Makaronai su moliūgo ir „sūrio“ padažu
Ingredientai:
-
400 g makaronų (nevirtų, rekomenduoju kietagrūdžius);
-
1 puodelis moliūgų tyrės;
-
1 puodelis mirkytų anakardžių riešutų;
-
1/2 puodelio migdolų pieno;
-
1/3 puodelio maistinių mielių dribsnių;
-
2 valg. šaukšt. kukurūzų krakmolo arba kukurūzų miltų;
-
3-5 skiltelės česnako;
-
1 valg. šaukšt. svogūnų granulių;
-
1 valg. šaukšt. garstyčių miltelių;
-
1/2 arbat. šaukšt. geros kokybės juodųjų pipirų;
-
1/2 arbat. šaukšt. druskos;
-
1 arbat. šaukšt. malto muskato;
-
1 arbat. šaukšt. cinamono;
-
1/2 arbat. šaukšt. maltos ciberžolės;
-
3 valg. šaukšt. aliejaus kepimui (aš naudoju alyvuogių);
-
žiupsnelio maistinių mielių ir šalavijo ar čiobrelio (patiekimui).
Gaminimas:
1. Užkaičiame puodą su vandeniu. Vandeniui užvirus, dedame makaronus ir verdame pagal instrukciją. Geriausiai virti al dente.
2. Kol makaronai verda, ruošiame padažą. Į elektrinį maisto trintuvą dedame mirkytus anakardžių riešutus ir pilame migdolų pieną. Plakame apie 3-5 minutes, priklausomai nuo trintuvo stiprumo. Svarbu, kad riešutai gerai susiplaktų ir būtų kreminės konsistencijos. Dedame likusius ingredientus į plaktuvą ir vėl plakame apie 3-5 minutes, kol viskas gerai susimaišo.
3. Išvirusius makaronus nusunkiame, dedame į įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus ir pilame padažą. Kepame apie 3-5 minutes maišant mentele, kol viskas sušyla ir padažas gerai įsigeria į makaronus.
4. Patiekiant galima pabarstyti maistinių mielių dribsniais, puikiai tinka šviežias šalavijas ar čiobrelis.
Sviestiniai sausainiai
Ingredientai:
sausainiams:
- 1/2 puodelio veganiško sviesto (kambario temperatūros);
- 1/2 puodelio balto smulkaus cukraus;
- 1 3/4 puodelių šviesių speltų miltų;
- 2 valg. šaukšt. kukurūzų miltų;
- 1/2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 3 valg. šaukšt. akvafabos (skystis nuo konservuotų avinžirnių; kambario temperatūros);
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto.
glazūrai:
- 1 1/4 puodelio cukraus pudros;
- 1 valg. šaukšt. kukurūzų miltų arba kukurūzų krakmolo;
- 5 valg. šaukšt. akvafabos;
- 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto.
Gaminimas:
1. Minkštą sviestą elektriniu mikseriu išsukame su cukrumi iki purumo. Mažame indelyje sumaišome akvafabą su vanile ir pamažu įplakame į cukraus ir sviesto mišinį.
2. Beriame speltos miltus, kukurūzų miltus bei kepimo miltelius ir palengva maišome mikseriu žemu režimu. Tešloje gali likti gumuliukų, baigiame minkyti rankomis. Jei matote, jog tešla dar šiek tiek minkšta ir limpa, įberkite šiek tiek daugiau speltų miltų.
3. Tešlą tarp dviejų sviestinio popieriaus lapų iškočiokite iki apie 5-7 mm storio lakšto. Palaikykite 30 minučių šaldytuve.
4. Tešlai atvėsus, išspauskite sausainį naudodamas kalėdinę imbierinio žmogeliuko formelę. Kartokite tol, kol nebeliks tešlos. Tešlos likučius reikės vis suminkyti tarpusavyje ir vėl kočioti tarp dviejų sviestinio popieriaus lapų, jei matote, kad tešla minkštėja, įdėkite 15 minučių į šaldytuvą.
5. Sausainius kepame skardoje, ištiestoje kepimo popieriumi, apie 10-12 minučių, kol sausainio krašteliai vos vos paruduoja. Iškepti sausainiai bus minkšti, todėl leiskite jiems pravėsti – jie sukietės ir laikys formą.
6. Sausainiams atvėsus galima glazūruoti. Dubenėlyje mikseriu išplakite akvafabą iki purumo, dėkite cukraus pudrą, kukurūzų miltus ir citrinos sultis. Plakite, kol bus vietisa blizgi masė. Pripildykite šia mase konditerinį buteliuką ir dekoruokite sausainius. Glazūra stingdama kietėja.
Šie receptai – iš ne pelno siekiančio augalinę mitybą populiarinančio projekto „Tapk auGalingas“ ir veganiškos mitybos tinklaraščių (šį kartą tai Plantastic Blondie). Projektas „Tapk auGalingas“ įkvepia maitintis skaniu ir sočiu maistu, išbandyti naujus dar neragautus patiekalus bei adaptuoti pamėgtus valgius įtraukiant daugiau augalinių produktų. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!