Sveika grikių duona
(receptas iš tinkaraščio Sporto skonis)
Ingredientai:
- 1,5 puodelio neskrudintų grikių kruopų;
- 1/4 puodelio ispaninio šalavijo (chia) sėklų;
- 1 šaukštelis druskos;
- 1,5 šaukštelio kepimo miltelių.
Gaminimas:
1. Grikius užpilkite vandeniu, kad gerai apsemtų. Palikite šaldytuve per naktį.
2. Ispaninio šalavijo (chia) sėklas užpilkite puodeliu vandens, gerai išmaišykite, palikite pusvalandžiui, kad sėklos išbrinktų.
3. Išmirkytus grikius gerai nuskalaukite vandeniu.
4. Visus ingredientus dėkite į maisto smulkintuvą ir sumalkite iki vientisesnės masės.
5. Gautą mase dėkite į kepimo skardą ir kepkite iki 180C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 50 min.
Šis receptas yra tik pagrindas įvairioms variacijoms. Duona gali būti ir sūri, ir saldi. Sūrią duoną galima gardinti saulėje džiovintais pomidorais, įvairiomis žolelėmis, prieskoniais, sėklomis. Saldžią duoną galima gaminti į tešlą įmaišius trintą bananą, pagardinus džiovintais vaisiais, sėklomis, riešutais, klevų sirupu.
Pagrindinės sudėtinės dalys yra neskrudinti grikiai bei ispaninio šalavijo (chia) sėklos – abu produktai savaip naudingi žmogaus organizmui:
-
duonos kepaliuke yra net 156 proc. rekomenduojamos dienos skaidulinių medžiagų normos. Skaidulos naudingos virškinimui, padeda esant užkietėjusiems viduriams;
-
kepaliuke geležies ir kalcio net po 70 proc.!
-
grikiuose gausu B grupės vitaminų (B1, B2, B3, B5, B6);
-
pusėje duonos kepaliuko yra visos dienos normos magnio, mangano bei fosforo mineralų, todėl daug sportuojant ir prakaituojant ši duona yra puikus būdas atgauti prarastus mineralus;
-
ispaninio šalavijo (chia) sėklose gausu vitamino K, omega-3 bei omega-6 riebalų rūgščių.
Karameliniai riešutų ir pūsto burnočio sėklų batonėliai
(receptas iš tinklaraščio „Follow your spoon“)
Ingredientai (9–10 batonėlių):
- 1 puodelis minkštų nedidelių datulių (15–16 vnt.);
- 1/4 puodelio migdolų;
- 1/4 puodelio lazdyno riešutų;
- 1/4 puodelio anakardžių riešutų;
- 2 šaukštai moliūgų sėklų;
- 1 šaukštas ožerškio (goji) uogų;
- 1 šaukštas džiovintų spanguolių;
- 3/4 puodelio pūstų burnočio sėklų;
- 2 šaukštai kokosų aliejaus;
- 1/3 puodelio riešutų sviesto;
- 3 šaukštai datulių/klevų/agavų sirupo;
- žiupsnis druskos;
- plytelė juodojo šokolado (~100 g).
Gaminimas:
1. Iš datulių išimkite kauliukus, užpilkite jas verdančiu vandeniu ir trumpam palikite, kad atšoktų odelės.
2. Į virtuvinį kombainą sudėkite riešutus bei sėklas ir trumpai viską pasmulkinkite, kad riešutai pasidalytų į kelias dalis (bet ne iki trupinių; tą patį galima padaryti ir peiliu).
3. Sudėkite ožerškio uogas ir džiovintas spanguoles ir dar kelias sekundes pamalkite.
4. Riešutus berkite į didelį dubenį, dėkite burnočio sėklas, žiupsnelį druskos ir viską išmaišykite.
5. Datules nupilkite ir palikite, kad jos šiek tiek atvėstų ir nuvarvėtų vanduo. Tuomet nulupkite atšokusias odeles ir dėkite datules į kombainą. Taip pat dėkite riešutų sviestą, pilkite pasirinktą sirupą, ištirpintą kokosų aliejų ir viską gerai sumalkite iki vientisos masės. Ją pilkite į dubenį su riešutais ir viską gerai išmaišykite, kad neliktų sausų burnočio sėklų.
6. Gautą masę dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir šaukštu išlyginkite, paspauskite. Dėkite bent pusvalandžiui į šaldiklį.
7. Šokoladą ištirpdykite virš garų ir pilkite ant atvėsusios masės, tolygiai paskirstykite, o ant šokolado pabarstykite truputėlį druskos.
8. Desertą trumpam dėkite į šaldytuvą, kad šokoladas visiškai sustingtų. Norint dar tvirtesnių batonėlių, prieš pjaustant šaldytuve palaikykite bent per naktį.
Šie receptai – iš ne pelno siekiančio visuomenės sveikatos projekto „auGalingas pirmadienis“ ir veganiškos mitybos tinklaraščių. Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!