auGalingas pirmadienis: sočios lęšių salotos su burokėliais ir minkšti sausainiai su riešutų sviestu

Kiekvienam iš mūsų į naudą valgyti daugiau daržovių, rinktis įvairesnius, įdomesnius patiekalus. Galbūt tradicija galėtų tapti įprotis pirmadieniais atsisakyti mėsos ir mėgautis daržovėmis, kruopomis, ankštiniais. Padėsime lengviau tam ryžtis kartu su projektu „auGalingas pirmadienis“. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų dvejetukas.
auGalingi patiekalai
auGalingi patiekalai / Tinklaraščio archyvo nuotr.

Gaivios, sočios lęšių salotos su burokėliais

Šios salotos gaivios, lengvos, bet kartu ir sočios, džiuginančios savo skonių ir tekstūrų įvairove. Beje, tinka ne tik pietums, bet ir vakarienei!

Ingredientai (1 porcijai):

  • 2 saujos mėgstamų salotų (pvz., gražgarstės, sultenės);
  • 4 griežinėliai cukinijos;
  • apie 1/4 ilgavaisio agurko;
  • 1/2 puodelio konservuotų lęšių;
  • 1 vidutinis arba 2 maži virti burokėliai;
  • saujelė pakepintų moliūgų sėklų.

padažui:

  • 1 valg. šaukšt. aliejaus (alyvuogių ar linų sėmenų);
  • 1 arbat. šaukšt. medaus arba agavų/datulių sirupo;
  • apie 1/2 valg. šaukšt. balzamiko acto;
  • žiupsnis druskos;
  • pipirų;
  • prieskoninių žolelių;
  • česnakų miltelių.

Gaminimas:

1. Į dubenį dedame salotas, kubeliais pjaustytas cukinijas ir burokėlius, ketvirčiais pjaustytus agurkus, lęšius ir moliūgų sėklas.

2. Kitame dubenėlyje sumaišome padažą, pilame jį ant salotų ir viską gerai išmaišome.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Gaivios, sočios lęšių salotos su burokėliais
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Gaivios, sočios lęšių salotos su burokėliais

Minkšti sausainiai su riešutų sviestu

Labai greitai ir lengvai pagaminami, kaip visada sveiki, sotūs, ir labai skanūs! Neįprastas ingredientas ir naujas atradimas – žirnių miltai.

Ingredientai (8-9 sausainiams):

  • 6 minkštos datulės;
  • 1/3 puodelio riešutų sviesto;
  • 1/4 puodelio augalinio pieno;
  • 2 valg. šaukšt. maltų linų sėmenų + 6 valg. šaukšt. šilto vandens;
  • 3 valg. šaukšt. žirnių miltų;
  • 2 valg. šaukšt. kokosų miltų;
  • 1/2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • žiupsnis druskos;
  • sauja šokolado gabaliukų (arba riešutų, džiovintų vaisių, uogų).

Gaminimas:

1. Datules, riešutų sviestą ir augalinį pieną kombainu sumalame iki vientisos masės.

2. Linų sėmenis išbrinkiname vandenyje.

3. Į elektrinį kombainą sudedame visus likusius ingredientus (išskyrus šokoladą) ir viską sumalame. Tuomet šaukštu įmaišome šokolado gabaliukus.

4. Drėgnomis rankomis formuojame sausainius – padarome rutuliuką, dedame jį ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, ir paspaudžiame suformuodami sausainį. Ant viršaus dar galima įspausti papildomai po keletą gabaliukų šokolado, pabarstyti jūros druska.

5. Kepame iki180 °C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje (su vėjeliu ir kaitinimu iš viršaus) 10-12 min., kol sausainiai paruduoja.

6. Išimame iš orkaitės paliekame atvėsti.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Minkšti sausainiai su žemės riešutų sviestu
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Minkšti sausainiai su žemės riešutų sviestu

Šie receptai – iš ne pelno siekiančio visuomenės sveikatos projekto „auGalingas pirmadienis“ ir veganiškai mitybai skirtų tinklaraščių, šį kartą tai Follow your spoon. Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis