Su tahiniu marinuoti orkaitėje kepti kalafiorai
(receptas iš tinklaraščio Follow your spoon)
Vis dažniau pasirodant saulei, lėkštėje irgi norisi daugiau spalvų. Šie su tahiniu (sezamų pasta) marinuoti ir orkaitėje kepti kalafiorai tikrai taps jūsų stalo puošmena.
Tokie kepti kalafiorai gali būti puikus lengvas užkandis ar garnyras prie pietų ar vakarienės patiekalo. Gaminimo eiga labai paprasta, o rezultatas neapsakomai skanus!
Ingredientai (2–3 porcijoms):
- 1/3 puodelis tahinio (sezamų pastos);
- 2 valg. šaukšt. aliejaus (naudojau likusį nuo džiovintų pomidorų);
- 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 1 valg. šaukšt. vandens;
- 1 valg. šaukšt. agavų sirupo;
- 1 arbat. šaukšt. sojos padažo;
- 1 arbat. šaukšt. česnakų miltelių;
- 1/2 arbat. šaukšt. ciberžolės;
- 1/2 arbat. šaukšt. rūkytos paprikos miltelių;
- 1/2 arbat. šaukšt. kario prieskonių
- 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
- 1 nedidelis kalafioras.
Gaminimas:
1. Visus ingredientus gerai sumaišykite.
2. Kalafiorą perpjaukite išilgai taip, kad išeitų keli plokšti kelių cm storio griežiniai. Juos sudėkite į kepimo indą ir iš abiejų pusių ištepkite marinatu, likusius mažesnius kalafioro gabaliukus taip pat.
3. Palikite marinuotis 20–30 min.
4. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min (režimas su vėjeliu ir kaitinimu iš viršaus).
5. Likus kepti 10 min., kalafioro gabaliukus apverskite, kad abi pusės apskrustų.
6. Patiekite su natūralaus jogurto padažu (sojų jogurtą sumaišykite su žiupsniu druskos, žolelių prieskoniais ir česnakų milteliais).
Greiti riešutų sviesto saldainiai
(receptas iš tinklaraščio Follow your spoon)
Šių saldainių gaminimas nereikalauja didelių pastangų, užtruksite tik kelias minutes, o desertu galėsite mėgautis visą savaitę ar net ilgiau!
Ingredientai (9 kvadratėliams):
- 1/3 puodelio skysto riešutų sviesto;
- 2 valg. šaukšt. kokosų aliejaus;
- 2 valg. šaukšt. agavų/datulių/klevų sirupo;
- žiupsnis druskos.
šokoladiniam viršui (nebūtina):
- 1 valg. šaukšt. skysto riešutų sviesto;
- 1 arbat. šaukšt. kokosų aliejaus;
- 2 arbat. šaukšt. kakavos.
Gaminimas:
1. Riešutų sviestą, kokosų aliejų ir pasirinktą sirupą sudėkite į nedidelį puodą ir maišydami ant mažos kaitros ištirpinkite.
2. Gautą skystą masę supilkite į nedidelę kepimo popieriumi išklotą kvadratinę dėžutę.
3. Tą patį padarykite ir su kakaviniu sluoksniu. Jį supilkite ant viršaus ir mediniu pagaliuku nupieškite sūkurius.
4. Dėžutę uždenkite ir kelioms valandoms palikite šaldytuve, o tada dar 2 valandoms šaldiklyje (galima ir iš karto dėti į šaldiklį, jei yra galimybė dėžutę pastatyti lygiai, kad desertas sustingtų lygiai, o ne kreivai).
5. Prieš valgant galima kelias minutes palaikyti kambario temperatūroje, bet šiaip laikyti reikia šaltai, nes desertas gana greitai tirpsta.
Šie receptai – iš ne pelno siekiančio visuomenės sveikatos projekto „auGalingas pirmadienis“ ir veganiškai mitybai skirtų tinklaraščių. Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!