Lęšių kukuliai su citrininiais ryžiais
(receptas iš tinklaraščio Vegan Yack Attack)
Ingredientai:
lęšių kukuliams:
- 2 skardinės (850 g) juodų ar rudų lęšių, nuplautų ir nusausintų;
- 1 puodelis (100 g) graikinių riešutų;
- 3 valg. šaukšt. (5 g) pjaustytų džiovintų grybų;
- 1 ½ valg. šaukšt. (25 g) pomidorų pastos;
- 3 valg. šaukšt. (5 g) šviežių petražolių;
- ¾ arbat. šaukšt. druskos;
- ½ arbat. šaukšt. juodųjų pipirų;
- ½ puodelio (80 g) maltų džiūvėsėlių.
citrininiams ryžiams:
- 2 ⅔ puodelių (635 ml) vandens;
- 1 ⅓ puodelio (255 g) basmati ryžių;
- 2 valg. šaukšt. (30 ml) citrinų sulčių;
- 1 ½ valg. šaukšt. (5 g) smulkintų šviežių petražolių;
- 2 valg. šaukšt. (4 g) citrinos žievelių;
- ⅛ arbat. šaukšt. druskos.
patiekimui:
- 2 puodeliai (100 g) pjaustytų salotų;
- 1 puodelis (130 g) perpus perpjautų vyšninių pomidorų;
- ¼ puodelio (35 g) griežinėliais pjaustyto raudono svogūno;
- 4 citrinos skiltelės.
Gaminimas:
Lęšių kukulių gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 190°C temperatūros. Patieskite kepimo popieriaus ant skardos.
2. Į elektrinio kombaino indą su S formos peiliu sudėkite lęšius, riešutus, grybus, pomidorų pastą, petražoles, druską ir pipirus. Malkite, kol ingredientai susmulkės, bet mišinys dar netaps pasta.
3. Įmaišykite džiūvėsėlius ir suformuokite maždaug 2 šaukštų (30 g) dydžio kukulius. Sudėkite juos ant kepimo popieriaus.
4. Kepkite orkaitėje 10 min., tada apverskite ir kepkite dar 10 min.
5. Palikite atvėsti 7–10 min. prieš paimdami nuo skardos.
Citrininių ryžių ruošimas:
1. Uždengtame puode ant vidutinės ugnies virkite ryžius vandenyje, maždaug 20 min.
2. Įmaišykite citrinos sultis ir žieveles, petražoles ir druską.
Patiekimas:
1. Sumaišykite salotas, pomidorus ir svogūnus dubenyje ir padalykite į 4 lėkštes.
2. Padalykite ryžius ir kukulius tarp lėkščių.
3. Papuoškite citrinos skiltele.
Slyvų „tarte tatin“
(receptas iš tinklaraščio Cukrus ir druska)
Ingredientai:
- 5 didelės (10 mažesnių) slyvos;
- 100 g cukraus (aš naudojau 50 g baltojo ir 50 g rudojo cukraus);
- 2 arbat. šaukšt. cinamono;
- žiupsnelis druskos;
- 1 valg. šaukšt. aliejaus;
- sluoksniuotos bemielės tešlos.
Gaminimas:
1. Jei tešla šaldyta – ją išimti iš šaldiklio 10 min. prieš gaminant, kad pasiektų kambario temperatūrą.
2. Slyvas supjaustyti – mažesnes ketvirčiais, jei slyvos didelės, tada į 8 dalis.
3. Cukrų, cinamoną, druską sumaišyti ir suberti plonu, tolygiu sluoksniu į įkaitintą keptuvę su aliejumi.
4. Ant cukraus dėlioti slyvas, nieko nemaišyti, nejudinti ir karamelizuoti apie 10–15 min., kol slyvos suminkštės, tik svarbu nesudeginti karamelės.
5. Jei keptuvė tinkama, dėti į orkaitę, pyragą formuoti joje, jei ne, tada karamelizuotas slyvas perpilti į orkaitei tinkamą kepimo indą.
6. Iš sluoksniuotos tešlos lakštų sulipdyti vieną didelį lakštą, kuris atitiktų kepimo indo formą.
7. Ant karamelizuotų slyvų dėti sluoksniuotą tešlą, kraštelius užlenkiant aplink slyvas.
8. Kepti iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių arba kol gražiai paruduos viršus.
9. Išimti iš orkaitės ir 5 min. leisti atvėsti, tada uždėti lėkštę ir apversti. Rekomenduoju patiekti su ledais.
Šie receptai – iš ne pelno siekiančio augalinę mitybą populiarinančio projekto „Tapk auGalingas„ ir veganiškos mitybos tinklaraščių (šį kartą tai Vegan pipiras ir “Wise taste“). Projektas „Tapk auGalingas“ įkvepia maitintis skaniu ir sočiu maistu, išbandyti naujus dar neragautus patiekalus bei adaptuoti pamėgtus valgius įtraukiant daugiau augalinių produktų. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!