„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Augalinė vasara: 3 šaltibarščių receptai, kurie tikrai nustebins

Šaltibarščiai – lietuvių pamėgtas patiekalas, ypač populiarus vasarą. Deja, klasikiniu jų variantu, gaminamu iš kefyro, mėgautis gali ar nori ne visi. Lietuvoje apie trečdaliui žmonių būdingas laktozės netoleravimas, tad šis tradicinis patiekalas gali sukelti nemalonių pojūčių. Ar tai reiškia, kad jie neturėtų mėgautis šiuo gardžiu vasarišku patiekalu? Tikrai ne! Šįsyk dalijamės keliais skirtingais šaltibarščių, kurie tinka vartoti visiems, receptais.
Šaltibarščiai be kefyro
Šaltibarščiai be kefyro / Tinklaraščio nuotr.

Šaltibarščių pagrindui naudojamas kefyras gali būti keičiamas nesaldintu augaliniu pienu (geriausia – sojų), kuriam kefyro konsistenciją suteiks citrinos sultys arba obuolių actas. Norint dar rūgštesnių ir tirštesnių šaltibarščių, į šį skystį galima įmaišyti nesaldinto sojų jogurto.

Kitas variantas – saulėgrąžų branduolių „kefyras“, kuris ne ką prasčiau atkartoja tradicinių šaltibarščių skonį. Svarbu nepamiršti dviejų dalykų: saulėgrąžas būtina išmirkyti bei gerai perskalauti po mirkymo. Tai padeda sumažinti ryškų saulėgrąžų skonį bei leidžia sukurti vientisesnę tekstūrą.

Pristatome 3 receptus, gerai iliustruojančius kiekvieną iš minėtų šaltibarščių variantų. Išsirinkite, kuris skaniausias jums!

Šaltibarščiai su sojų pienu

Ingredientai:

  • 3–4 vidutinio dydžio agurkai;
  • 1 stiklainis (500 ml) marinuotų burokėlių;
  • 1 l nesaldinto sojų pieno;
  • 2–3 valg. šaukšt. obuolių acto (galima keisti citrinos sultimis);
  • 4–5 ridikėliai;
  • šiek tiek svogūnų laiškų ir krapų;
  • druskos;
  • 1/4 mažo svogūno.

Gaminimas:

1. Burokėlius dubenyje sumaišome su tarkuotais agurkais, smulkintais ridikėliais, svogūnų laiškais, krapais ir svogūnu.

2. Atskirame inde sumaišome sojų pieną ir obuolių actą. Nuo acto sojų pienas sutirštės ir taps panašesnis į kefyrą. Rekomenduojame pilti pieną į actą, o ne atvirkščiai. Tuomet gautą skystį pilame ant daržovių ir gerai išmaišome.

3. Pagamintą šaltąją sriubą papuošiame krapais ir patiekiame su virtomis bulvėmis.

Tinklaraščio nuotr. /Šaltibarščiai be kefyro
Tinklaraščio nuotr. /Šaltibarščiai be kefyro

Šaltibarščiai su sojų jogurtu

Ingredientai:

  • 1 l nesaldinto sojų pieno;
  • 1 citrina;
  • 400 g nesaldinto natūralaus skonio sojų jogurto;
  • 2 stiklainiai (2 x 500 ml) marinuotų burokėlių (rekomenduojame marinuotus obuolių sultyse);
  • 4–5 maži agurkėliai, smulkiai supjaustyti;
  • ryšelis svogūnų laiškų;
  • ryšelis krapų;
  • žiupsnelis juodosios druskos.

Gaminimas:

1. Į puodą išspaudžiame vienos citrinos sultis ir po truputį pilame sojų pieną. Palaukiame 5 minutes, kol pienas sutirštės. Galime pamaišyti šluotele, kad skystis taptų vientisesnis, be gumuliukų.

2. Į masę sudedame jogurtą, burokėlius (jei naudojate marinuotus obuolių sultyse, pilkite su marinatu), smulkiai pjaustytus agurkus, svogūnų laiškus, krapus. Pagal skonį beriame druskos.

3. Prieš valgant šaltibarščius rekomenduojame atšaldyti šaldytuve ir tiekti su karštomis keptomis bulvėmis.

Tinklaraščio nuotr. /Šaltibarščiai be kefyro
Tinklaraščio nuotr. /Šaltibarščiai be kefyro

Šaltibarščiai su saulėgrąžų kefyru

Ingredientai:

  • 100 g saulėgrąžų branduolių (išmirkytų bent keletą valandų);
  • 3–4 trumpavaisiai agurkai;
  • 1 stiklainis (500 ml) marinuotų burokėlių;
  • 50 g svogūnų laiškų;
  • 30 g krapų;
  • truputis įprastos ir juodosios druskos;
  • truputis maltų juodųjų pipirų;
  • 1–2 valg. šaukšt. obuolių acto/šlakelis citrinos sulčių.

Gaminimas:

1. Agurkus stambiai sutarkuojame burokine tarka arba šiaudeliais. Smulkiai supjaustome svogūnų laiškus ir krapus. Beriame į dubenį ar puodą kartu su marinuotais burokėliais.

2. Mirkytas saulėgrąžas gerai nuplauname ir beriame į elektrinį trintuvą. Įpilame vandens tiek, kad apsemtų saulėgrąžas ir gerai viską sutriname iki vientisos masės. Tuomet įpilame dar apie 1,5 l vandens ir dar kartą sumaišome trintuvu. Gautą skystį supilame į dubenį su daržovėmis.

3. Rūgštingumą reguliuojame obuolių actu arba citrinos sultimis (pilkite tiek, kokio rūgštumo norisi). Paskaniname maltais juodaisiais pipirais ir druska (paprasta ir juodąja, jei norisi kiaušinio skonio).

4. Patiekiame su virtomis bulvėmis.

Šio straipsnio publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas skatina atrasti augalinio maisto naudą bei skonių įvairovę. Visą vasarą dairykitės įdomiausių straipsnių augalinės mitybos temomis!

Už receptus dėkojame Valgykime sveikiau ir Plantasticka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“