Indiškas troškinys „Kichari“ su daržovėmis
Tai ryžių ir mung dalo (skaldytų spindulinių pupuolių) troškinys su daržovėmis. Šis patiekalas reprezentuoja Indiją kaip didžkukuliai Lietuvą. Skirtinguose Indijos regionuose patiekalas gali būti vadinamas skirtingai – „kichri“, „kichadi“, „khichdi“, „kichari“.
Tai labai skanus ir maistingas valgis, suteikiantis organizmui jėgų ir tvirtumo. Jam galite naudoti įvairias daržoves, geriausiai dėti 2–3 daržovių rūšis. Puikiai tarpusavyje dera: morkos ir brokoliai, morkos ir cukinijos, morkos ir baklažanai. Daržoves galite kepti orkaitėje, keptuvėje arba išvirti garų puode. Tik svarbu neperkepti ir nepervirti. Paties „kichari“ tirštumą galite reguliuoti įpildami karšto vandens.
Ingredientai:
- 1 stiklinė ryžių;
- 1/2 st. skaldytų spindulinių pupuolių mung dalo;
- 1 morka;
- 1 maža cukinija;
- 150 g brokolio;
- 1/2 arbat. šaukšt. juodųjų garstyčių sėklų;
- 1 arbat. šaukšt. ciberžolės;
- 1 arbat. šaukšt. malto kumino;
- 8 džiovinti kario lapeliai;
- 1/4 arbat. šaukšt. asafetidos;
- 5 g šviežio imbiero;
- 1/2 šviežios aitriosios paprikos;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- aliejaus.
Gaminimas:
1. Užverdame 1,5 l vandens. Tuomet beriame nuplautus ryžius ir spindulines pupuoles. Sumažiname ugnį ir verdame apie 40 minučių arba kol vanduo susigers. Pasūdyti reikėtų 10–15 min. po užvirimo arba pabaigoje.
2. Supjaustome cukiniją ir morką. Daržoves dedame į atskiras kepimo formas, apšlakstome aliejumi ir pagardiname mėgstamais prieskoniais. Cukiniją aš pagardinau juodaisiais pipirais, o morką prieskonių mišiniu „Garam masala“.
3. Daržoves kepame iki 180 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Morkas 15 min., o cukinijas 10 min.
4. Brokolius supjaustome nedideliais žiedinėliais ir trumpai blanširuojame sūdytame vandenyje.
5. Supjaustome imbierą ir aitriąją papriką.
6. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitiname 1 šaukštą aliejaus, beriame garstyčių sėklas, uždengiame dangčiu. Kai sėklos nustos spragsėti, dedame imbierą, aitriąją papriką ir beriame kitus prieskonius. Maišydami kepiname 5 sekundes.
7. Likus 5 min. iki ryžių / spindulinių pupuolių virimo pabaigos, dedame į puodą pakepintus prieskonius ir gerai išmaišome. Beriame ir iškeptas daržoves, atsargiai išmaišome ir nukeliame nuo ugnies. Galima pagardinti prieskoninėmis žolelėmis (krapais, petražolėmis, kalendra).
Keksiukai su braškėmis
Ingredientai:
- 2 bananai;
- 1/4 stiklinės augalinio pieno;
- 3/4 stiklinės miltų;
- 3/4 stiklinės miltų (viso grūdo);
- 1 arbat. šaukšt. sodos;
- 1/2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 1 arbat. šaukšt. malto cinamono;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 200–300 g braškių.
Gaminimas:
1. Miltus persijojame su kepimo milteliais, soda ir cinamonu.
2. Bananus sutriname su pienu, citrinos sultimis ir vanile.
3. Į skystąją masę beriame miltus ir išmaišome. Dedame uogas ir darsyk atsargiai išmaišome.
4. Krečiame tešlą į keksiukų kepimo formos duobutes. Dedame į iki 170 °C laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepame 20–30 min.
Pastaba: stiklinė – 250 ml.
Šie receptai – iš ne pelno siekiančio augalinę mitybą populiarinančio projekto „Tapk auGalingas“ ir veganiškos mitybos tinklaraščių (šį kartą tai Oksanai iš tinklaraščio Sveikas receptas). Projektas „Tapk auGalingas“ įkvepia maitintis skaniu ir sočiu maistu, išbandyti naujus dar neragautus patiekalus bei adaptuoti pamėgtus valgius, įtraukiant daugiau augalinių produktų. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!