auGalingas pirmadienis: cukinijų sriuba su lęšiais ir pusryčių skrebučiai

Kiekvienam iš mūsų į naudą valgyti daugiau daržovių, rinktis įvairesnius, įdomesnius patiekalus. Galbūt tradicija galėtų tapti įprotis pirmadieniais atsisakyti mėsos ir mėgautis daržovėmis, kruopomis, ankštiniais. Padėsime lengviau tam ryžtis kartu su projektu „auGalingas pirmadienis“. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų duetas.
auGalingi patiekalai
auGalingi patiekalai / Tinklaraščio archyvo nuotr.

Trinta cukinijų sriuba su juodaisiais lęšiais

Ingredientai (3 porcijoms):

  • 850 g cukinijos (be sėklų);
  • 1 didelis svogūnas;
  • 1 didelė bulvė;
  • mėgstamų indiškų prieskonių, pvz.: 2 arbat. šaukšt. prieskonių „Garam masala“ ir 1 arbat. šaukšt. prieskonių „Panč masala“;
  • 1 arbat. šaukšt. garstyčių sėklų;
  • 1 arbat. šaukšt. paprikos miltelių
  • 0,5 arbat. šaukšt. ciberžolės;
  • 50 g sezamų pastos tahini;
  • 1 valg. šaukšt. rapsų aliejaus;
  • 2 valg. šaukšt. raudonojo vyno (nebūtinai);
  • 1 arbat. šaukšt. melasos (nebūtinai).

lęšių pabarstukams:

  • 80 g juodųjų lęšių, kurių nereikia mirkyti;
  • 1 arbat. šaukšt. rapsų aliejaus;
  • 2 saujos smulkintų šviežių petražolių;
  • druskos;
  • juodųjų pipirų;
  • kalendrų sėklų.

Gaminimas:

1. Nedideliame puode užvirti 1,5 stiklinės vandens ir suberti perplautus juoduosius lęšius. Virti apie 20 min.

2. Svogūnus, cukinijas ir bulves susmulkinti kubeliais.

3. Kitą puodą storu dugnu pakaitinti kelias minutes, įpilti aliejaus, įberti garstyčių sėklų ir prieskonių. Prieskoniams pradėjus čirškėti, suberti kubeliais smulkintus svogūnus.

4. Pačirškinus kelias minutes, apsvaigus nuo kvapų įvairovės ir skanovės, į puodą suberti cukinijas ir bulvę. Apibarstyti ciberžole, paprikos milteliais ir kitais mėgstamais indiškais prieskoniais, pavyzdžiui, „Panč masala“. Galima šliūkštelti raudonojo vyno dėl įdomumo. Šią daržovienę kepti apie 5 minutes.

5. Į puodą įpilti 1,5 stiklinės vandens, išmaišyti ir uždengus virti apie 15 minučių.

6. Išvirusius lęšius nusunkti (jei yra likę skysčio), pašlakstyti aliejumi, pasūdyti, papipirinti, paskaninti malta kalendra. Sumaišyti su šviežiomis petražolėmis ir atidėti.

7. Sriubą sumalti trintuvu, sukrėsti sezamų sviestą. Sriuba bus labai švelnaus skonio, tad galima įdėti šaukštelį melasos arba sirupo. Dar kartą gerai permalti, kol sriuba taps visiškai kremiška.

8. Patiekti dubenėlyje gausiai pribarsčius lęšių.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Trinta cukinijų sriuba su juodaisiais lęšiais
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Trinta cukinijų sriuba su juodaisiais lęšiais

Skrebučiai su riešutų sviestu ir melasa

Ingredientai:

  • skrudinimui tinkamos duonos;
  • riešutų sviesto (geriausiai – anakardžių arba migdolų);
  • cukranendrių melasos.

Gaminimas:

Ruošiame taip pat, kaip ir visus pusrytinius skrebučius.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Pusryčių skrebučiai
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Pusryčių skrebučiai

Šiuos receptus pristato ne pelno siekiantis visuomenės sveikatos projektas „auGalingas pirmadienis“ kartu su tinklaraščiu Mi ir Do virtuvė. Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis