Saldžiųjų bulvių ir juodųjų pupelių salotos
(Receptu dalinasi Follow your spoon)
Ingredientai (1 porcijai):
- 1 nedidelė saldžioji bulvė;
- aliejaus (kepimui);
- prieskonių (bulvei apibarstyti);
- sauja špinatų;
- sauja rukolos;
- 1/3 cukinijos;
- 1/4 geltonosios arba žaliosios paprikos;
- a;pie 100g kukurūzų
- 1/3 puodelio virtų juodųjų pupelių (prieš tai mirkytų per naktį).
padažui:
- 3 arbat. šaukšt. linų sėmenų arba alyvuogių aliejaus;
- 2 arbat. šaukšt. citrinos sulčių;
- 1/2 arbat. šaukšt. medaus arba agavų sirupo;
- 1/4 arbat. šaukšt. ciberžolės;
- žiupsnelis druskos;
- šiek tiek česnakų granulių ir žolelių mišinio prieskonių.
Gaminimas:
1. Saldžiąją bulvę supjaustome nedideliais gabalėliais, sumaišome su šaukštu aliejaus ir prieskoniais (galima naudoti rūkytą saldžiąją papriką, česnakų miltelius, druską, žolelių prieskonius).
2. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 min.
3. Kol bulvė kepa, nuplauname špinatus ir rukolą, supjaustome cukiniją ir papriką bei paruošiame padažą (suplakame visas sudėtines dalis).
4. Visus ingredientus, taip pat ir iškepusius bulvės gabalėlius dedame į dubenį, išmaišome.
Daržovių karis su raudonaisiais ryžiais
(Receptu dalinasi Sveikesnio gyvenimo link)
Ingredientai:
- 2 arbat. šaukšt. organiško kokoso aliejaus;
- 1 nedidelis raudonasis svogūnas;
- 3 česnako skiltelės;
- 1 vidutinė brokolio galva;
- 1/2 raudonosios paprikos;
- 1/2 puodelio sojos pupelių (galima naudoti šaldytas, jau išlukštentas);
- 2 morkos;
- 1 valg. šaukšt. geltonosios kario pastos;
- 1 arbat. šaukšt. malto imbiero;
- 1/4 arbat. šaukšt. malto kumino;
- 1/4 arbat. šaukšt. malto cinamono;
- 1/4 arbat. šaukšt. malto kardamono;
- 1/8 arbat. šaukšt. maltų gvazdikėlių;
- 1/4 arbat. šaukšt. malto kajeno pipirų;
- 1 arbat. šaukšt. malto kario;
- 1 arbat. šaukšt. maltos ciberžolės;
- šiek tiek Himalajų druskos;
- 1 rūgštus džiovintas tamarindas;
- 1 skardinė kokoso pieno;
- 3/4 puodelio vandens.
Gaminimas:
1. Gilioje keptuvėje ištirpiname kokoso aliejų ir pakepiname šiaudeliais supjaustytą svogūną (apie 4 min).
2. Į keptuvę įberiame malto imbiero, įdedame sutrintas česnako skilteles, griežinėliais supjaustytą raudonąją papriką, supjaustytą brokolio galvą, sojos pupeles ir viską išmaišome. Uždengiame ir patroškiname apie 4 minutes.
3. Į keptuvę dedame šiaudeliais supjaustytas morkas, maltus prieskonius, kario pastą ir gerai išmaišome. Troškiname apie 2 minutes.
4. Galiausiai sudedame susmulkintą džiovintą tamarindą, supilame kokoso pieną ir vandenį. Viską išmaišome ir troškiname 6-8 minutes, kol padažas sutirštės ir daržovės šiek tiek suminkštės.
5. Daržovių karį patiekiame su mėgstamais ryžiais.
Šie receptai – iš ne pelno siekiančio visuomenės sveikatos projekto „auGalingas pirmadienis“ ir su projektu bendradarbiaujančių maisto tinklaraščių. Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!