„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

auGalingas pirmadienis: spalvingos salotos su žemės riešutais ir neįprastas „braunis“

Kiekvienam iš mūsų tikrai į naudą valgyti daugiau daržovių, rinktis įvairesnius, įdomesnius patiekalus. Galbūt tradicija galėtų tapti įprotis pirmadieniais atsisakyti mėsos ir mėgautis daržovėmis, kruopomis, ankštiniais. Padėsime lengviau tam ryžtis kartu su projektu „auGalingas pirmadienis“. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų dvejetukas.
Salotos su žemės riešutais ir neįprastas braunis
Salotos su žemės riešutais ir neįprastas „braunis“ / Projekto archyvo nuotr.

Spalvingos salotos su žemės riešutais

Ingredientai:

  • 1 nedidelė cukinija;
  • 1 ilgavaisis agurkas;
  • 1 stambi morka;
  • 1–2 pakeliai standaus tofu (sojų varškės);
  • sauja žemės riešutų;
  • keli šaukštai sojos padažo ;
  • 1 apelsino sultys;
  • 2 skiltelės česnako;
  • čili pipirų (maltų);
  • džiovinto imbiero miltelių;
  • keli šaukštai sezamų aliejaus;
  • balzaminio acto.

Gaminimas:

1. Iš pakelio išimtą tofu nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite stambokais kubeliais.

2. Iš apelsino sulčių, šaukšto sezamų aliejaus, keleto šaukštų sojos padažo ir prieskonių paruoškite marinatą; į jį įspauskite ir česnaką. Sudėkite tofu kubelius į skystį ir retsykiais gabalėlius jame pavartydami palikite pasimarinuoti apie 20–30 min.

3. Riešutus nuplaukite, palikite nudžiūti, o vėliau šiek tiek paskrudinkite orkaitėje arba sausoje keptuvėje.

4. Daržovių skustuku plonomis juostelėmis išilgai supjaustykite morką, agurką ir cukiniją.

5. Šlakelyje aliejaus vartydami apkepkite marinuoto tofu gabalėlius, kad pagelstų iš visų pusių.

6. Riešutus ir daržoves sumaišykite su užpilu iš balzaminio acto, sojos padažo ir sezamų aliejaus. Ant viršaus užberkite tofu gabalėlius iš keptuvės.

Projekto archyvo nuotr./Spalvingos salotos su žemės riešutais
Projekto archyvo nuotr./Spalvingos salotos su žemės riešutais

Neįprastas „braunis“

Ingredientai:

  • 400 g virtų raudonųjų pupelių;
  • 100 g rudojo cukraus;
  • 100 g juodojo šokolado;
  • 75 ml aliejaus (rapsų, saulėgrąžų ar kokosų);
  • 55 g kakavos;
  • 1/3 stklinės aguonų;
  • 4 valg. šaukšt. linų sėmenų;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.

Gaminimas:

1. Vidutinio dydžio inde linų sėmenis užpylę 9 šaukštais vandens gerai išmaišykite ir palikite pastovėti.

2. Pupeles trintuve ar virtuviniame kombaine sutrinkite iki vientisumo, įmaišykite mirkytus sėmenis (nesusigėrusio vandens perteklių galite nuvarvinti), supilkite aliejų, suberkite cukrų, kakavą, kepimo miltelius ir trinkite, kol gausite vientisą masę.

3. Juodąjį šokoladą peiliu sukapokite smulkiais gabalėliais ir suberkite į mišinį.

4. Masę trinkite elektriniu plakikliu, kol šokoladas tolygiai pasiskirstys tešloje.

5. „Braunio“ masę supilkite į kepimo popieriumi išklotą nedidelę kepimo skardą ir kepkite apie valandą iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Praėjus maždaug 30 min. nuo kepimo pradžios uždenkite pyrago viršų kepimo popieriumi ar folija, kad neapsviltų.

Projekto archyvo nuotr./Neįprastas braunis
Projekto archyvo nuotr./Neįprastas braunis

Šie receptai gauti iš ne pelno siekiančio visuomenės sveikatos projekto „auGalingas pirmadienis“. Šis projektas įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs