auGalingas pirmadienis: apelsinų rizotas su moliūgais ir troškinys „Chilli sin carne“

Kiekvienam iš mūsų tikrai į naudą valgyti daugiau daržovių, rinktis įvairesnius, įdomesnius patiekalus. Galbūt tradicija galėtų tapti įprotis pirmadieniais atsisakyti mėsos ir mėgautis daržovėmis, kruopomis, ankštiniais. Padėsime lengviau tam ryžtis kartu su projektu „auGalingas pirmadienis“. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų dvejetukas.
Veganiški patiekalai
Veganiški patiekalai / Projekto archyvo, tinklaraštininkės nuotr.

Apelsinų rizotas su moliūgais

Ingredientai (2 asm.):

  • 300g arborio ryžių;
  • 2 apelsinai;
  • 250 g moliūgo;
  • 100 g moliūgo sėklų;
  • 200 ml kokosų pieno (arba 150 ml kokosų grietinėlės);
  • 3–4 valg. šaukšt. maistinių mielių (jei valgot sūrį, reikia 40 g tarkuoto);
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 3 valg. šaukšt. sojų padažo;
  • 1 arbat. šaukšt. cukraus;
  • baziliko;
  • raudonėlio;
  • pipirų ir druskos
  • papuošimui: svogūnų laiškų, garstyčių daigų.

Gaminimas:

1. Nuo apelsinų nutarkuokite žievelę ir išspauskite iš vaisių sultis.

2. Į nedidelį puodą įpilkite 1 l vandens ir apelsinų sultis, įberkite po šaukštelį baziliko ir raudonėlio, šiek tiek juodųjų pipirų, pusę šaukštelio druskos, pavirkite apie 4 min.

2. Supjaustykite moliūgą vienos piršto pagalvėlės dydžio kubeliais.

3. Į didelę keptuvę įpilkite aliejaus, sojos padažo, įberkite šaukštelį cukraus, pakaitinkite 2 min. ant vidutinės ugnies. Sudėkite moliūgo sėklas, kubelius ir pakepkite 3 min. Suberkite ryžius ir dar 3 min. juos maišydami pakepinkite.

4. Sultinį supilkite per 4 kartus (kad tilptų į keptuvę ir ryžiai po truputį viską sugertų).

5. Po 20 min., kai ryžiai taps panašūs į makaronų al dente variantą, įpilkite kokosų pieno, suberkite visą tarkuotą apelsino žievelę, maistines mieles ir paskutinį kartą gerai išmaišykite.

6. Supjaustykite svogūnų laiškus, jais ir garstyčių daigais papuoškite lėkštes.

Tinklaraštininkės nuotr. /Rizotas su moliūgais ir apelsinais
Tinklaraštininkės nuotr. /Rizotas su moliūgais ir apelsinais

Troškinys „Chilli sin carne“

Ingredientai (2 porcijos arba 3, jei valgysite su ryžių garnyru):

  • 2 raudonieji svogūnai;
  • 1 didelė skiltelė česnako;
  • 1 didelė morka;
  • 2 žalioji paprika;
  • 1 skardinė konservuotų kukurūzų;
  • 1 skardinė raudonųjų pupelių;
  • jelapeno pipiro gabalėlių (jei mėgstate aštrumą);
  • 2 skardinės smulkintų pomidorų savo sultyse;
  • 0,5 stiklinės alaus;
  • maltų aštriųjų pipirų;
  • maltos kalendros.

Gaminimas:

1. Smulkiai supjaustykite česnaką ir svogūnus; apie 4 min. pakaitinkite juos keptuvėje.

2. Susmulkinkite morką, sudėkite į keptuvę; supilkite alų. Net jei patiekalo ragaus ir vaikai, nesijaudinkite dėl alkoholio – jis išgaruos verdant, liks tik salyklo prieskonis.

3. Po 10 min. įdėkite smulkiais gabaliukais pjaustytas žaliąsias paprikas ir pipirus bei supilkite abi skardines pomidorų.

4. Praėjus dar 5–6 min. sudėkite pupeles ir kukurūzus bei likusius prieskonius.

5. Viską patroškinkite dar 7–10 minučių ant lėtos ugnies.

Projekto archyvo nuotr./Troškinys be mėsos
Projekto archyvo nuotr./Troškinys be mėsos

Šie receptai – iš ne pelno siekiančio visuomenės sveikatos projekto „auGalingas pirmadienis“ ir tinklaraščio „Ne vištienos kepsnelis“. Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs