auGalingas pirmadienis: blyneliai su tofu ir citrusinis pyragas su aguonomis

Kiekvienam iš mūsų į naudą valgyti daugiau daržovių, rinktis įvairesnius, įdomesnius patiekalus. Galbūt tradicija pirmadieniais atsisakyti mėsos ir mėgautis daržovėmis, kruopomis, ankštiniais augalais galėtų tapti įpročiu. Kartu su projektu „auGalingas pirmadienis“ padėsime lengviau tam pasiryžti. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų duetas.
auGalingi patiekalai
auGalingi patiekalai / Tinklaraščio archyvo nuotr.

Sūrūs blyneliai su tofu

Šie blyneliai sotūs ir maistingi, nes tešla ruošta iš baltymais turtingų avinžirnių miltų. Puikiai tinka pietums ar vakarienei!

Ingredientai (7-8 blyneliams):

  • 1/2 pakelio tofu (apie 75 g);
  • 1/2 šaukštelio paukštienos prieskonių;
  • 1/4 šaukštelio kukurūzų krakmolo;
  • 1/2 šaukštelio sojos padažo;
  • 1/2 puodelio avinžirnių miltų;
  • 1/2 šaukštelio kepimo miltelių;
  • žiupsnis druskos;
  • pipirų;
  • česnakų;
  • 1/4 šaukštelio ciberžolės;
  • 1 šaukštas sezamų pastos tahini;
  • 1/2 puodelio vandens;
  • 1 šaukštas augalinio pieno.

Gaminimas:

1. Tofu supjaustome kubeliais ir sumaišome su paukštienos prieskoniais ir krakmolu.

2. Dedame kepti į įkaitintą keptuvę su trupučiu aliejaus, kepame, kol apskrunda daugmaž iš visų pusių. Bebaigiant kepti įmaišome sojos padažą.

3. Kol tofu kepa, dubenyje sumaišome visus likusius ingredientus.

4. Iškepusį tofu įmaišome į tešlą.

5. Blynelius kepame keptuvėje su trupučiu aliejaus po kelias minutes iš abiejų pusių.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Sūrūs blyneliai su tofu
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Sūrūs blyneliai su tofu

Citrusinis pyragas su aguonomis

Gaivus pyragas su apelsinais ir citrinom, saldintas kokosų cukrum, su speltos miltais ir citrininiu kokosų sviesto glajumi. O šventinį akcentą suteikia su citrusais tobulai derančios aguonos!

Ingredientai:

  • 2 puodeliai šviesių speltų miltų;
  • 4 šaukštai kokosų miltų;
  • 2 1/2 šaukštelių kepimo miltelių;
  • 1 šaukštelis sodos;
  • žiupsnis druskos;
  • 3 šaukštai aguonų;
  • 1/2 puodelio kokosų cukraus;
  • 2 šaukštai agavų sirupo;
  • 1/3 puodelio kokosų aliejaus;
  • 1 puodelis augalinio pieno;
  • 1/2 citrinos sultys;
  • 1/2 apelsino sultys;
  • 1 citrinos žievelė;
  • 1 apelsino žievelė.

glajui:

  • 1/4 puodelio kokosų sviesto;
  • 1 šaukštas agavų sirupo;
  • 2 šaukštai citrinos sulčių;
  • 3-4 šaukštai augalinio pieno (arba daugiau pagal norimą tirštumą).

Gaminimas:

1. Dubenyje sumaišome sausus produktus ir atidedame į šalį.

2. Nutarkuojame citrinos ir apelsino žieveles, išspaudžiame sultis.

3. Kitame dubenyje sumaišome sultis, augalinį pieną, cukrų, agavų sirupą, ištirpintą kokosų aliejų ir žieveles. Į gautą masę įsijojame miltus ir gerai viską išmaišome.

4. Tešlą pilame į pailgą kepimo formą ir kepame iki 180 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45-50 min. (kol įkišus ir ištraukus medinį pagaliuką jis lieka švarus).

5. Glajui pagaminti į nedidelį puodą dedame kokosų sviestą (ne aliejų) ir ant silpnos kaitros išlydome. Supilame likusius ingredientus ir gerai išmaišome.

6. Gautą masę tolygiai paskirstome ant atvėsusio pyrago, galima papildomai pabarstyti aguonomis, kokosų drožlėmis.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Citrusinis pyragas su aguonomis
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Citrusinis pyragas su aguonomis

Šiuos receptus pristato ne pelno siekiantis visuomenės sveikatos projektas „auGalingas pirmadienis“, kartu su veganišką mitybą propaguojančių tinklaraščių autoriais, šįkart tai Follow your spoon. Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų