Pupų paplotėliai
(Receptu dalinasi tinklaraštis Sveikesnio gyvenimo link)
Ingredientai:
- apie 230 g virtų įvairių pupų;
- 1 valg. šaukšt. kokoso aliejaus (arba mažiau);
- 3 valg. šaukšt. smulkinto svogūno;
- 1/2 saldžiosios paprikos;
- 1 nedidelis saliero stiebas;
- 1 arbat. šaukšt. džiovinto čiobrelio;
- 1 arbat. šaukšt. raudonosios paprikos;
- 1/2 arbat. šaukšt. kajeno pipiro;
- 1/4 arbat. šaukšt. Himalajų druskos (arba pagal skonį);
- 2 valg. šaukšt. šviežios smulkintos petražolės;
- 1 arbat. šaukšt. Dižono garstyčių;
- 2 valg. šaukšt. tapijokos miltų (ar kitų pasirinktų miltų, jų kiekis gali skirtis);
- žiupsnelis maltų juodųjų pipirų;
- kokoso aliejaus, kepimui.
Gaminimas:
1. Pakepiname smulkintus svogūnus, saldžiąją papriką ir salierą kokoso aliejuje, kol suminkštės.
2. Sudedame virtas pupas ir kepintas daržoves į maisto smulkintuvą. Viską susmulkiname iki norimos/mėgstamos konsistencijos.
3. Pupų ir daržovių masę perkeliame į dubenį, įmaišome prieskonius. Įdedame miltų (jų kiekį reguliuojame pagal gautą konsistenciją).
4. Įkaitiname aliejų keptuvėje, formuojame paplotėlius ir kepame, kol gražiai apskrus.
5. Skanaujame su mėgstamu padažu ir daržovėmis.
Saldžiųjų bulvių ir lęšių kukuliai su naminiu pomidorų padažu
(Receptu dalinasi Follow your spoon)
Ingredientai (apie 12 kukuliukų):
- 1 puodelis virtų lęšių;
- 2 nedidelės virtos saldžiosios bulvės (apie 300 g);
- 1/4 arbat. šaukšt. rūkytos paprikos;
- 1/4 arbat. šaukšt. ciberžolės;
- 1/2 arbat. šaukšt. česnako granulių;
- 1 arbat. šaukšt. žolelių prieskonių;
- 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
- 3/4 puodelio grikių miltų (galima naudoti ir kitokius);
- šiek tiek alyvuogių aliejaus kepimui.
padažui:
2 nedideli pomidorai;
4-5 saulėje džiovinti pomidorai (apie 50 g);
skiltelė česnako;
1/4 arbat. šaukšt. rūkytos paprikos;
1 arbat. šaukšt. obuolių acto;
1 valg. šaukšt. maistinių mielių dribsnių (nebūtina);
druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimas:
1. Jau išvirusius lęšius ir saldžias bulves dedame į elektrinį kombainą, sudedame visus prieskonius ir malame iki vientisos masės.
2. Masę perdedame į dubenį ir įmaišome miltus. Kol orkaitė kaista, rankomis formuojame norimo dydžio kukulius – jei masė per daug limpa prie rankų, įmaišome dar šiek tiek miltų.
3. Suformuotus kukulius dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos, kiekvieną jų šiek tiek patepame alyvuogių aliejumi (tam tinka silikoninis teptukas).
4. Kepame apie 15 minučių, kol gražiai paruduoja.
5. Visus padažui skirtus ingredientus sutriname rankiniu trintuvu.
6. Viską patiekiame su šviežiomis salotomis.
Šie receptai – iš ne pelno siekiančio visuomenės sveikatos projekto „auGalingas pirmadienis“ ir su projektu bendradarbiaujančių maisto tinklaraščių. Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!