auGalingas pirmadienis: moliūgų humusas su kariu ir aguoninis pyragas

Kiekvienam iš mūsų į naudą valgyti daugiau daržovių, rinktis įvairesnius, įdomesnius patiekalus. Galbūt tradicija pirmadieniais atsisakyti mėsos ir mėgautis daržovėmis, kruopomis, ankštiniais augalais galėtų tapti įpročiu. Kartu su projektu „auGalingas pirmadienis“ padėsime lengviau tam pasiryžti. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų duetas.
auGalingi patiekalai
auGalingi patiekalai / Tinklaraščio archyvo nuotr.

Moliūgų ir kario humusas
(receptas iš tinklaraščio Follow your spoon)

Ingredientai:

  • 1 skardinė konservuotų avinžirnių;
  • 1 puodelis virto moliūgo;
  • 1 valg. šaukšt. sezamų pastos (tahinio);
  • 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 1/4 arbat. šaukšt. kario prieskonių;
  • 1/4 arbat. šaukšt. ciberžolės;
  • 1/2 arbat. šaukšt. saldžios paprikos;
  • 1/4 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1–2 valg. šaukšt. vandens (reguliuokite kiekį pagal norimą tirštumą).

Gaminimas:

Viską sudedame į virtuvinį kombainą ir gerai sumalame.

Tinklaraščio archyvo nuotr./Moliūgų ir kario humusas
Tinklaraščio archyvo nuotr./Moliūgų ir kario humusas

Aguonų pyragas
(receptas iš tinklaraščio Follow your spoon)

Ingredientai:

  • 300 g aguonų;
  • 1/2 puodelio viso grūdo speltos miltų;
  • 1/4 puodelio kokosų miltų (arba speltos);
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 3 valg. šaukšt. maltų linų sėmenų ir 5 valg. šaukšt. vandens;
  • 1/2 puodelio rudojo arba kokosų cukraus;
  • skysčio iš 1 skardinės konservuotų avinžirnių (apie 1/2 puodelio);
  • 1 nedidelė skardinė kokosinio kondensuoto pieno (~230ml).

Gaminimas:

1. Aguonas užpilkite karštu vandeniu ir palikite mirkti bent 4 val. arba per naktį.

2. Išbrinkusias aguonas sudėkite į sietelį ir palikite šiek tiek pastovėti, kad nuvarvėtų vanduo.

3. Nuvarvintas aguonas sudėkite į virtuvinį kombainą ir kelias minutes malkite, kol aguonos pradės baltuoti.

4. Linų sėmenis sumaišykite su vandeniu ir palikite brinkti apie 10 min.

5. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, o kitame dubenyje cukrų išplakite su išbrinkusiomis linų sėmenimis. Į cukrų įmaišykite aguonas, o po to miltus.

6. Skystį nuo avinžirnių išplakite (kol susidarys balta standi masė, panaši į kiaušinio baltymus) ir lėtai, atsargiai įmaišykite į aguonų mišinį.

7. Kepimo skardą ištepkite aliejumi arba išklokite kepimo popieriumi, supilkite tešlą.

8. Kepkite 180 °C orkaitėje apie 40–45min. (jei skarda didesnė ir pyragas plonesnis) arba 50–55 min. (jei skarda mažesnė ir pyragas storesnis).

9. Atvėsusį pyragą subadykite šakute, ant viršaus pilkite kondensuotą pieną ir prieš valgant bent kelioms valandoms palikite šaldytuve, geriausia nakčiai.

Tinklaraščio archyvo nuotr./Aguonų pyragas
Tinklaraščio archyvo nuotr./Aguonų pyragas

Šiuos receptus pristato ne pelno siekiantis visuomenės sveikatos projektas „auGalingas pirmadienis“, kartu su veganišką mitybą propaguojančių tinklaraščių autoriais, šįkart tai Follow your spoon. Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis