1. Puode storu dugnu įkaitintame šaukšte alyvuogių aliejaus apkepinkite svogūnus, kol jie taps minkšti ir skaidrūs.
2. Suberkite cukinijas kartu su česnakais ir toliau kepinkite maišant, kol cukinijos truputį suminkštės. Tada sudėkite supjaustytus pomidorus, suberkite ciberžoles ir paprikas, įberkite druskos ir pipirų ir kepinkite maišydami apie 2–3 minutes.
3. Supilkite pašildytą sultinį ir uždengę virkite and vidutinės ugnies apie 10 minučių. Pabaigoje sriubą sutrinkite (galite trinti bulvių trintuve, nesijaudinant, kad liks nesutrintų gabalėlių, arba įmerkiamu plakikliu, arba supylę į elektrinį blenderį – iki visiškai vientisos konsistencijos).
4. Patiekite pagardinę grietinėle arba jogurtu (jei mėgstate), šviežiais bazilikų lapeliais ir paskrudintais batono gabalėliais, pakeptais su sūriu
- Daržoves nuplaukite, kurias reikia, nulupkite. Į užvirintą aliejų sudėkite tarkuotas morkas ir burokėlius.
- Troškinkite dešimt minučių. Tada sumeskite smulkintus svogūnus, kai ims kunkuliuoti – smulkintus kopūstus, agurkus, pomidorus (pastaruosius taip pat galite nuplikyti ir nulupti). Viską troškinkite dar 20 minučių.
- Supilkite actą, sumeskite smulkintus krapus, pipirų žirnelius, laurų lapus, pagardinkite druska, cukrumi, užvirinkite ir dar karštą masę išpilstykite į stiklainius.
Iš nurodyto kiekio turėtų išeiti apie šešis litrus konservų. Vėliau iš jų verdant sriubą, galima įdėti mėsos, dešrelių, virtų bulvių.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Reikės aštraus peilio, nes visi komponentai turi būti supjaustyti itin smulkiai. Labai plonais žiedais ar pusžiedžais supjaustykite svogūnus.
- Susmulkinkite aitriąją papriką, pomidorus, kalendrą ir baziliką.
- Pasūdykite ir viską gerai išmaišykite. Šios salotos puikiai tinka prie plovo ar mėsiškų patiekalų. Tai bene populiariausios salotos Uzbekijoje.
Todėl pernelyg nesukit galvos ir imkit karvės pieno jogurtą. Pagal receptą buvo ožkos.
Naivu tikėtis gauti varškę užšaldžius kefyrą, tai lygiai taip pat ir čia – naivoka tikėtis gauti sūrį, per naktį nuvarvinus jogurtą. Šiuo atveju gaunam lengvai tepamą užtepą, kurį pagardinam įvairiom šviežiom žolėm. Ir tai yra skanu, nes... visi patiekalai pagal Deivido receptus yra skanūs.
1. Į kiaurasamtį įtieskite kelis kartus sulankstytos marlės, sukrėskite jogurtą, uždenkite marle ir dėkite į šaldytuvą 24 val.
2. Nuvarvėjusį ir sutirštėjusį jogurtą sudėkite į dubenį ir sumaišykite su visais smulkintais prieskoniais. Padėkite į šaldytuvą iki prireiks.
3. Kepimo inde sumaišykite pomidorus su aliejumi ir likusiais ingredientais, pabarstykite druska ir pipirais, tolygiai paskleiskite vienu sluoksniu ant dugno.
4. Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min. Kelis kartus pamaišykite, kol pomidorai pradės vysti ir skleisti sultis.
5. Iškepusius pomidorus suverskite į dubenį su visomis sultimis ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros. Taip laikyti pomidorus galite iki 8 valandų, ir kuo ilgiau jie stovės, tuos bus skanesni.
6. Paskrudinkite duoną keptuvėje arba orkaitėje. Įtrinkite česnaku ir palikite ataušti iki kambario temperatūros.
7. Norėdami patiekti, storai aptepkite kiekvieną skrudintą duonos riekę sūriu, šaukštu sudėkite ant viršaus pomidorus, apliekite susidarusiomis pomidorų sultimis. Stambiai supjaustykite prieskonines žoleles ir gausiai apibarstykite jomis skrebučius.
1. Miltus persijokite ir suberkite ant lentelės. Miltų kalnelio viduryje padarykite „šulinėlį“ ir į jį suberkite kubeliais supjaustytą sviestą, kiaušinio trynį, druską ir vandenį.
2. Viską sumaišykite ir greitai išminkykite. Svarbu dirbti greitai ir kuo mažiau liestis prie tešlos. Tešla neturi būti labai elastinga ir vienalytė, svarbu, kad nebeliktų didelių sviesto gabalų ir visi ingredientai sušoktų į gabalą.
3. Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių temperatūros.
4. Tešlą iškočiokite ir išklokite ja 22–24 cm skersmens kepimo formos dugną. Subadykite tešlą šakute.
5. Patepkite tešlą garstyčiomis, ant jų išdėliokite plonai supjaustytą sūrį. Ant sūrio išdėliokite griežinėliais pjaustytus pomidorus.
6. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite druska, pipirais bei Provanso žolelėmis.
7. Kepkite apatinėje orkaitės lentynoje apie 30 minučių, kol tešla iškeps, o pomidorai gražiai apskrus.
8. Valgykite pyragą, kol jis šiltas, arba išsikepkite iš anksto ir pašildykite prieš valgant.
1. Kruopščiai nuplaukite bulves ir su lupenomis išvirkite pasūdytame vandenyje. Išvirusias nusunkite bei palikite šiek tiek atvėsti.
2. Atvėsusias bulves perpjaukite išilgai į dvi dalis ir išskobkite minkštimą, kad liktų apie 7 mm storio krašteliai. Tuomet bulvių minkštimą sumaigykite šakute.
3. Svogūną smulkiai supjaustykite, o morką sutarkuokite. Pomidorus nulupkite ir susmulkinkite.
4. Svogūną ir morką kelias minutes pakepinkite, užpilkite vynu ir patroškinkite iki tol, kol vynas visiškai išgaruos. Suberkite ant viršaus susmulkintus pomidorus, pagardinkite druska ir pipirais bei patroškinkite dar apie 20 minučių. Tuomet dėkite bulvių minkštimą ir viską gerai išmaišykite.
5. Pasigamintą troškinį atvėsinkite.
6. Pasilikite truputį sūrio pabarstymui, o likusį suberkite į troškinį ir įdarykite bulvių puseles.
7. Apibarstykite sūriu ir kapotais žalumynais. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 min.
1. Pomidorus nuplaukite, viršūnėles nupjaukite, išskobkite minkštimą, jį susmulkinkite.
2. Prikaistuvyje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus. Sudėkite smulkintus svogūnus ir pakepinkite. Sudėkite trintus česnakus ir dar minutę pakaitinkite. Sukrėskite smulkintą pomidorų minkštimą, įpilkite kelis šaukštus vandens, suberkite ryžius ir maišydama kaitinkite ant silpnos ugnies, kol į kruopas susigers didžioji dalis skysčio.
3. Įmaišykite po šaukštą smulkintų prieskoninių žolelių, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir kaitinkite, kol puode nebeliks skysčio. Į atvėsusius ryžius įmaišykite gabalėliais pjaustytą varškės sūrį.
4. Gauta mase įdarykite pomidorus, užvožkite viršūnėles. Išdėliokite kepimo inde, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie pusvalandį.
1.Pomidorus supjaustykite. Svogūnus nulupkite, susmulkinkite ir su aliejumi apkepkite storadugniame puode. Sudėkite grūstą česnaką, laurų lapelį ir kaitinkite dar kelias minutes.
2.Sudėkite pomidorus ir pusvalandį troškinkite. Laurų lapelį išimkite, pagardinkite druska, maltais pipirais. Įmaišykite smulkintus žalumynus.
3.Baklažanus supjaustykite išilgai apie pusės centimetro storio šiaudeliais. Sudėkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi, aptepkite aliejumi ir 230 laipsnių orkaitėje kepkite apie 15 minučių. Apverskite, vėl aptepkite aliejumi ir kepkite dar 10 minučių.
4.Batono riekeles supjaustykite nedideliais kubeliais ir paskrudinkite keptuvėje be riebalų. Pagardinkite aštriais prieskoniais.
5.Į skardą dėkite ploną sluoksnį pomidorų padažo, ant jo – sluoksnį baklažanų, ant jų vėl pomidorų padažo, apibarstykite batono kubeliais. Sluoksnius dar kartą pakartokite. Viršų apibarstykite tarkuota mocarela.
6.Kepkite 190 laipsnių orkaitėje 30 minučių.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
PARUOŠKITE TEŠLĄ
- Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir cukrų. Sudėkite šaltą, gabalėliais supjaustytą sviestą ir išmaišykite. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai.
- Palaipsniui į trupinius supilkite labai šaltą vandenį. Vandens gali reikėti šiek tiek mažiau ar daugiau, todėl nesupilkite jo viso iš karto, stebėkite, kada trupiniai pradeda kibti. Jeigu matote, kad jie per sausi ir nekimba, įpilkite dar šlakelį šalto vandens.
- Perkelkite tešlą ant lygaus ir švaraus miltais pabarstyto paviršiaus. Šiek tiek lengvai paminkykite ir suformuokite iš tešlos rutulį. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve apie 30–60 minučių.
PARUOŠKITE ĮDARĄ
- Svogūnus susmulkinkite nedideliais kubeliais ir pakepinkite šlakelyje įkaitinto aliejaus. Kumpį supjaustykite riekelėmis, o šias – vidutinio dydžio gabalėliais.
- Pomidorus supjaustykite vidutinio storumo riekelėmis. Pasiruoškite visus produktus ir atidėkite į šalį, kol tešla bus atšalusi ir galėsite ją išimti iš šaldytuvo.
PARUOŠKITE GALETĄ
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros.
- Pasiruoškite lakštą kepimo popieriaus, šiek tiek pabarstykite jį miltais. Išimkite iš šaldytuvo atšalusią tešlą, perkelkite ant kepimo popieriaus ir iškočiokite į daugiau ar mažiau taisyklingą 30–35 cm skersmens apskritimą.
- Tešlos apskritimą, palikdamos švarius, maždaug 5 cm kraštelius, aptepkite rikotos sūriu. Ant sūrio tolygiai užberkite kepintų svogūnų. Išdėliokite kumpio riekeles, o ant šių – pomidorų riekeles. Apibarstykite žiupsneliu šviežiai maltų juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį. Viršų apibarstykite tarkuotu kietuoju fermentiniu sūriu. Tešlos kraštelius užlenkite į vidinę pusę.
Astos Černės nuotr. / Gaminant pomidorų, kumpio ir sūrio galetą - Dubenėlyje išplakite kiaušinį ir aptepkite juo užlenktus tešlos kraštus.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 min., kol tešlos kraštai taps gražios aukso spalvos, o sūris gražiai apskrus. Jeigu matote, kad kepimo metu tešlos kraštai ima per daug ruduoti, uždenkite galetą lakštu folijos.
- Kelias minutes atvėsinkite, apibarstykite žalumynais ir iš karto patiekite. Skanaus!
1. Tešla išklokite pailgą 37x12 cm dydžio ar panašią tartos formą, šakute subadykite dugną ir dėkite į šaldytuvą 30 min.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 210°C.
3. Ožkų pieno sūrį ištrinkite šakute, sumaišykite su kiaušiniu, smulkintu baziliku, pagardinkite druska, pipirais.
4. Sūrio mišinį tolygiai paskleiskite ant tešla išklotos tartos formos dugno, ant viršaus išdėliokite vyšninius pomidorus, apšlakstykite medumi, apiberkite migdolų skiltelėmis.
5. Kepkite gerai įkaitintoje orkaitėje 30 minučių. Ištraukus iš orkaitės prieš mėgaujantis leiskite tartai pastovėti 10 min.
1. Visų pirma pasiruoškite pomidorų padažą pagal šį receptą.
2. Kiaušinius gerai išplakite virtuvine šluotele, įmaišykite miltus, skirtus tešlai, pagardinkite druska, pipirais.
3. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C.
