Piemenėlių pyragas su polenta (be glitimo)
Ingredientai:
- 1+1/2 puodelio polentos;
- 4 + 1/2 puodelio vandens ar augalinio pieno (polentai virti);
- 2 valg. šaukšt. kepimui tinkamo aliejaus (įdarui kepti ir kepimo formai ištepti) + 2 valg. šaukšt. kokybiško mėgstamo aliejaus polentai pagardinti;
- 1 svogūnas;
- 1 saliero stiebas;
- 2 skiltelės česnako;
- 1 saldžioji paprika;
- 2 didelės saujos mėgstamų grybų;
- 2-3 didelės saujos virtų sviestinių pupelių;
- 300-350 g trintų pomidorų ar jų tyrės;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Išvirkite polentą: į verdantį vandenį supilkite kukurūzų kruopas, aliejų ir druską (pagal skonį). Nuolat maišydami virkite ant vidutinės kaitros apie 10-15 min.
2. Polentai išvirus išpilkite ją ant sviestiniu popieriumi padengto paviršiaus ir tolygiai išsklaidykite (tam galima naudoti įprastą kepimo skardą). Palikite atvėsti.
3. Įjunkite kaisti orkaitę iki 175 laipsnių (kaitinimas viršus ir apačia).
4. Pasiruoškite įdarą: keptuvėje su šlakeliu aliejaus apkepinkite smulkiai supjaustytą svogūną, salierą, papriką, grybus. Kai viskas suminkštės, sudėkite smulkiai supjaustytus česnakus. Po minutės pilkite sviestines pupeles, trintus pomidorus. Gardinkite druska ir pipirais. Viskam sušilus, kaitrą galite išjungti.
5. Pasirinktą kepimo formą ištepkite kepimui tinkamu aliejumi, į ją dėkite pusę atvėsusios polentos ir suformuokite pagrindą. Pilkite visą įdarą ir likusia polenta jį uždenkite (galite formuoti mažus kamuoliukus, arba tiesiog uždengti, formuojant silikonine mentele). Pyrago paviršių galite šiek tiek patepti aliejumi, kad apskrustų.
6. Pyragą kepkite jau įkaitusioje orkaitėje kol gražiai apskrus (apie 20 min.)
7. Pyragui visiškai atvėsus, jis puikiai laikys formą ir bus lengvai pjaustomas.
Grikių ir chia sėklų duona (be glitimo)
Ingredientai:
- 300 g nekepintų (žalių) grikių (jų rasite visuose prekybos centruose);
- 60 g chia (ispaninio šalavijo) sėklų;
- 250 ml vandens (chia sėkloms brinkinti);
- 60 ml kepimui tinkamo aliejaus;
- 1 + 1/2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 1 arbat. šaukšt. kmynų sėklų.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių (su kaitinimu iš viršaus ir apačios + vėjelio funkcija).
2. Grikius užpilkite šaltu vandeniu ir mirkykite bent 2 val., kad suminkštėtų.
3. Chia sėklas užpilkite 250 ml vandens ir leiskite brinkti bent pusvalandį arba iki kol mirks grikių kruopos.
4. Išmirkusius ir suminkštėjusius grikius perskalaukite po tekančiu vandeniu, gerai nusausinkite ir sudėkite į virtuvinį smulkintuvą. Kartu dėkite išbrinkusias chia sėklas, aliejų, kepimo miltelius, druską ir kmynus.
5. Viską smulkinkite apie 3 min., kol masė taps beveik tolygi.
6. Gautą masę supilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir kepkite 1 val. ir 15 min., kol duona iškils, o išorė švelniai paruduos. Pabaigoje, jeigu norisi, galima duonos viršų švelniai patepti aliejumi ir įdėjus atgal į orkaitę palaukti kol dar šiek tiek apskrus.
7. Duonai iškepus, leiskite jai 15 min. atvėsti kepimo formoje, po to išimkite iš formos ir palaukite kol visiškai atvės. Tada jau galite pjaustyti ir ragauti.
Šie receptai – iš tinklaraščio Soulfood.lt, bendradarbiaujančio su ne pelno siekiančiu visuomenės sveikatos projektu „auGalingas pirmadienis“. Šis projektas įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, o taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!