Sportas gyvai

Audronė Bunikienė dalijasi „Napoleono“ receptu: gudrybė – plonutėliai lakštai

Drabužių dizainerė Audronei Bunikienei labai patinka saldumynais lepinti draugus ir artimuosius. „O man pačiai skaniausias tortas yra jūrų gėrybės, – juokiasi ji. – Žinoma, valgau ir pyragus, bet dėl jų neaikčioju kaip dėl austrių.“ Daug kas jau yra girdėjęs ir išbandęs Audronės obuolių arba rabarbarų pyragą – dizainerė kepa juos taip dažnai, kad juokais vadina savo kasdiene duona. Tačiau artėjančių švenčių proga kviečiame išsikepti rimtesnį skanėstą – jos firminį „Napoleoną“.
Audronė Bunikienė ir jos „Napoleonas“
Audronė Bunikienė ir jos „Napoleonas“ / Asmeninio albumo nuotr.

Kai dukros buvo mažos, Audronė jas užmigdydavo ir eidavo kepti šio torto. Kočiodavo ir kočiodavo lakštus – kuo plonesnius, kuo dailesnius... Kartais iki gilios nakties ruošdavo tortą. Užtat kitą dieną šeimai būdavo tikra šventė.

Tortas „Napoleonas“

tešlai:

  • 700 g aukščiausios kokybės miltų;
  • geras žiupsnis druskos;
  • 4 šaukštai grietinės;
  • 1 kiaušinis;
  • 500 g sviesto.

kremui:

  • 500 g sviesto;
  • 120 g miltų;
  • 1 stiklinė pieno;
  • 350 g cukraus;
  • 2 kiaušinių tryniai;
  • 4 šaukšteliai vanilinio cukraus.

Gaminimas:

1. Ant didelės medinės lentos Audronė suberia miltus, užbarsto druskos, padaro duobutę, į ją sudeda grietinę, įmuša kiaušinį, deda atšaldyto sviesto gabaliukus ir pradeda dideliu peiliu viską kapoti. Kapoja tol, kol nelieka sausų miltų. Tuomet tešlą suspaudžia į rutulį, pridengia rankšluosčiu ir atšaldo.

2. Kai tešla „pailsi“ ir atšąla, atgnybia nedidelį gabalėlį ir iškočioja ploną paplotį. Lakštą apipjausto pagal torto formos dydį ir subado šakute.

3. Skardą iškloja kepimo popieriumi ir šiek tiek sudrėkina vandeniu, deda paplotį ir kepa iki 170–180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai pagelsta. Taip iškepa visus papločius – jų turėtų išeiti 8–10, priklausomai nuo to, kaip plonai iškočiota tešla. Iškeptus, bet sulūžusius lakštus Audronė taip pat panaudoja – juos sutrupina ir papuošia tortą.

4. Dabar eilė kremui: sviestą išlydo, suberia miltus ir nuolat maišydama kaitina, kol šie pradeda gelsti.

5. Atskirai užverda pieną su cukrumi ir plona srovele, intensyviai maišydama, supila į sviesto ir miltų masę. Nuolat maišydama dar truputį pakaitina, tada nukelia kremą nuo ugnies ir atvėsina. Tuomet po vieną įmaišo kiaušinių trynius, suberia vanilinį cukrų ir plaka, kol kremas pasidaro purus.

6. Atvėsusius torto papločius pertepa paruoštu kremu ir kiek paspaudžia. Norint rūgštelės, galima vieną ar kelis sluoksnius pertepti spanguolių uogiene. Viršų, šonus ir kraštus aptepa kremu ir apibarsto trupiniais.

7. Tortą Audronė pataria per naktį laikyti šaldytuve, kad kremas įsigertų į lakštus.

Asmeninio albumo nuotr. /Audronės Bunikienės tortas „Napoleonas“
Asmeninio albumo nuotr. /Audronės Bunikienės tortas „Napoleonas“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius