Galetė su pomidorais ir tofu
Ingredientai:
tešlai:
- 1 puodelis pilno grūdo speltos miltų;
- 1/2 puodelio kvietinių miltų;
- 1/4 puodelio alyvuogių aliejaus;
- 1/4 puodelio + 3 valg. šaukšt. vandens;
- 1/4 arbat. šaukšt. druskos;
- 1/4 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.
įdarui:
- 1 didelis arba 2 mažesni pomidorai;
- keli šaukštai tepamo kreminio auGalingo sūrio;
- 1 pakelis marinuoto arba rūkyto tofu.
Gaminimas:
1. Visus tešlai skirtus ingredientus sumaišome kartu ir išminkome.
2. Pabarstę miltų ant lygaus paviršiaus, tešlą iškočiojame į ovalą/apskritimą, kad būtų gana plona, bet neplyštų. Perkeliame ją ant kepimo skardos, patiestos kepimo popieriumi. Ant tešlos per visą plotą tepame kreminį sūrį, ant viršaus sutrupiname tofu.
3. Pomidorą supjaustome riekelėmis ir išdėliojame ant viršaus. Tešlos kraštus užlankstome į vidų.
4. Pašlakstome trupučiu alyvuogių aliejaus, pabarstome druska, žolelėmis (nebūtinai) ir kepame iki 200°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 30–35 min., kol tešlos kraštai paruduoja, o pomidorai iškepa. Galima tiekti tiek šiltą, tiek šaltą.
Kakaviniai datulių ir tahinio (sezamų pastos) rutuliukai su traškiais grikiais
Ingredientai (apie 30 rutuliukų):
- 25 minkštos datulės;
- 1/3 puodelio tahinio;
- 1/4 puodelio kokosų aliejaus;
- 3 valg. šaukšt. kakavos;
- 3 valg. šaukšt. kokosų miltų;
- žiupsnis druskos;
traškiems grikiams:
- 2 puodeliai nekepintų (žalių) grikių;
- 2 valg. šaukšt. kokosų aliejaus;
- 2 valg. šaukšt. datulių/agavų sirupo.
- 1 valg. šaukšt. kakavos.
Gaminimas:
1. Visų pirma, grikius kartu su aliejumi, sirupu ir kakava pamaišydami pakepiname keptuvėje ant gana didelės kaitros apie 6–8 min., kol apskrunda. Paliekame atvėsti.
2. Datules, tahinį ir kokosų aliejų virtuviniame kombaine sumalame iki vientisos masės. Suberiame kakavą, miltus, druską ir malame toliau. Imame puodelį pakepintų grikių ir sumalame kartu su datulių mase. Likusius grikius suberiame į lėkštę.
3. Imame po šaukštelį datulių masės ir suformuojame rutuliuką. Jį apvoliojame grikiuose ir dar pasukame tarp rankų, kad jie įsispaustų į vidų. Rutuliukus dedame nakčiai į šaldytuvą, o po to irgi laikome šaldytuve.
Šie receptai – iš ne pelno siekiančio augalinę mitybą populiarinančio projekto „Tapk auGalingas“ ir veganiškos mitybos tinklaraščių (šį kartą tai Follow your spoon). Projektas „Tapk auGalingas“ įkvepia maitintis skaniu ir sočiu maistu, išbandyti naujus dar neragautus patiekalus bei adaptuoti pamėgtus valgius įtraukiant daugiau augalinių produktų. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!