1. Bruknes su cukrumi virkite ant mažos ugnies tol, kol cukrus visiškai ištirps.
2. Sudėkite stambiai tarkuotus obuolius ir kubeliais supjaustytą apelsino žievelę. Virkite apie 15–20 minučių.
3. Dalį, kurią norėsite suvalgyti iškart, dėkite į šaldytuvą, o likusią masę supilstykite į stiklainius ir sandariai uždarykite.
- Obuolius nulupkite, išimkite šerdis. Supjaustykite mažais gabalėliais.
- Obuolius, sirupą, vandenį ir citrinų sultis sumaišykite prikaistuvyje. Nuolat maišydami virkite maždaug 10 minučių.
- Suberkite cukrų uogienėms bei kardamonus. Virkite dar 3–6 minutes.
- Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir atsargiai nugriebkite putas. Išpilstykite į šiltus sterilius stiklainius. Laikykite vėsioje vietoje.
- Obuolius nuplaukite, supjaustykite kubeliais, užpilkite cukrumi ir palikite dvi–tris valandas, kad atsirastų sulčių.
- Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų ir gerai apkepkite nuluptus ir supjaustytus svogūnus. Sumeskite į puodą žieveles, obuolius, pagardinkite actu, druska ir kaitinkite ant mažos ugnies apie 20 minučių.
- Tuomet suberkite susmulkintas mėtas ir dar kelias minutes pakaitinkite. Košę sukrėskite į švarius stiklainius ir dėkite į puodą su vandeniu.
- Kaitinkite apie 20 minučių ir sandariai užsukite. Ši košė labai pagardina vištienos, triušienos, kalakutienos patiekalus.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Nuplautus obuolius, apelsinus su žievelėmis ir moliūgų minkštimą supjaustykite kubeliais, užpilkite cukrumi, apibarstykite prieskoniais ir palikite per naktį.
- Tuomet masę supilkite į puodą storu dugnu ir virkite apie 20 minučių. Nukelkite nuo ugnies, atvėsinkite ir vėl kaitinkite iki užvirimo.
- Karštą džemą išpilstykite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite.
Labai tinka prie sūrių, taip pat prie vištienos.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis ir pamerkite į parūgštintą vandenį, kad neparuduotų.
2. Slyvaites perrinkite, sudėkite į kiaurasamtį, nuplaukite tekančiu vandeniu ir nuvarvinkite.
3. Iš vandens ir cukraus išvirkite sirupą, į jį sudėkite slyvaites ir kaitinkite neužverdant 5–7 minutes. Išgriebkite.
4. Į sirupą sudėkite obuolių skilteles ir kaitinkite neužverdant 5–7 minutes. Suberkite slyvaites ir išmaišykite.
5. Kompotą skieskite vandeniu pagal skonį.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
- Nuplautus obuolius, paprikas ir pomidorus supjaustykite didesniais gabalėliais ir virtuviniu kombainu susmulkinkite. Įmaišykite tarkuotas morkas.
- Viską sukrėskite į puodą, užvirinkite ir ant mažos ugnies, kartkartėmis pamaišydami, troškinkite vieną valandą. Kai kiek pravės, įmaišykite česnakus, aliejų, cukrų ir druską. Galiausiai supilkite actą.
- Gerai išmaišykite, sukrėskite į švarius stiklainius ir sandariai uždarykite. Laikykite šaltai.
Iš nurodyto kiekio išeis pustrečio–trys litrai (nelygu, kiek mėsingi pomidorai) adžikos konservų.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Pomidorus, obuolius, svogūną, morką ir papriką nuplaukite, kuriuos reikia, nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir sumalkite mėsmale. Sukrėskite į puodą ir dėkite ant ugnies. Įberkite druskos. Virkite 15 minučių.
- Supilkite aliejų, suberkite pipirus ir gvazdikėlius, sumažinkite ugnį ir dar virkite 15–20 minučių. Susmulkinkite nuluptą česnaką ir suberkite į puodą.
- Pavirkite dar 15 minučių, supilkite į sterilius stiklainius ir sandariai užsukite. Apverskite, uždenkite rankšluosčiu ir parą palikite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Iš slyvų išimkite kauliukus, supjaustykite jas į keturias dalis.
- Obuolius nulupkite ir supjaustykite kubeliais, svogūną – plonais pusžiedžiais.
- Susmulkinkite česnakus.
- Visus produktus sudėkite į indą, supilkite actą, užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite maišydami, kol sutirštės.
- Sudėkite į švarius indelius ir laikykite šaldytuve.
- Obuolius supjaustykite nedideliais kubeliais. Svogūnus sukapokite smulkiai. Visus produktus sumaišykite dideliame prikaistuvyje. Kaitinkite ant vidutinio stirpumo ugnies, kol užvirs. Virkite apie 30 min., neuždengusios prikaistuvio dangčiu. Masė turi sutirštėti.
- Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir palikite atvėsti. Atvėsusį čatnį sudėkite į švarius, sausus stiklainėlius ir sandariai uždarykite. Laikykite šaldytuve.
- Pikantiško skonio obuolių čatnis puikiai tinka prie mėsos patiekalų, pavyzdžiui, keptos vištienos, jautienos, kumpio ar kiaulienos pjausnių. Į obuolių čatnį įmaišius kreminio sūrio, jis tampa puikiu pikantišku užtepu ant skrebučių, riestainių ar krekerių. O į tą patį čatnio recepto įmaišius alyvuogių aliejaus, jame galima marinuoti mėsą.
1. Pomidorus užpilkite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę ir išimkite sėklas. Išvalykite paprikas, nuskuskite morkas, obuolius nulupkite.
2. Viskas vyks greičiau, jei visas šias daržoves susmulkinsite virtuvės kombainu ar sumalsite mėsmale, bet jei norite, kad išvirusiame padaže išsiskirtų daržovių gabaliukai, darbuokitės peiliu.
3. Smulkintas daržoves (išskyrus česnaką) suberkite į didelį puodą, uždenkite ir apie valandą virkite ant vidutinės ugnies. Kartkartėmis pamaišykite ir saugokite, kad daržovės neprikibtų prie dugno.
4. Suberkite cukrų, druską, prieskonius, supilkite actą ir įspauskite česnaką. Išmaišykite ir pavirkite dar 10–15 min.
5. Išpilstykite į sterilius indus ir sandariai užsukite.
- Kopūstus nuplaukite ir stambiai sutarkuokite. Obuolius nulupkite, pašalinkite sėklas ir supjaustykite šiaudeliais.
- Kopūstus sumaišykite su obuoliais, pasūdykite ir dvi–tris valandas palikite, kad įgautų skonio.
- Iš nurodytų produktų paruoškite marinatą ir pripilkite ketvirtadalį stiklainių. Lengvai paspausdami prikiškite kopūstų su obuoliais.
- Stiklainius sudėkite į puodą ir kaitinkite 80 laipsnių vandenyje (puslitrinius 20 minučių, litrinius – 25 minutes). Sandariai uždarykite, laikykite šaltai.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Tiek obuolius, tiek moliūgus ir slyvas išsunkite sulčiaspaude atskirai, perkoškite per retą audinį ar tankų sietelį.
2. Tuomet supilstykite norimomis proporcijomis. Užkaitinkite ir supilstykite į sterilius stiklainius.
Šios sultys labai malonaus saldžiarūgščio skonio, aromatingos. Tinka ir baltos slyvos ir raudonos.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė