Daržovės su tofu kreminiame padaže
Ingredientai (1 asm.):
- didelė sauja šviežių briuselinių kopūstų;
- sauja žiedinio kopūsto (kalafioro) žiedynų;
- 5–6 pievagrybiai;
- apie 50g tofu;
- 1 skiltelė česnako.
Padažui:
- 2 valg. šaukšt. avinžirnių miltų;
- 2 valg. šaukšt. maistinių mielių dribsnių;
- 1/4 arbat. šaukšt. ciberžolės;
- 1/4 arbat. šaukšt. malto kumino;
- 1/4 arbat. šaukšt. maltos kalendros;
- 1/2 arbat. šaukšt. žolelių prieskonių;
- po žiupsnį druskos, pipirų;
- beveik pilnas puodelis nesaldinto augalinio pieno;
- 2 arbat. šaukšt. sojos padažo.
Gaminimas:
1. Briuselinius kopūstus nuplauname, nupjauname negražius kotelius ir perpjauname per pusę. Nedideliais gabalėliais supjaustome žiedinį kopūstą ir kartu su briuseliniais kopūstais dedame į puodą. Apverdame juos 5 min., tada nupilame į sietelį ir paliekame nuvarvėti.
2. Pievagrybius supjaustome riekelėmis ir pakepiname keptuvėje. Tada sudedame kubeliais supjaustytą tofu ir dar kelias minutes pakepame, kol tofu daugmaž apkepa iš abiejų pusių. Tada dedame susmulkintą česnaką, apvirtus kopūstus ir viską dar pakepame, kol ant kopūstų ima matytis kepimo žymės.
3. Per tą laiką dubenėlyje sumaišome avinžirnių miltus su visais prieskoniais. Pilame augalinį pieną, soją ir viską gerai išmaišome (geriausia šluotele).
4. Keptuvėje sumažiname kaitrą ir pilame padažą, maišome, kol jis sutirštėja.
Švelnus raudonųjų lęšių karis
Ingredientai (2 asm.):
- 1/2 puodelio raudonųjų lęšių (mirkytų per naktį);
- 1 mažas svogūnas;
- 1 skiltelė česnako;
- 1/2 arbat. šaukšt. kario prieskonių;
- 1/2 arbat. šaukšt. ciberžolės;
- 1/4 arbat. šaukšt. rūkytos paprikos;
- 1/2 arbat. šaukšt. malto kumino;
- 1/2 arbat. šaukšt. maltos kalendros;
- 1/2 skardinės konservuotų pomidorų;
- 2/3 skardinės kokosų pieno;
- po žiupsnį druskos, pipirų.
Gaminimas:
1. Svogūną supjaustome kubeliais ir pakepiname keptuvėje. Vėliau įmaišome susmulkintą česnaką, visus prieskonius ir viską dar kelias minutes pakepame.
2. Dedame į keptuvę ir pomidorus, lęšius, kokosų pieną, druską, pipirus, išmaišome ir paliekame troškintis apie 18–20 min., kas kelias minutes vis pamaišant, kol lęšiai suminkštėja, o skysčio sumažėja.
3. Patiekiame su ryžiais, šviežiomis daržovėmis, ant viršaus dar galima pabarstyti kepintų anakardžių ar žemės riešutų.
Šiuos receptus pristato ne pelno siekiantis visuomenės sveikatos projektas „auGalingas pirmadienis“, kartu su veganišką mitybą propaguojančių tinklaraščių autoriais, šįkart tai Follow your spoon. Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!