Žiedinių kopūstų karis
Ingredientai:
- 550 g žiedinio kopūsto;
- 3 pomidorai;
- 1 paprika;
- 3/4 stiklinės kokosų pieno;
- 10 g šviežio imbiero;
- 1 česnako skiltelė;
- 5 kario lapeliai;
- 1/2 šviežios aitriosios paprikos;
- 1/2 arbat. šaukšt. juodųjų garstyčių sėklų;
- 1/2 arbat. šaukšt. maltos kalendros;
- 1/2 arbat. šaukšt. ciberžolės miltelių;
- 3/4 arbat. šaukšt. prieskonių mišinio „Garam Masala“;
- 1/2 arbat. šaukšt. malto cinamono;
- 1 arbat. šaukšt. džiovintų kalendros lapelių;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- aliejaus.
Gaminimas:
1. Paruošiame prieskonius. Kadangi dėsime ne viską kartu, sudedame atskirai: cinamonas + „Garam Masala“, ciberžolė + asafetida + malta kalendra, imbieras + kario lapeliai ir atskirai garstyčių sėklos bei kalendros lapeliai.
2. Ruošiame padažą: nuo pomidorų pašaliname odeles, juos supjaustome, susmulkiname dviejų rūšių paprikas. Į elektrinį smulkintuvą dedame daržoves, pilame kokosų pieną ir susmulkiname iki vientisos masės.
3. Žiedinį kopūstą suskirstome nemažais žiedynais. Apverdame (aš viriau garų puode 7 minutes), išimame, šiek tiek atvėsiname ir pasmulkiname.
4. Gilioje keptuvėje ar puode įkaitiname 2–3 šaukštus aliejaus ir beriame garstyčių sėklas (uždengiame dangčiu, nes pradės šokinėti po visą virtuvę). Kai garstyčių sėklos nustos spragsėti, beriame maltą kalendrą, ciberžolę ir maišant kepame 5 sekundes. Dedame imbierą ir kario lapelius, maišant kepame dar 30 sekundžių.
5. Į puodą ar keptuvę su prieskoniais pilame paruoštą padažą, pagardiname džiovinta kalendra, druska, užverdame ir troškiname ant silpnos ugnies 10–15 minučių.
6. Į prieskoniais pagardintą padažą dedame žiedinius kopūstus, išmaišome ir troškiname 15 minučių, arba kol daržovės suminkštės. Likus 5 minutėms iki gaminimo pabaigos, pagardiname prieskonių mišiniu „Garam Masala“ ir cinamonu.
7. Karį tiekiame šiltą, kartu su ryžiais.
Bulvių košė su žirneliais ir mėtomis
Ingredientai:
- 500 g bulvių;
- 100 g žirnelių;
- keli mėtų lapeliai;
- 50 ml auGalingo pieno;
- 1 valg. šaukšt. auGalingo sviesto;
- druskos.
Gaminimas:
1. Bulves išverdame pasūdytame vandenyje.
2. Žirnelius verdame pasūdytame vandenyje 10 minučių.
3. Kai bulvės išverda, nukošiame. Į puodą dedame auGalingą sviestą, pilame karštą auGalingą pieną ir grūstuvu sutriname.
4. Žirnelius smulkintuvu sutriname kartu su mėtomis ir dedame į bulvių masę. Išmaišome ir tiekiame.
Šie receptai – iš ne pelno siekiančio augalinę mitybą populiarinančio projekto „Tapk auGalingas“ ir veganiškos mitybos tinklaraščių (šįkart tai Oksana iš tinklaraščio Sveikas receptas). Projektas „Tapk auGalingas“ įkvepia maitintis skaniu ir sočiu maistu, išbandyti naujus dar neragautus patiekalus bei adaptuoti pamėgtus valgius, įtraukiant daugiau augalinių produktų. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!