Pomidorinis daržovių troškinys
(receptas iš tinklaraščio Follow your spoon)
Ingredientai:
- 1 valg. šaukšt. aliejaus;
- 2 skiltelės česnako;
- 1 sauja pievagrybių;
- 1 nedidelė morka;
- 3-4 griežinėliai baklažano;
- 1/2 skardinės konservuotų smulkintų pomidorų;
- 1/2 puodelio vandens;
- 3 valg. šaukšt. pomidorų pastos;
- 1/2 arbat. šaukšt. saldžiosios paprikos miltelių;
- 1/2 arbat. šaukšt. rūkytos paprikos miltelių;
- 1/2 arbat. šaukšt. mėgstamų džiovintų žolelių mišinio;
- 1/4 arbat. šaukšt. ciberžolės;
- 2 arbat. šaukšt. sojos padažo;
- 1 arbat. šaukšt. agavų sirupo;
- druskos, pipirų pagal skonį;
- 1/2 puodelio virtų ar daigintų lęšių (arba pupelių, pvz. mungo)
- 2 saujos špinatų.
Gaminimas:
1. Supjaustome daržoves: pievagrybius riekelėmis, baklažanus kubeliais, morką nedideliais šiaudeliais, taip pat susmulkiname česnakus.
2. Įkaitiname puodą, pilame šaukštą aliejaus ir apie 30 sekundžių pakepiname česnaką. Tuomet sudedame supjaustytas daržoves, išmaišome ir kelias minutes vis pamaišant pakepame.
3. Supilame vandenį, konservuotus pomidorus, dedame pomidorų pastą, viską gerai išmaišome, uždengiame dangčiu ir paliekame kelioms minutėms.
4. Sudedame visus prieskonius, išmaišome ir ant vidutinės kaitros troškiname apie 10-15 min., kol daržovės suminkštėja.
5. Įmaišome lęšius ar pupeles, špinatus, išjungiame kaitrą ir paliekame pastovėti dar 5 min.
Žemės riešutų pyragėliai
(receptas iš tinklaraščio Vegan pipiras)
Ingredientai:
- 2,5 puodelio šviesių speltos miltų;
- 1,5 puodelio pilno grūdo speltos miltų;
- 1/2 puodelio nerafinuoto cukranendrių cukraus;
- 2,5 puodelio vandens;
- 2 žaliosios citrinos (laimai);
- 1 arbat. šaukšt. sodos;
- 200 g žemės riešutų sviesto (mes naudojame naminį).
pertepimui:
- 30 datulių;
- 2 bananai.
viršui:
- 100 g juodo šokolado (80 proc. kakavos);
- 2 valt. šaukšt. kokosų aliejaus;
- 1 valt. šaukšt. žemės riešutų sviesto.
Gaminimas:
1. Datules pamirkykite vandenyje.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 180C laipsnių temperatūros.
3. Abiejų tipų miltus sumaišykite.
4. Į maisto smulkintuvą dėkite riešutų sviestą, cukrų, vandenį ir išplakite. Į gautą skystą masę pilkite laimo sultis (sumaišytas su soda), miltus ir išmaišykite tešlą.
5. Padalinkite tešlą į dvi dalis, supilkite į kepimo skardas ir kepkite orkaitėje apie 45-50 min.
6. Ištrauktus iš orkaitės iškeptus lakštus dėkite ant vėsinimui skirtų grotelių.
7. Datules sutrinkite maisto smulkintuve kartu su bananais.
8. Ant kiekvieno iš lakštų tepkite po lygiai datulių masės. Vieną lakštą dėkite ant kito ir supjaustykite norimo dydžio kvadratėliais.
9. Vandens vonelėje ištirpinkite šokoladą su kokoso aliejumi.
10. Kiekvieną pyragėlio gabalėlį apliekite šokoladu ir užberkite smulkintų žemės riešutų. Palikite šaldytuve, kol sustings šokoladas.
Šie receptai – iš ne pelno siekiančio visuomenės sveikatos projekto „auGalingas pirmadienis“ ir veganiškai mitybai skirtų tinklaraščių. Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!