auGalingas pirmadienis: veganiška feta įdaryti kukuliai ir morkų tortas be glitimo

Kiekvienam iš mūsų į naudą valgyti daugiau daržovių, rinktis įvairesnius, įdomesnius patiekalus. Galbūt tradicija galėtų tapti įprotis pirmadieniais atsisakyti mėsos ir mėgautis daržovėmis, kruopomis, ankštiniais. Padėsime lengviau tam ryžtis kartu su projektu „auGalingas pirmadienis“. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų duetas.
auGalingi patiekalai
auGalingi patiekalai / Tinklaraščio archyvo nuotr.

Speltos grūdų kukuliai su moliūgais ir graikiniais riešutais, įdaryti veganiška feta

Ingredientai (8–9 kukuliams):

  • 1/2 puodelio graikinių riešutų (ir dar saujelė papildomai);
  • 2 skardinės speltų grūdų;
  • 1 puodelis tarkuoto moliūgo;
  • 1/4 arbat. šaukšt. ciberžolės;
  • 1/2 arbat. šaukšt. rūkytos paprikos miltelių;
  • 1/2 arbat. šaukšt. česnakų miltelių;
  • žiupsnio druskos, pipirų;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 2 valg. šaukšt. vandens;
  • 4–5 džiovinti pomidorai;
  • apie 1/3 pakelio veganiško graikiško sūrio.

Gaminimas:

1. Maisto smulkintuvu 1/2 puodelio riešutų sumalame iki trupinių. Sudedame speltų grūdus, moliūgą, prieskonius, aliejų, vandenį ir viską gerai sumalame.

2. Džiovintus pomidorus šiek tiek susmulkiname peiliu ir taip pat dedame į maisto smulkintuvą, viską dar šiek tiek pamalame.

3. Sūrį supjaustome stambokais kubeliais, o riešutus susmulkiname peiliu.

4. Iš masės rankomis formuojame paplotėlį, įspaudžiame sūrio kubelį ir suformuojame kukulį, įsitikindami, kad nepalikome skylių (kad sūris neišbėgtų kepant).

5. Kukulį apvoliojame smulkintuose riešutuose ir dedame ant kepimo skardos.

6. Kepame įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje (su vėjeliu ir kaitinimu iš viršaus) apie 15 minučių, kol gražiai paruduoja.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Spelta grūdų kukuliai su moliūgais ir graikiniais riešutais, įdaryti veganiška feta
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Spelta grūdų kukuliai su moliūgais ir graikiniais riešutais, įdaryti veganiška feta

Morkų tortas be glitimo

Ingredientai:

biskvitams (dviems ~16 cm skersmens):

  • 1 puodelis ryžių miltų*;
  • 1/2 puodelio grikių miltų*;
  • 1/3 puodelio avižinių miltų (juos susimaliau iš 1/3 puodelio viso grūdo avižų dribsnių)*;
  • 1/4 puodelio kukurūzų krakmolo*;

*vietoj šių ingredientų galima dėti 1 puodelį šviesių speltos miltų ir 1 puodelį viso grūdo speltos miltų, nebandžiau, bet, manau, turėtų išeiti gerai.

  • 2 arbat. šaukšt.kepimo miltelių (be gliuteno, jei aktualu);
  • 1/2 arbat. šaukšt. sodos;
  • žiupsnis druskos;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 2 valg. šaukšt. maltų linų sėmenų + 8 arbat. šaukšt. vandens;
  • 3 obuoliai (maždaug 1/2 puodelio su kaupu);
  • 1 arbat. šaukšt. obuolių acto;
  • 1/2 puodelio kokosų arba rudojo cukraus;
  • 1/4 puodelio agavų arba klevų sirupo;
  • 1/4 puodelio saulėgrąžų aliejaus;
  • 1 puodelis vandens;
  • 3 vidutinio dydžio morkos (maždaug 2 1/2 puodelio smulkiai tarkuotų);
  • 1/4 puodelio razinų;
  • 1/3 puodelio graikinių riešutų;
  • 1 apelsino žievelė.

kremui:

  • 1 pakelio šilkinio tofu (silken tofu);
  • 2 skardinės kokosų pieno kietosios dalies;
  • 3 valg. šaukšt. apelsinų sulčių;
  • 2–3 valg. šaukšt. agavų ar klevų sirupo.

Gaminimas:

1. Dubenyje sumaišome sausus produktus (nuo miltų iki cinamono), atidedame į šalį.

2. Morkas nuskutame ir sutarkuojame smulkia tarka.

3. Linų sėmenis sumaišome su vandeniu ir paliekame išbrinkti.

4. Obuolius nulupame, išimame sėklas, obuolius sutriname rankiniu smulkintuvu.

5. Dubenyje sumaišome obuolių tyrę, actą, cukrų, sirupą, aliejų, linų sėmenis ir vandenį.

6. Razinas nuplauname ir šiek tiek susmulkiname peiliu, taip pat ir riešutus.

7. Nutarkuojame apelsino žievelę.

8. Į šlapią masę po truputį įmaišome sausus produktus, tuomet sudedame morkas, razinas, riešutus, apelsino žievelę ir išmaišome.

9. Tešlą padaliname į dvi lygias dalis ir dedame į dvi kepimo popieriumi išklotas ~16 cm kepimo formas (arba galima į dvi dideles, tada biskvitai bus plonesni ir reikės pareguliuoti kepimo laiką, arba vieną didelę, biskvitas bus storesnis).

10. Kepame įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje 37–40 min.

11. Iškepusius biskvitus paliekame visiškai atvėsti.

12. Kai jie atvėsta, pasigaminame kremą – visus jam skirtus ingredientus gerai sumalame maisto smulkintuvu.

13. Pusę kremo dedame ant pirmojo biskvito (palikus formą, kad kremas neišbėgtų), ant viršaus dedame kitą biskvitą ir likusią dalį kremo.

14. Tortą nakčiai paliekame šaldytuve, kad kremas sustingtų.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Morkų tortas be glitimo
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Morkų tortas be glitimo

Šiuos receptus pristato ne pelno siekiantis visuomenės sveikatos projektas „auGalingas pirmadienis“ kartu su tinklaraščiu Follow your spoon. Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis