Daigintų grikių granola
(receptas iš tinklaraščio Follow your spoon)
Ingredientai (apie 1l stiklainiui):
- 1 1/2 puodelio džiovintų daigintų grikių;
- 1/4 puodelio migdolų;
- 1/4 puodelio lazdyno riešutų;
- 2 valg. šaukšt. kokosų aliejaus;
- 3 valg. šaukšt. datulių sirupo (arba agavų, klevų sirupo ar medaus);
- žiupsnis druskos.
Gaminimas:
1. Grikius, riešutus ir druską sumaišome dubenyje.
2. Kokosų aliejų pašildome su pasirinktu saldikliu, kol ištirpsta, ir pilame ant grikių mišinio. Viską gerai išmaišome.
3. Gautą masę tolygiu sluoksniu paskleidžiame ant kepimo popieriumi išklotos skardos, suformuodami vieną didelį blyną, kad tarp grikių nebūtų tarpų. Iš viršaus paspaudžiame šaukštu, kad grikiai daugiau mažiau suliptų – taip gausime sulipusius gabalėlius, o ne birius apkepusius grikius.
4. Kepame įkaitintoje iki 180C laipsnių temperatūrosorkaitėje apie 6-7 min. Svarbu stebėti, nes gana greitai pradeda degti riešutai.
5. Ištraukiame skardą ir paliekame granolą visiškai atvėsti. Nejudiname! Tik visiškai atvėsusią perkeliame į pasirinktą laikymo indą.
Trupininis pyragas su braškėmis ir rabarbarais
(receptas iš tinklaraščio Follow your spoon)
Ingredientai:
- 1/3 puodelio (45 g) saulėgrąžų;
- 1/4 puodelio (20 g) maltų linų sėmenų;
- 3 puodelių (300 g) pilno grūdo avižinių dribsnių;
- 90 g (9-10) minkštų datulių;
- 1/3 puodelio (35 g) kokosų cukraus;
- 1/3 puodelio (35g) kokosų miltų;
- 1/3 puodelio riešutų sviesto (migdolų ar žemės riešutų);
- 1/2 puodelio ištirpino kokosų aliejaus;
- žiupsnis druskos;
- 1/2 arbat. šaukšt. cinamono.
uogienei:
- 2 puodeliai šviežių braškių (apie 200g);
- 1 didelis rabarbaro stiebas (apie 230 g);
- 1/4 puodelio kokosų cukraus;
- 3 valg. šaukšt. datulių sirupo (arba agavų/klevų);
- 2 valg. šaukšt. balkšvųjų gysločių luobelių.
Gaminimas
1. Visų pirma nedideliais gabalėliais supjaustome braškes ir rabarbarus, puode sumaišome su cukrumi bei sirupu ir paliekame pastovėti.
2. Iki labai smulkių trupinių sumalame saulėgrąžas. Dedame avižų dribsnius ir malame dar kelias minutes, kol virs miltais. Sudedame visus sausus ingredientus, dar šiek tiek pamalame.
3. Į Smulkintuvą dedame taip pat it datules, riešutų sviestą, kokosų aliejų ir malame, kol susiformuoja vientisa gana lipni masė. Jeigu ji atrodo per sausa, įpilame dar kelis šaukštus kokosų aliejaus ir įdedame kelis šaukštelius riešutų sviesto. Jei trūksta saldumo ir drėgmės, galima įdėti kelis šaukštus agavų sirupo.
4. 2/3 gautos masės dedame į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi, ir pirštais arba puodelio dugnu gerai suspaudžiame. Šiek tiek užkeliame kraštus. Pagrindas neturėtų būti labai plonas, nes kitaip subyrės. Jį dedame kepti į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę 10 minučių.
5. Kol pagrindas kepa, braškes ir rabarbarus užverdame. Kai viskas suminkštėja ir išsiskiria sultys, sumažiname kaitrą ir įmaišome gysločių luobeles. Nukeliame nuo kaitros ir paliekame pastovėti apie 10 min.
6. Uogienę tolygiai paskirstome ant iškepusio ir pravėsusio pagrindo.
7. Ant viršaus trupiname likusią dalį tešlos ir dedame kepti 20 minučių, kol visus gražiai apskrunda.
8. Iškepusį pyragą atvėsiname ir dedame porai valandų į šaldytuvą, kad geriau sustingtų ir būtų lengviau pjaustyti.
Šie receptai – iš projekto „auGalingas pirmadienis“ ir veganinei mitybai skirtų tinklaraščių (šį kartą Follow your spoon). Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!