Paprasta veganiška moliūgų sriuba
(receptas iš tinklaraščio „Skanauk su Aušra“)
Ingredientai:
-
1,1 kg sviestinio moliūgo;
-
1 svogūnas, smulkiai supjaustytas;
-
500 ml vandens;
-
1 sultinio kubelis;
-
1/2 stiklinės vandens;
-
1 stiklinė sojų grietinėlės;
-
2 valg. šaukšt. aliejaus;
-
žiupsnelis druskos;
-
žiupsnelis pipirų;
-
žiupsnelis čili pipirų grūdelių (nebūtinai);
-
2 valg. šaukšt. moliūgų sėklų (nebūtinai).
Gaminimas:
1. Moliūgą nuplaukite, nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais.
2. Dideliame puode įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūną. Kepkite apie 4 min., kol svogūnas suminkštės.
3. Suberkite moliūgo gabaliukus, įpilkite 1/2 stiklinės vandens. Dažnai pamaišydami kepkite apie 8 minutes arba kol moliūgas suminkštės.
4. Užpilkite karštu sultiniu, viską sumaišykite. Ant nedidelės kaitros pavirkite porą minučių.
5. Sutrinkite maisto trintuvu iki vientisos masės.
6. Supilkite grietinėlę, suberkite prieskonius. Išjunkite ugnį ir palaikykite puode porą minučių.
7. Prieš patiekiant užbarstykite čili grūdelių ir moliūgų sėklų.
Skrebučiai su avokadais ir moliūgų sėklomis
(receptas iš tinklaraščio „Storas pomidoras“)
Ingredientai:
- 2 riekelės skrudinimui tinkamos duonos;
-
1 arbat. šaukšt. augalinio sviesto arba daržovių ghee;
-
1 sunokęs avokadas;
-
1 arbat. šaukšt. ypač tyro alyvuogių aliejaus su citrinomis;
-
po žiupsnelį druskos ir maltų juodųjų pipirų;
-
moliūgų sėklų, pagal skonį.
Gaminimas:
1. Pagaminkite avokadų masę. Avokadus perpjaukite pusiau ir išimkite kauliuką. Šaukštu išskobkite minkštimą ir sudėkite jį į dubenėlį. Įberkite druskos bei juodųjų pipirų ir supilkite alyvuogių aliejų su citrinomis. Visą turinį sugrūskite šakute.
2. Įkaitinkite keptuvę, ištirpinkite veganišką sviestą arba daržovių ghee ir įdėkite duonos riekeles. Pakepkite 15 sekundžių ir apverskite, kad apskrustų iš abiejų pusių. Po 15 sekundžių išimkite duonos riekeles ir išjunkite ugnį.
3. Suberkite moliūgų sėklas į keptuvę ir lengvai pamaišykite.
4. Karštas duonos riekes aptepkite avokadų mase. Užbarstykite kepintų moliūgų sėklų.
Šiuos receptus pristato ne pelno siekiantis visuomenės sveikatos projektas „auGalingas pirmadienis“ kartu su veganišką mitybą propaguojančių tinklaraščių autoriais. Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!