Citrininės tartaletės
Ingredientai (3 tartaletėms):
pagrindui:
- 1 puodelis viso grūdo avižinių dribsnių;
- 1/4 puodelio kokosų miltų;
- 4 valg. šaukšt. kokosų aliejaus;
- 2 valg. šaukšt. agavų sirupo;
- 1 valg. šaukšt. augalinio pieno.
įdarui (jo šiek tiek liks):
- 1 skardinė kokosų pieno;
- 1/4 puodelio citrinos sulčių;
- 1/2 arbat. šaukšt. vanilės esencijos;
- 2 valg. šaukšt. + 1 arbat. šaukšt. kukurūzų krakmolo;
- 3 valg. šaukšt. agavų sirupo;
- 1/4 arbat. šaukšt. ciberžolės;
- 1/2 arbat. šaukšt. agaro ir 2 valg. šaukšt. šilto vandens.
Gaminimas:
1. Iš pradžių pagaminame tartalečių pagrindą. Avižų dribsnius sumalame iki miltų. Dubenyje sumaišome miltus, supilame aliejų, sirupą ir pieną, viską gerai išmaišome. Išeis šlapių trupinių masė, kuri suspaudus turėtų sulipti.
2. Tartalečių formeles ištepame kokosų aliejumi (jei tartalečių formelių neturite, galima naudoti nedidelę apvalią kepimo formą ir daryti vieną didesnį desertą). Tešlą padaliname į tris lygias dalis ir pirštais suformuojame pagrindą gerai prispausdami šonus. Dugne mediniu pagaliuku padarome kelias skylutes ir kepame iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 7 min. (su vėjeliu ir kaitinimu iš viršaus). Iškepus, paliekame atvėsti.
3. Pagaminame įdarą: nedideliame puode sumaišome kokosų pieną, krakmolą, citrinos sultis, sirupą, vanilę ir ciberžolę. Šluotele maišome tol, kol nelieka jokių gumuliukų. Agarą sumaišome su vandeniu ir padedame šalia.
4. Pradedame kaitinti masę ant šiek tiek didesnės nei vidutinė kaitros ir nuolat maišome šluotele. Kai masė pradeda po truputį tirštėti ir garuoti, bet dar neužverda, supilme agarą ir toliau maišome, kol užverda.
5. Gautą masę paskirstome ant iškepusio pagrindo formelėse (likutį galima išpilstyti į stiklines). Paliekame atvėsti ir dedame į šaldytuvą porai valandų.
Apverstas pyragas su karamelizuotais ananasais
Ingredientai:
- 3 ir 3/4 arbat. šaukšt. obuolių acto;
- 1 ir 1/2 puodelio augalinio pieno;
- 1/2 puodelio aliejaus (tinka kokosų, saulėgrąžų ir pan.);
- 1 ir 3/4 puodelio šviesių speltos miltų;
- 1/2 puodelio kokosų miltų;
- 1 puodelis kokosų arba rudojo cukraus;
- 2 1/4 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 3/4 arbat. šaukšt. sodos;
- 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
- 4 griežinėliai ananaso + šiek tiek aliejaus + 2-3 valg. šaukšt. cukraus.
Gaminimas:
1. Dubenyje sumaišome augalinį pieną su actu ir paliekame pastovėti.
2. Kitame dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius, sodą, druską ir cukrų.
3. Ananasą supjaustome griežinėliais.
4. Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi ir gausiai ištepame aliejumi, pabarstome cukrumi ir išdėliojame ananaso griežinėlius.
5. Į dubenį su sausais produktais pilame augalinį pieną, aliejų ir viską gerai išmaišome. Tešlą pilame ant ananaso.
6. Kepame iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 50-55 min. (ar iškepė, tikriname mediniu pagaliuku – ištraukus jis turi būti sausas).
7. Išėmus iš orkaitės iškepusį pyragą kokioms 5 minutėms paliekame pastovėti, tada ant skardos viršaus uždedame didelę lėkštę ir apverčiame pyragą. Prieš pjaustydami paliekame visiškai atvėsti.
Šie receptai – iš ne pelno siekiančio visuomenės sveikatos projekto „auGalingas pirmadienis“ ir veganiškos mitybos tinklaraščių (šį kartą tai Follow your spoon). Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!