Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad Atvelykis – puiki proga pasigaminti kasdienių patiekalų iš kiaušinių bei kartu su šeima sėsti prie šventinio pusryčių stalo.
Pranešime žiniasklaidai cituojamos A.Rasmussen teigimu, įvairiai paruošti kiaušiniai – vienas populiariausių patiekalų pusryčiams, nesvarbu, ar tai darbo dienos, ar šventinio savaitgalio rytas.
„Kiaušinius esame įpratę virti, kepti, dėti į salotas ar kitus patiekalus ir net gruzdinti, tačiau jų panaudojimo galimybės – kur kas platesnės. Kiaušiniai yra vienas iš nedaugelio produktų, derančių beveik su viskuo, todėl per Atvelykį galite pasigaminti tiek šaltų užkandžių, tiek sriubų ar net keksiukų“, – sako A.Rasmussen ir dalijasi keliais naujais receptais
Paprikoje keptas kiaušinis
Ingredientai:
- 2 raudonosios paprikos;
- 4 kiaušiniai;
- 30 g tarkuoto kietojo sūrio;
- druskos;
- maltų juodųjų pipirų;
- šlakelis alyvuogių aliejaus.
Gaminimas:
1. Paprikas nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išimkite sėklas.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros.
3. Į kiekvieną paprikos puselę įmuškite po kiaušinį ir pabarstykite mėgstamais prieskoniais.
4. Įdarytas paprikas sudėkite viena šalia kitos į kepimo indą ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 20 minučių.
5. Kiaušiniams iškepus, griežinėlius pabarstykite tarkuotu sūriu.
6. Patiekite su šviežiomis daržovėmis ir juoda duona.
Žaismingi įdaryti kiaušiniai-peliukai
Ingredientai:
- 6 kiaušiniai;
- 150 g virtos dešros;
- 60 g tarkuoto fermentinio sūrio;
- 2 ridikėliai;
- 20 g tarkuotų morkų;
- keli salotų lapai;
- druskos;
- maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Kiaušinius kietai išvirkite, užpilkite šaltu vandeniu ir šiek tiek palaikykite. Vėliau juos nulupkite, perpjaukite pusiau ir išimkite trynius.
2. Baltymų puseles sudėkite į atskirą dubenį.
3. Į kitą indą sukrėskite mažais gabalėliais supjaustytą virtą dešrą, sudėkite tarkuotą fermentinį sūrį, pagardinkite druska ir pipirais bei viską gerai išmaišykite.
4. Paruošta mase įdarykite kiaušinių puseles ir išdėliokite ant lėkštėje patiestų salotų lapų.
5. Iš pjaustytų ridikėlių atskirai pasidarykite peliuko ausytes, iš pipirų – akis, o iš morkos – nosytes.
Orkaitėje kepti kiaušiniai su daržovėmis
Ingredientai:
- 4 kiaušiniai;
- 8 pievagrybiai;
- 4 riekelės virto kumpio;
- 40 g šviežių špinatų;
- 50 g tarkuoto kietojo sūrio;
- keli gabalėliai brokolio;
- svogūnų laiškų;
- keli sviesto kubeliai;
- druskos;
- maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Kepimo indelių dugną pabarstykite sūriu. Tuomet sudėkite špinatus, brokolio gabalėlius, griežinėliais pjaustytus pievagrybius, smulkiai pjaustytą kumpį, sviesto kubelius ir ant viršaus įmuškite kiaušinį.
2. Užberkite šiek tiek druskos ir maltų juodųjų pipirų. Ingredientus paskirstykite proporcingai pagal norimą pagaminti keptų kiaušinių su daržovėmis kiekį.
3. Indelius su paruoštu mišiniu kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių – priklausomai nuo norimo kiaušinių kietumo.
4. Vėliau ant viršaus užberkite pjaustytus svogūnų laiškus ir patiekite ant stalo.
Kumpio ir kiaušinių keksiukai su sūriu
Ingredientai:
- 4 kiaušiniai;
- 8 riekelės virto kumpio;
- 6 pievagrybiai;
- 1 pomidoras;
- 80 ml pieno;
- 60 g tarkuoto fermentinio sūrio;
- 30 g grietinės;
- šiek tiek svogūnų laiškų;
- petražolių;
- krapų;
- druskos;
- maltų juodųjų pipirų;
- šlakelis aliejaus kepimui.
Gaminimas:
1. Pievagrybius smulkiai supjaustykite ir trumpai apkepkite keptuvėje.
2. Pomidorą, svogūnų laiškus ir žalumynus taip pat supjaustykite.
3. Kiaušinius išplakite su pienu ir grietine bei į plakinį įdėkite smulkintus žalumynus.
4. Į keksiukų formas sudėkite kumpio riekeles, o į jas sudėkite pievagrybius, pomidorą ir viską užpikite kiaušinio ir žalumynų plakiniu. Ant viršaus užbarstykite sūrio.
5. Keksiukus kepkite 180 °C laipsnių orkaitėje apie pusvalandį.