auGalingas pirmadienis: makaronai su kvapniu padažu ir brokoliais bei saldūs morkų rutuliukai

Kiekvienam iš mūsų į naudą valgyti daugiau daržovių, rinktis įvairesnius, įdomesnius patiekalus. Galbūt tradicija galėtų tapti įprotis pirmadieniais atsisakyti mėsos ir mėgautis daržovėmis, kruopomis, ankštiniais. Padėsime lengviau tam ryžtis kartu su projektu „auGalingas pirmadienis“. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų duetas.
auGalingi patiekalai
auGalingi patiekalai / Tinklaraščio archyvo nuotr.

Makaronai su tahini ir šviežių rozmarinų padažu bei orkaitėje keptais brokoliais

Ingredientai:

  • 2 saujos brokolių;
  • 2 valg. šaukšt. aliejaus;
  • 1/2 arbat. šaukšt. česnako;
  • po žiupsnį druskos ir pipirų;
  • 6-8 lapeliai šviežio rozmarino;
  • 1 porcija makaronų.

padažui:

  • 3 valg. šaukš. sezamų pastos tahini;
  • 1 valg. šaukšt. maistinių mielių dribsnių;
  • 1/4 arbat. šaukšt. česnakų miltelių;
  • 10 lapelių šviežio rozmarino;
  • 1/4 puodelio vandens;
  • po žiupsnį druskos ir pipirų;
  • nepilnas valg. šaukšt. citrinos sulčių.

Gaminimas:

1. Brokolius susmulkiname, sumaišome su aliejumi bei prieskoniais, ir dedame kepti į iki 180 °C laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug 15 min.

2. Per tą laiką užstatome virti makaronus ir pasigaminame padažą.

3. Padažui visus ingredientus gerai suplakame nedideliame elektriniame maisto smulkintuve.

4. Kai makaronai išverda, nupilame vandenį, į tą patį puodą su makaronais pilame padažą ir kelias minutes vis maišant pakaitiname, kad padažas šiek tiek sutirštėtų.

5. Iškepusius brokolius sumaišome su makaronais.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Makaronai su tahini ir šviežių rozmarinų padažu bei orkaitėje keptais brokoliais
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Makaronai su tahini ir šviežių rozmarinų padažu bei orkaitėje keptais brokoliais

Saldūs morkų rutuliukai

Ingredientai:

  • 1/2 ir 1/3 (iš viso 4/5) puodelio greito paruošimo pilno grūdo avižų dribsnių;
  • 1/3 puodelio graikiškų riešutų;
  • 2 valg. šaukšt. kokosų drožlių;
  • 1 valg. šaukšt. kokosų aliejaus;
  • 6 datulės;
  • 1/4 puodelio smulkiai tarkuotos morkos (1 mažos arba 1/3 didelės morkos);
  • 2 arbat. šaukšt. morkų miltelių;
  • 1/4 puodelio razinų;
  • 1/4 arbat. šaukšt. cinamono;
  • žiupsnis druskos;
  • papildomai: 2 arbat. šaukšt. kokosų miltų, jei masė atrodo per šlapia (arba papildomai kokoso drožlių arba avižų dribsnių).

apvoliojimui (nebūtina):

  • 2 valg. šaukšt. kokosų drožlių;
  • 2 arbat. šaukšt. morkų miltelių.

Gaminimas:

1. Avižų dribsnius, riešutus ir kokoso drožles sudedame į elektrinį virtuvinį kombainą ir sumalame iki smulkių trupinių.

2. Morką nuskutame ir sutarkuojame smulkia tarka.

3. Ištirpdome kokosų aliejų ir kartu su likusiais ingredientais sudedame į kombainą ir gerai viską sumalame, kol gaunasi vientisa, lipni masė.

4. Apvoliojimui kokosų drožles ir morkų miltelius šiek tiek pamalame, kad gautųsi stambūs trupiniai, suberiame juos į dubenėlį.

5. Šlapiomis rankomis imame avižų ir datulių masės, formuojame rutuliukus ir apvoliojame juos smulkintose kokosų drožlėse.

6. Rutuliukus dedame į šaldytuvą bent pusvalandžiui, vėliau taip pat laikome šaldytuve.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Saldūs morkų rutuliukai
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Saldūs morkų rutuliukai

Šiuos receptus pristato ne pelno siekiantis visuomenės sveikatos projektas „auGalingas pirmadienis“ ir tinklaraštis Follow your spoon. Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis