„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

auGalingas iššūkis: avinžirnių kukuliai, kepti paprikų padaže, ir aromatingas pyragas

Visiems mums į naudą valgyti daugiau daržovių, rinktis įvairesnius, įdomesnius patiekalus. Galbūt ryžtumėtės bent kartą per savaitę atsisakyti mėsos ir mėgautis daržovėmis, kruopomis, ankštiniais? Padėsime lengviau tam ryžtis kartu su iššūkiu „Tapk auGalingas“. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų dvejetukas.
auGalingi patiekalai
auGalingi patiekalai / Tinklaraščio archyvo nuotr.

Avinžirnių kukuliai keptų paprikų padaže
(receptas iš tinklaraščio Kas tas avokadas)

Ingredientai (20–24 kukuliams):

  • 2 puodeliai virtų rudųjų ryžių (kambario temperatūros);

  • 1 sauja graikinių riešutų;

  • 2 česnako skiltelės;

  • 1 skardinė konservuotų avinžirnių;

  • ½ puodelio maistinių mielių (20 g);

  • 2 valg. šaukšt. pomidorų pastos;

  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;

  • 2 arbat. šaukšt. džiovinto baziliko;

  • 2 arbat. šaukšt. druskos;

  • pipirų.

keptų marinuotų paprikų padažui:

  • 2 vidutinio dydžio keptos paprikos;

  • 1 skardinė kokoso pieno;

  • 1–2 česnako skiltelės;

  • 2 valg. šaukš. alyvuogių aliejaus;

  • 1 arbat. šaušt. druskos;

  • pipirų;

  • 1 arbat. šaukšt. džiovinto baziliko;

  • 1 arbat. šaukšt. džiovinto raudonėlio;

  • ½ arbat. šaukšt. džiovinto čiobrelio.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.

2. Į elektrinį maisto smulkintuvą dėkite virtus ruduosius ryžius, riešutus ir česnaką. Susmulkinkite. Dėkite avinžirnius, maistines mieles, pomidorų pastą, alyvuogių aliejų, baziliką, druską ir pipirus. Smulkinkite iki vientisos masės (kad suspaudus į kamuoliuką ji laikytų savo formą). Jeigu masė per šlapia, galite įdėti smulkintų duonos džiūvėsėlių.

3. Ant kepimo skardos patieskite kepimo popierių ir ištepkite jį aliejumi. Rankomis suformuokite golfo kamuoliuko dydžio kukulius ir dėkite ant skardos. Kukulių viršų irgi patepkite aliejumi.

4. Kepkite 15 min. Ištraukite iš orkaitės, apverskite ir vėl dėkite kepti 15 min. Iškepusius kukulius palikite 30 min. atvėsti kambario temperatūroje.

5. Kol kukuliai kepa, pasiruoškite padažą. Į elektrinį maisto smulkintuvą įdėkite visus ingredientus, skirtus keptų paprikų padažui. Susmulkinkite.

6. Perpilkite padažą į didesnę keptuvę ir užvirkite ant vidutinės ugnies. Įdėkite kukulius ir virkite juos padaže apie 5 min.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Avinžirnių kukuliai keptų paprikų padaže
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Avinžirnių kukuliai keptų paprikų padaže

Apelsininis spanguolių ir morkų pyragas
(receptas iš tinklaraščio Kas tas avokadas)

Ingredientai:

  • 1 valg. šaukšt. ispaninių šalavijų (chia) sėklų;

  • 130 ml jūsų pasirinkto augalinio pieno;

  • 60 ml kokosų aliejaus;

  • 2 arbat. šaukšt. tarkuotų apelsinų žievelių;

  • 2 vidutinio dydžio morkos (maždaug 150 g);

  • 125 ml klevų arba agavų sirupo;

  • 180 g viso grūdo speltų miltų;

  • 50 g avižinių dribsnių;

  • 1 valg. šaukšt. malto cinamono;

  • 1 arbat. šaukšt. maltų imbierų;

  • ½ arbat. šaukšt. maltų gvazdikėlių;

  • 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;

  • ½ arbat. šaukšt. geriamosios sodos;

  • ¼ arbat. šaukšt. druskos;

  • 80 g spanguolių.

Gaminimas:

1. Dubenėlyje sumaišykite ispaninio šalavijo (chia) sėklas ir pieną, palikite mirkti bent 15 minučių.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.

3. Į duonos kepimo formą įdėkite kepimo popieriaus arba ištepkite formą trupučiu kokoso aliejaus.

4. Nedidelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies išlydykite kokosų aliejų ir įmaišykite apelsinų žieveles. Nukelkite nuo viryklės.

5. Į vidutinio dydžio dubenį sudėkite morkas, supilkite klevų arba agavų sirupą, pieno ir ispaninių šalavijų sėklų mišinį bei kokosų aliejaus ir apelsinų žievelių mišinį.

6. Dideliame dubenyje sumaišykite speltų miltus, avižų dribsnius, cinamoną, imbierus, gvazdikėlius, kepimo miltelius, geriamąją sodą ir druską.

7. Supilkite į šį sausą mišinį šlapią morkų masę ir atsargiai išmaišykite. Įdėkite spanguoles.

8. Dėkite tešlą į paruoštą kepimo formą. Kepkite 45 minutes arba tol, kol į vidurį įsmeigtas dantų krapštukas ištrauktas liks sausas. Palikite kepaliuką 10 minučių pravėsti formoje, o paskui išimkite iš jos ir palikite visiškai atvėsti.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Apelsininis spanguolių ir morkų pyragas
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Apelsininis spanguolių ir morkų pyragas

Šie receptai – iš ne pelno siekiančio augalinę mitybą populiarinančio projekto „Tapk auGalingas“ ir veganiškos mitybos tinklaraščių (šį kartą tai Kas tas avokadas). Projektas „Tapk auGalingas“ įkvepia maitintis skaniu ir sočiu maistu, išbandyti naujus dar neragautus patiekalus bei adaptuoti pamėgtus valgius įtraukiant daugiau augalinių produktų. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs