Bolivinės balandos (kynvos) kruopos su keptom daržovėm
Ingredientai:
- Bolivinės balandos (kynvos) kruopų;
- morkos;
- brokolio;
- cukinijos;
- šaldytų žirnelių;
- šaldytų šparaginių pupelių;
- tofu;
- špinatų;
- lapinio kopūsto (kale);
- linų sėmenų aliejaus;
- sojos padažo;
- maistinių mielių.
Gaminimas:
1. Išvirti bolivinę balandą (užtruks 15–20 min.). Per tą laiką supjaustyti ir pakepti daržoves su prieskoniais. Galima naudoti įvairias daržoves – morkas, brokolius, cukinijas, šaldytas daržoves (žirnelius, šparagines pupeles), tofu, špinatus, kale kopūstą.
2. Į išvirusią kynvą labai skanu įmaišyti šaukštą linų sėmenų aliejaus, kelis šaukštelius sojos padažo ir truputėlį maistinių mielių dribsnių.
Tofu (ne)varškės pyragas su raudonaisiais serbentais
Ingredientai:
pagrindui:
- 2 puodelių avižinių dribsnių;
- 1/3 puodelio kokosų miltų;
- žiupsnio druskos;
- 2 valg. šaukšt. agavų sirupo;
- 1/3 puodelio kokosų aliejaus;
- 4–8 valg. šaukšt. šalto vandens.
tofu (ne)varškės sluoksniui:
- 2 pakelių kieto ir natūralaus tofu (iš viso 360 g);
- 1 didelio ir gerai sunokusio banano (apie 180 g);
- 1/2 puodelio augalinio pieno (naudojau avižų);
- 1–2 valg. šaukšt. agavų sirupo (arba pagal skonį);
- 2 valg. šaukšt. kukurūzų krakmolo;
- 90 ml skysčio nuo avinžirnių (akvafabos); 90ml = 1/4 puodelio + 2 šaukštai);
- 1/4 arbat. šaukšt. obuolių acto.
uogų sluoksniui:
- 2 puodelių šaldytų uogų (naudojau raudonus serbentus);
- kelių šaukštų pasirinkto saldiklio pagal skonį (agavų/klevų/datulių sirupo, cukraus ir t. t);
- 1/2–1 arbat. šaukšt. agaro (kuo rūgštesnės uogos, tuo daugiau agaro);
- 2–3 valg. šaukšt. šilto vandens.
Gaminimas:
1. Avinžirnius dribsnius sumalame iki miltų. Sudedame visus likusius ingredientus (išskyrus vandenį) ir viską sumalame.
2. Bemalant po vieną šaukštą pilame vandenį tol, kol masė pasidaro gerai sulimpanti paspaudus tarp rankų.
3. Apvalią kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi, patepame kokosų aliejumi.
4. Dedame masę ir pirštais ją tolygiai paskirstome. Labai gerai prispaudžiame dugną ir kraštus, suformuodami kelių centimetrų aukščio sienelę. Pagrindą keliose vietose subadome šakute.
5. Dedame kepti į iki 180 °C laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepame 8–10 min., kol kraštai pradeda truputį ruduoti. Iškepus išimame ir paliekame atvėsti.
6. Gaminame pagrindinį tofu varškės sluoksnį. Tofu, bananą, pieną, krakmolą ir agavų sirupą elektriniame kombaine sumalame iki vientisos masės.
7. Akvafabą kartu su actu išplakame iki baltų, standžių putų, panašių į išplaktą kiaušinio baltymą (plakti reikės apie 8–10 min.).
8. Tofu masę perkeliame į dubenį, sudedame išplaktą akvafabą ir atsargiai įmaišome.
9. Viską pilame ant iškepto pagrindo ir dedame kepti į iki 180 °C laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę 50–55 min. Iškepus paliekame atvėsti.
10. Pasirinktas uogas sudedame į nedidelį puodą, pilame pasirinktą saldiklį ir verdame apie 15–20 min.
11. Agarą ištirpiname vandenyje, atskirame dubenėlyje, tada supilame į puodą su uogomis ir nuolat maišydami užverdame.
12. Uogas pilame ant iškepusio pyrago ir dedame jį į šaldytuvą per naktį.
Šie receptai – iš ne pelno siekiančio augalinę mitybą populiarinančio projekto „Tapk auGalingas“ ir veganiškos mitybos tinklaraščių (šį kartą tai Follow your spoon). Projektas „Tapk auGalingas“ įkvepia maitintis skaniu ir sočiu maistu, išbandyti naujus dar neragautus patiekalus bei adaptuoti pamėgtus valgius, įtraukiant daugiau augalinių produktų. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!