Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

auGalingas pirmadienis: pusryčių bandelės ir veganiškos pavlovos su aviečių kremu

Kiekvienam iš mūsų į naudą valgyti daugiau daržovių, rinktis įvairesnius, įdomesnius patiekalus. Galbūt tradicija galėtų tapti įprotis pirmadieniais atsisakyti mėsos ir mėgautis daržovėmis, kruopomis, ankštiniais. Padėsime lengviau tam ryžtis kartu su projektu „auGalingas pirmadienis“. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų dvejetukas.
Veganiški skanėstai
Veganiški skanėstai / Tinklaraščio archyvo nuotr.

Pusryčių bandelės

Ingredientai:

  • 250 g pilno grūdo speltų miltų;
  • 2 valg. šaukšt. cukraus;
  • žiupsnis druskos;
  • 50 g kambario temperatūros kokosų aliejaus ar sviesto;
  • 160 ml pasirinkto pieno (naudojau migdolų);
  • 2 valg. šaukšt. kepimo miltelių.

bandelėms aptepti:

  • 1 valg. šaukšt. klevų sirupo;
  • 1 valg. šaukšt. augalinio pieno.

Gaminimas:

1. Miltus sumaišome su kepimo milteliais, druska, cukrumi.

2. Į miltų masę nedideliais gabaliukais sudedame kokosų aliejų ir sutrupiname.

3. Po truputį pilame pieną ir maišome šaukštu. Rankomis suformuojame tešlos rutuliuką ir 15 min. dedame į šaldytuvą. Ilgiau nelaikykite!

4. Orkaitę įjungiame ir įkaitiname iki 210°C laipsnių temperatūros.

5. Kepimo skardą išklojame popieriumi. Ant švaraus paviršiaus pabarstome miltų ir tešlą iškočiojame iki 2 cm storio lakšto. Stikline išspaudžiame rutuliukus ir dedame į kepimo skardą (naudojau 7 cm skersmens stiklinę).

6. Bandeles aptepame klevų sirupo ir pieno mišiniu. Kepame orkaitėje 15–18 min., kol gražiai paruduos.

7. Perpjauname per pusę ir tepame norimos uogienės, džemo ar augalinio jogurto.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Pusryčių pyragėliai
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Pusryčių pyragėliai

Veganiškos mini pavlovos su aviečių kremu

Ingredientai:

  • 100 ml akvafabos (skystis nuo konservuotų avinžirnių);
  • 100 g cukraus pudros (naudojau kokosų cukrų, bet tinka ir paprastas);
  • 1 arbat. šaukšt. citrinos sulčių.

kremui:

  • 200 g kokosų pieno iš skardinės (naudojame tik baltąją dalį);
  • 120 g šviežių aviečių;
  • 1 valg. šaukšt. klevų sirupo;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 120°C laipsnių temperatūros (režimas – kaitinimas iš viršaus ir apačios). Paruoškite kepimo skardą: išklokite ją kepimo popieriumi, ant popieriaus nubrėžkite tiek apskritimų, kiek bus morengų. Paprastai išeina 8 maždaug puodelio dydžio apskritimai, bet galime daryti ir mažesnius.

2. Į švarų ir sausą indą supilkite kambario temperatūros akvafabą ir plakite ją tol, kol virs akytomis putomis bei padvigubės. Tada po šaukštą dėkite cukraus pudros, nesustodami plakti. Kitą porciją cukraus dėkite tik tada, kai pirmoji visai ištirpo (geriausia po kiekvieno šaukšto plakti po minutę). Plakimo pabaigoje, kai jau bus išplaktas visas cukrus, dar paplakite apie 2 minutes, kad masė išeitų balta, žvilganti, kieta ir nuo šluotelės liktų raštai. Tuomet supilkite citrinos sultis ir dar minutę viską plakite;

3. Avinžirnių masę mentele sudėkite ant skardos (taikydami ant nupieštų apskritimų). Kraštus šiek tiek pakelkite, vidurį įgaubkite, kad liktų vietos kremui. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 1 valandą. Tada sumažinkite kaitrą iki 100°C laipsnių ir kepkite dar 1 valandą. Kepant geriau neatidarinėkite orkaitės, nes morengas gali subliūkšti.

4. Iškepus palikite išjungtoje orkaitėje per naktį arba bent kelioms valandoms. Šiuos morenginius pagrindus galima iškepti 1–3 dienos iki patiekimo ir laikyti sausoje vietoje, uždaroje dėžutėje. Kremą būtina dėti tik prieš pat pateikimą, nes kitaip jis įsigers į morengus ir jie bus minkšti.

4. Kremą ruoškite, kai morengai jau yra iškepti ir netrukus ruošiatės juos patiekti. Kokosų pieną sudėkite į dubenį kartu su uogomis, citrinos sultimis ir klevų sirupu. Viską plakite iki kreminės konsistencijos. Gautą kremą dėkite į morengus, puoškite pasirinktomis uogomis.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Veganiškos mini pavlovos su aviečių kremu
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Veganiškos mini pavlovos su aviečių kremu

Naudinga žinoti:

1. Jeigu kepsite didelį morengą, tuomet 100°C laipsnių temperatūroje kepkite 2–2,5 val. Po dviejų valandų galite patikrinti, ar kraštai nelimpa prie pirštų.

2. Akvafabos plakimui tikrai nereikia galingo plaktuvo.

Šie receptai – iš ne pelno siekiančio visuomenės sveikatos projekto „auGalingas pirmadienis“ ir veganiškos mitybos tinklaraščių (šį kartą tai tinklaraštis Wise Taste). Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų