Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

auGalingas pirmadienis: kalafiorų ir lęšių karis bei kreminė žolelių ir česnakų užtepėlė

Kiekvienam iš mūsų į naudą valgyti daugiau daržovių, rinktis įvairesnius, įdomesnius patiekalus. Galbūt tradicija galėtų tapti įprotis pirmadieniais atsisakyti mėsos ir mėgautis daržovėmis, kruopomis, ankštiniais. Padėsime lengviau tam ryžtis kartu su projektu „auGalingas pirmadienis“. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų dvejetukas.
auGalingi patiekalai
auGalingi patiekalai / Tinklaraščio archyvo nuotr.

Skrudinto kalafioro ir lęšių karis
(receptas iš tinklaraščio Pick up Limes)

Ingredientai:

kalafiorui:

  • 1 kalafioras, susmulkintas į kąsnio didumo gabaliukus;
  • 1 valg. šaukšt. (15 ml) augalinio aliejaus;
  • 1 arbat. šaukšt. (5 g) česnako miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. (5 g) svogūno miltelių;
  • 1/2 arbat. šaukšt. paprikos miltelių;
  • 1/4 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1/4 arbat. šaukšt. juodųjų pipirų.

kariui:

  • 1 valg. šaukšt. (15 ml) augalinio aliejaus;
  • 1 svogūnas, smulkiai supjaustytas;
  • 3 skiltelės česnako, sutraiškytos;
  • 1 valg. šaukšt. (15 g) kario miltelių;
  • 1/2 valg. šaukšt. (7,5 g) prieskonių „garam masala“;
  • 1/2 valg. šaukšt. (7,5 g) ciberžolės miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. (5 g) kumino miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. (5 g) kalendros miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. (5 g) cinamono miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. (5 g) druskos;
  • 1 skardinė (400 g) smulkintų pomidorų;
  • 1 skardinė (400 ml) kokosų pieno;
  • 1 skardinė (250 g) virtų rudųjų lęšių.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 210°C.

2. Sumaišykite kalafioro gabaliukus su aliejumi ir prieskoniais, kad šie tolygiai pasidengtų. Tolygiai paskleiskite kalafiorus ant folija padengtos kepimo skardos. Kepti 40-50 minučių, kol apskrus iki auksinės spalvos. Praėjus pusei kepimo laiko, kartą apverskite kalafiorų gabaliukus.

3. Dideliame puode ant vidutinės ugnies kepkite svogūnus su aliejumi, tol, kol šie suminkštės ir švelniai pagels. Jei ims ruduoti ar lipti prie puodo dugno, įpilkite truputį vandens. Svogūnams suminkštėjus, berkite dėkite česnaką ir prieskonius, kepkite pamaišydami maždaug 1 minutę.

4. Supilkite pomidorų skardinę, viską išmaišykite. Patroškinkite 5 minutes.

5. Galiausiai supilkite kokosų pieną, sudėkite lęšius, keptus kalafioro gabaliukus ir viską sumaišykite. Patroškinkite dar 5 minutes. Patiekite su ryžiais.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Kalafiorų ir lęšių karis
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Kalafiorų ir lęšių karis

Patarimai:

  • Paruoškite daugiau, o valgykite vėliau: patariame pagaminti 2 skardas kalafiorų iš anksto, o po to panaudoti jį ruošiant salotas, košių dubenėlius, skaninti suktinukus, naudoti šiame ir kituose kariuose.
  • Laikymas: skrudintą kalafiorą šaldytuve galima laikyti 4 dienas, o šaldiklyje - visą mėnesį.
  • Įvairios recepto variacijos: pamėginkite vietoje lęšių naudoti avinžirnius, pupeles, saldžiąsias ar paprastas bulves, brokolius, raudonąsias paprikas.

Kreminė žolelių ir česnakų užtepėlė
(receptas iš tinklaraščio Pick up Limes)

Ingredientai:

  • 1 pakelis (325 g) kieto tofu, nusausinto;
  • 3/4 puodelio (112,5 g) anakardžių, mirkytų pernakt;
  • 3 skiltelės česnako;
  • 4 valg. šaukšt. (60 ml) citrinų sulčių (apytikriai tiek išeis iš vienos mažos arba pusės didelės citrinos);
  • 1 valg. šaukšt. (15 ml) obuolių acto;
  • 2 arbat. šaukšt. (10 g) česnako miltelių;
  • 2 arbat. šaukšt. (10 g) svogūno miltelių;
  • 2 arbat. šaukšt. (10 g) druskos;
  • 1/2 arbat. šaukšt. grūstų pipirų;
  • 1/3 puodelio (8 g) kapotų svogūno laiškų;
  • 1/3 puodelio (8 g) kapotų šviežių krapų;
  • 3 valg. šaukštų (4,5 g) kapotų šviežių bazilikų.

Gaminimas:

1. Rankomis virš kriauklės suspauskite tofu taip jį nusausindami (jeigu norite, kad užtepėlė būtų tirštesnė, humuso tekstūros, išspauskite daugiau vandens). Nušluostykite tofu švariu indų rankšluosčiu.

2. Į didelio galingumo smulkintuvą sudėkite tofu, mirkytus anakardžius, citrinų sultis, actą, prieskonius. Smulkinkite iki tolygios tekstūros, kartas nuo karto nuo kraštų nustumdami prilipusius gabaliukus.

3. Perdėkite užtepėlę į sandarų indelį ir sumaišykite su kapotomis žolelėmis. Sumaišę palikite šaldytuve valandai.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Kreminė žolelių ir česnakų užtepėlė
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Kreminė žolelių ir česnakų užtepėlė

Patarimai:

  • Laikymas: laikykite šaldytuve ir suvartokite per 4 dienas.
  • Skirtingi variantai: galite pabandyti vietoj anakardžių naudoti migdolus. Išbandykite skirtingus skonius su paprikų milteliais, saulėje džiovintais pomidorais, žaliu svogūnu.

Šiuos receptus pristato ne pelno siekiantis visuomenės sveikatos projektas „auGalingas pirmadienis“ kartu su veganišką mitybą propaguojančių tinklaraščių autoriais, šįkart tai Pick up Limes. Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?