„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

auGalingas pirmadienis: kreminė užtepėlė ir sumuštinis su veganiška „lašiša“

Kiekvienam iš mūsų į naudą valgyti daugiau daržovių, rinktis įvairesnius, įdomesnius patiekalus. Galbūt tradicija pirmadieniais atsisakyti mėsos ir mėgautis daržovėmis, kruopomis, ankštiniais augalais galėtų tapti įpročiu. Kartu su projektu „auGalingas pirmadienis“ padėsime lengviau tam pasiryžti. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų duetas.
auGalingi užkandžiai
auGalingi užkandžiai / Tinklaraščio archyvo nuotr.

Labai paprasta kreminė užtepėlė

Ingredientai:

  • 1 indelis natūralaus sojų jogurto (400 g);
  • druskos, pagal skonį;
  • pasirinktinai: žolelių prieskonių, rūkytos paprikos miltelių, šviežių žolelių ar kitokių priedų.

Gaminimas:

Šiai užtepėlei pagaminti reikalingas sūrmaišis, plonas virtuvinis rankšluostis ar medvilninis maišelis (aš naudojau pastarąjį). Jį dedame į sietelį virš dubens. Į medvilninį maišelį ar rankšluostį sudedame jogurtą ir paliekame taip nuvarvėti bent 12 valandų ar daugiau. Kuo ilgiau laikysime, tuo tirštesnė bus užtepėlė. Paskui ją perkeliame į indelį, įmaišome druską, pasirinktus prieskonius ir viskas! Laikome šaldytuve iki 4–5 dienų.

Tinklaraščio archyvo nuotr./Veganiška kreminė užtepėlė
Tinklaraščio archyvo nuotr./Veganiška kreminė užtepėlė

Sumuštiniai su veganiška „lašiša“

Ingredientai (mažiausiai 6 nedideliems sumuštiniams):

  • 3 nedidelės morkos;
  • 1 nori dumblio lapas;
  • 1 arbat. šaukšt. rūkytos paprikos miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. česnakų miltelių;
  • 3 valg. šaukšt. sojos padažo;
  • 1 arbat. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 1/2 puodelis virinto vandens;
  • žiupsnis druskos;
  • žiupsnis džiovintos citrinžolės (nebūtina).

Gaminimas:

1. Morkas nuskutame ir verdame 10 min. šiek tiek pasūdytame vandenyje.

2. Kol morkos verda, pagaminame marinatą. Dumblio lapą sumalame elektriniu trintuvu ar kavamale, arba labai smulkiai sukarpome, sudedame visus likusius ingredientus ir išmaišome.

3. Apvirusias morkas išimame iš vandens ir paliekame pravėsti. Tada jas išilgai supjaustome 0,5–1 cm storio juostelėmis. Dedame į indelį (tokį, kuriame marinatas visiškai apsemtų morkas), užpilame marinatą ir paliekame šaldytuve per naktį.

Kuo morkos ilgiau marinuosis, tuo ryškesnį skonį turės. Iš tokių marinuotų morkų ruošiame sumuštinukus.

Tinklaraščio archyvo nuotr./Sumuštinis su veganiška „lašiša“
Tinklaraščio archyvo nuotr./Sumuštinis su veganiška „lašiša“

Šiuos receptus pristato ne pelno siekiantis visuomenės sveikatos projektas „auGalingas pirmadienis“, kartu su veganišką mitybą propaguojančių tinklaraščių autoriais, šįkart tai Follow your spoon. Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“