Pupelių ir 4 grūdų kukuliukai pomidorų-grietinėlės padaže
(receptas iš tinklaraščio Follow your spoon)
Ingredientai (6–7 kukuliukams):
- 1/2 svogūno;
- 4 pievagrybiai;
- 1 skardinė raudonų pupelių;
- 2 arbat. šaukšt. pomidorų pastos;
- šiek tiek mažiau nei 1 puodelis (maždaug 215 ml) 4 grūdų dribsnių;
- 1/2 arbat. šaukšt. žolelių;
- 1/2 arbat. šaukšt. paprikos miltelių;
- 1/4 arbat. šaukšt. ciberžolės;
- 1/4 arbat. šaukšt. česnakų miltelių;
- žiupsnis druskos;
- pipirų.
padažui:
- 1 skardinė konservuotų pomidorų su bazilikais;
- 2 valg. šaukšt. pomidorų pastos;
- 1/2 puodelio sojų ar kitos augalinės grietinėlės;
- 1/4 arbat. šaukšt. druskos;
- 1 valg. šaukšt. maistinių mielių dribsnių;
- žiupsnis pipirų.
Gaminimas:
1. Svogūną supjaustome kubeliais, pievagrybius griežinėliais.
2. Iš pradžių keptuvėje šiek tiek pakepiname svogūną, paskui sudedame pievagrybius ir kepame apie 8 min.
3. Pupelės nuplauname ir paliekame sietelyje šiek tiek nuvarvėti. Jas kartu su iškepusiais grybais, pomidorų pasta ir visais prieskoniais dedame į virtuvinį maisto smulkintuvą ir gerai sumalame. Tuomet sudedame dribsnius ir vėl viską malame, nugramdydami sieneles.
4. Iš gautos masės rankomis formuojame kukuliukus ir dedame juos ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
5. Kukuliukus patepame truputėliu aliejaus.
6. Kepame iki 180C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min., kol gražiai paruduoja.
7. Konservuotus pomidorus sutriname elektriniu smulkintuvu (blenderiu) ir supilame į nedidelį puodą ar keptuvę, užverdame.
8. Įmaišome pomidorų pastą ir verdame ant vidutinės kaitros apie 10 min. Tada įmaišome likusius ingredientus ir kaitiname dar apie 10 min., arba tol, kol iškeps kukuliukai.
9. Į dubenį pilame kelis didelius šaukštus padažo, dedame kelis kukuliukus.
10. Galima patiekti su keptuvėje apkeptais šparagais su trupučiu česnakų miltelių ar mėgstamomis šviežiomis salotomis.
Cukinijų ir aguonų keksiukai be glitimo su apelsininiu anakardžių kremu
(receptas iš tinklaraščio Follow your spoon)
Ingredientai (8 keksiukams):
- 1/3 puodelio kokosų miltų;
- 1/3 puodelio ryžių miltų;
- 1/3 puodelio kukurūzų krakmolo;
- 2 valg. šaukšt. aguonų;
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- žiupsnis druskos;
- 1/4 puodelio kokosų aliejaus;
- 1/3 puodelio kokosų cukraus (galima keisti ruduoju cukrumi);
- 1/4 puodelio natūralaus sojų jogurto;
- 2 valg. šaukšt. datulių sirupo (arba agavų);
- 1 valg. šaukšt. apelsinų sulčių;
- 1/3 puodelio augalinio pieno;
- 1 puodelis tarkuotos cukinijos (maždaug 1/2 cukinijos);
- 1 apelsino žievelė.
kremui:
- 1 puodelis anakardžių (mirkytų vandenyje bent porą valandų);
- 2 valg. šaukšt. kokosų aliejaus (ištirpinto);
- 3 valg. šaukšt. apelsinų sulčių;
- 2 valg. šaukšt. agavų sirupo;
- 2 valg. šaukšt. augalinio pieno.
Gaminimas:
1. Dubenyje sumaišome sausus produktus ir atidedame į šalį.
2. Kitame dubenyje kartu išplakame ištirpintą kokosų aliejų, cukrų, jogurtą, sirupą, sultis ir pieną.
3. Miltų mišinį įmaišome į šlapius produktus, taip pat įmaišome apelsino žievelę ir tarkuotą cukiniją.
4. Tešlą dedame į kepimo formeles ir kepame iki 180C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 20–25 min., ar iškepė, tikriname mediniu pagaliuku.
5. Kol keksiukai kepa, pagaminame kremą – visus ingredientus sudedame į galingą maisto smulkintuvą ir sumalame iki visiškai vientisos masės. Dedame kremą į šaldytuvą.
6. Iškepusius keksiukus paliekame visiškai atvėsti ir tada šaukšteliu ar peiliu tepame ant jų kremą (arba keksiukų viršų panardiname į kremą).
Šie receptai – iš projekto „auGalingas pirmadienis“ ir veganinei mitybai skirtų tinklaraščių (šį kartą tai Follow your spoon). Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!