Kukuliai pomidorų padaže
Ingredientai:
- pakelis sojų faršo;
- ciberžolės;
- paprikos miltelių;
- pipirų;
- druskos;
- keli šaukštai miltų;
- pomidorų pastos;
- 1 paprika;
- 1 svogūnas.
Gaminimas:
1. Sojų faršą kelias minutes pavirkite, nuvarvinkite sietelyje ir sumaišykite su prieskoniais.
2. Smulkiai supjaustykie svogūną, papriką ir sudėkite į pravėsusį faršą kartu su šiek tiek miltų (kad geriau liptų). Galite įdėti ir maltų linų sėmenų.
3. Suformuokite kukuliukus, sudėkite juos į kepimo indą. Atskirame inde sumaišykite pomidorų pastą su vandeniu ir užpilkite ant kukulių, kad būtų apsemti maždaug iki pusės.
4. Į tarpelius prikaišiojome cukinijos, bet jūs galite pasirinkti tokią daržovę, kuri labiau patinka jums (saldžiosios bulvės ar moliūgo skiltelės, o taip pat kalafioro ar brokolio žiedynėliai puikiai tiks).
5. Kepkite iki 185-190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol kukulių viršus atrodys apskrudęs.
Šokoladinis morkų pyragas
Ingredientai:
- 350 g džiovintų slyvų;
- 100 g datulių;
- 150 g juodojo šokolado (ne daugiau nei 70 proc. kakavos, geriau net mažiau);
- 250 g pilno grūdo avižinių miltų (galima paprasčiausiai sumalti avižinius dribsnius);
- ⅔ stiklinės obuolių arba morkų sulčių;
- 2 smulkiai tarkuotos morkos;
- ⅓ stiklinės kakavos;
- 3 valg. šaukšt. aliejaus (geriausiai tinka tirpintas kokosų arba saulėgrąžų aliejus);
- 2 arbat. šaukšt. cinamono;
- 1 arbat. šaukšt. malto kardamono;
- žiupsnis druskos;
- vanilinio cukraus;
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.
Gaminimas:
1. Pamerkite džiovintas slyvas ir datules šiltame vandenyje bent dešimčiai minučių.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
3. Išmirkusias datules ir slyvas (be skysčio) virtuviniu kombainu sumalkite iki vientisos masės, suverskite tarkuotas morkas ir dar kartą sumalkite iki vientisos masės.
4. Ištirpinkite šokoladą ir jį bei aliejų įmaišykite į masę. Supilkite sultis ir vėl viską maišykite. Maišydami pamažu supilkite miltus, cukrų, kepimo miltelius, kakavą ir visus prieskonius – turėtų išeiti vientisa lipni masė.
5. Gautą masę sukrėskite į aliejumi gerai pateptą kepimo formą.
6. Kepkite apie 40 minučių, tada patikrinkite, ar jau iškepė – prie įsmeigto dantų krapštuko neturėtų kibti tešla.
7. Ištraukite pyragą iš orkaitės ir prieš pjaustydami leiskite visiškai atvėsti.
Šie receptai gauti iš ne pelno siekiančio visuomenės sveikatos projekto „auGalingas pirmadienis“. Šis projektas įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!