4. Nupjaukite cukinijos galiukus, perpjaukite pusiau ir supjaustykite išilgai plonomis vos 3–4 mm storumo juostelėmis.
5. Vištieną supjaustykite plonytėmis, beveik permatomomis juostelėmis.
6. Miltus suberkite į lėkštę.
7. Keptuvėję įkaitinkite aliejų ant vidutinio stiprumo ugnies.
8. Imkite vieną cukinijos gabaliuką, ant viršaus dėkite vištienos gabaliukus, pagardinkite druska, pipirais, uždenkite dar vienu cukinijos gabaliuku, spūstelėkite. Šį suvožtinį apvoliokite miltuose, pamirkykite tešloje ir kepkite įkaitintame aliejuje apie 1,5–2 minutes iš kiekvienos pusės, kol tešla apkeps ir parusvės. Taip paruoškite kepsnelius iš visų cukinijų ir vištienos gabaliukų.
9. Į nedidelę apkepo formą supilkite pomidorų padažą, ant viršaus dėkite apkeptus kepsnelius ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 15–20 min., kad vištiena kepsnelio viduje gerai perkeptų.
10. Prieš patiekiant apiberkite smulkintomis petražolėmis. Dėl gražumo!
Besimėgaujant šiais kepsneliais man dar kilo mintis, kad kai kam šie kepsneliai dar labiau patiktų apkepti ir su sūriu. Pabandykite – prieš dedant juos į orkaitę, pabarstykite trupučiu gerai besilydančio sūrio, pavyzdžiui, mocarela čia labai tiktų.
1.Krūtinėles nuplaukite, padalykite į 4 dalis, pabarstykite druska, pipirais ir apkepinkite truputyje aliejaus. Makaronus išvirkite sūdytame vandenyje, nusunkite ir nuvarvinkite. Svogūną nulupkite ir susmulkinkite.
2.Dalį aitriosios paprikos ankšties supjaustykite šiaudeliais ir su svogūnais kepkite gilioje keptuvėje įkaitintame svieste. Įspauskite česnaką, pabarstykite druska, įpilkite šiek tiek aliejaus ir kepkite, kol svogūnai pasidarys skaidrūs. Tada sudėkite skiltelėmis pjaustytus pomidorus ir kelias minutes patroškinkite.
3.Supilkite vištienos sultinį, grietinėlę, įdėkite šafrano, smulkintų bazilikų lapelių, užvirinkite ir troškinkite 10–15 minučių.
4.Sukrėskite virtus makaronus, išmaišykite, ant viršaus sudėkite krūtinėles ir dar troškinkite 2–3 minutes.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Puode įkaitinkite aliejų ir apkepinkite supjaustytą svogūną ir imbierą, kol svogūnas suminkštės. Suberkite kario miltelius, smulkintą česnaką ir ciberžolę. Pakepinkite dar pusę minutės.
2. Sudėkite išskaidytą į žiedynus brokolį ir supjaustytas bulves. Kepkite 5 minutes.
3. Supilkite supjaustytus pomidorus (arba pomidorų tyrę) ir vandenį. Įberkite druskos ir užvirkite, tada sumažinkite kaitrą ir palikite dar 15 minučių pasitroškinti.
- Pomidorus supjaustykite kubeliais, svogūną – plonais pusžiedžiais.
- Actą su cukrumi užvirinkite, įmeskite svogūno gabalėlius ir kaitinkite 5–6 minutes. Kai svogūnai taps permatomi, sudėkite likusius produktus (išskyrus juodgrūdes).
- Užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite atsargiai maišydami, kol sutirštės.
- Galiausiai suberkite juodgrūdes. Pamaišykite ir virkite dar 3–4 minutes.
- Karštą masę sudėkite į švarius indelius ir laikykite šaldytuve.
- Pomidorus nuplaukite, įpjaukite ir 30 sekundžių panardinkite į verdantį vandenį.
- Nulupkite, perpjaukite į keturias dalis, pašalinkite sėklas, susmulkinkite. Nulupkite ir susmulkinkite svogūną. Gabaliukais supjaustykite ir nuplautas bei išvalytas paprikas, obuolius.
- Visus recepto produktus sudėkite į puodą. Visą laiką maišydami kaitinkite, kol ištirps cukrus.
- Puodo nedenkite ir ant nedidelės ugnies kaitinkite pusantros valandos, tik nepamirškite kartkartėmis pamaišyti.
- Sutirštėjusį padažą išpilstykite į sterilius karštus stiklainius, sandariai uždarykite ir laikykite šaltai.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė