auGalingas pirmadienis: salotos su avinžirniais bei smidrais ir bananų duona su šokoladu

Kiekvienam iš mūsų į naudą valgyti daugiau daržovių, rinktis įvairesnius, įdomesnius patiekalus. Galbūt tradicija galėtų tapti įprotis pirmadieniais atsisakyti mėsos ir mėgautis daržovėmis, kruopomis, ankštiniais. Padėsime lengviau tam ryžtis kartu su projektu „auGalingas pirmadienis“. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų dvejetukas.
auGalingi patiekalai
auGalingi patiekalai / Tinklaraščio archyvo nuotr.

Lengvos žalios salotos su avinžirniais ir smidrais
(receptas iš tinklaraščio Follow your spoon)

Pavasario sezono daržovių karalius – smidras! Tai ne tik graži, madinga daržovė, bet ir labai naudinga mūsų organizmui – 100 gramų smidrų turi net 12 proc. RPN geležies, 12 proc. vario, net 52 proc. vitamino K, 15 proc. vitamino A. Ir be to, smidrai turi mažai kalorijų, tai tikrai galima valgyt juos į valias!

Ingredientai (1 porcijai):

  • sauja salotų (sultenės ir/ar špinatų);
  • apie 1/3 skardinės avinžirnių;
  • 8 griežinėliai agurko;
  • 4 griežinėliai cukinijos;
  • 4-5 ridikėliai;
  • 1/2 avokado;
  • 3 smidrai;
  • 1/4 šaukštelio česnako miltelių;
  • žiupsnis druskos, pipirų, šlakelis aliejaus;
  • šaukštelis moliūgų sėklų, sezamų.

padažui:

  • 1 šaukštas aliejaus (pvz. linų sėmenų);
  • 1 šaukštas citrinos sulčių;
  • 1 šaukštelis medaus ar agavų sirupo;
  • 1/2 šaukštelis grūdėtųjų garstyčių;
  • 1/4 šaukštelio česnakų miltelių;
  • 1/4 šaukštelio žolelių prieskonių;
  • žiupsnis druskos, pipirų.

Gaminimas:

1. Į dubenį sudedame salotų lapus, avinžirnius.

2. Agurkus ir cukinijas supjaustome pusmėnuliais, ridikėlius griežinėliais, viską irgi sudedame į dubenį.

3. Smidrussupjaustome kelių centimetrų ilgio gabaliukais ir kelias minutes apkepiname keptuvėje su trupučiu aliejaus, bebaigiant kepti įmaišome česnakų miltelius, druską ir pipirus.

4. Avokadą supjaustome kubeliais arba, jei norisi gražiau, padarome „rožę“ (supjaustome plonomis juostelėmis išilgai ir susukame), dedame ant salotų.

5. Taip pat įmaišome pakeptus smidrus.

6. Visus padažo ingredientus sumaišome dubenėlyje ir pilame ant salotų, viską gerai išmaišome, pabarstome sėklomis.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Lengvos žalios salotos su avinžirniais ir smidrais
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Lengvos žalios salotos su avinžirniais ir smidrais

Bananų duona su šokoladu
(receptas iš tinklaraščio Follow your spoon)

Ingredientai:

  • 1 1/2 puodelio viso grūdo speltų miltų;
  • 1/4 puodelio kokosų miltų;
  • žiupsnis druskos;
  • 2 1/2 šaukštelio kepimo miltelių;
  • 1/3 puodelio kokosų aliejaus;
  • 12 datulių;
  • 3 šaukštai augalinio pieno;
  • 2 prinokę bananai;
  • 50-60 g juodojo šokolado.

Gaminimas:

1. Dubenyje sumaišome sausus produktus ir atidedame į šoną.

2. Išimame kauliukus iš datulių, jas maisto smulkintuvu sumalame su augaliniu pienu.

3. Bananus sutriname šakute, išplakame juos su ištirpintu kokosų aliejumi ir datulių mase. Į gautą masę įmaišome sausus produktus.

4. Šokoladą susmulkiname ir įmaišome į tešlą.

5. Tešlą dedame į pailgą kepimo popieriumi į išklotą kepimo formą ir dedame kepti į iki 200°C laipsnių įkaitintą orkaitę 30-35 min. (ar iškepė, tikriname mediniu pagaliuku).

6. Prieš pjaustant paliekame atvėsti.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Bananų duona su šokoladu
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Bananų duona su šokoladu

Šie receptai – iš projekto „auGalingas pirmadienis“ ir veganinei mitybai skirtų tinklaraščių (šį kartą Follow your spoon). Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis