„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

„auGalingas pirmadienis“: veganiška rūgštynių sriuba ir Itališki virtinukai „gnocchi“ su marinara padažu

Kiekvienam iš mūsų tikrai į naudą valgyti daugiau daržovių, rinktis įvairesnius, įdomesnius patiekalus. Galbūt tradicija galėtų tapti įprotis pirmadieniais atsisakyti mėsos ir mėgautis daržovėmis, kruopomis, ankštiniais. Padėsime lengviau tam ryžtis kartu su projektu „auGalingas pirmadienis“. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų dvejetas, itin tinkamas vėlyvam pavasariui.
Veganiška rūgštynių sriuba ir virtinukai „gnocchi“ su padažu
Veganiška rūgštynių sriuba ir virtinukai „gnocchi“ su padažu / Projekto archyvo nuotr.

Veganiška rūgštynių sriuba

Ingredientai:

  • 700 kg bulvių, supjaustytų 1–1,1 cm gabalėliais;
  • daržovių sriubai (atskirti žalias dalis ir supjaustyti šaknis kubeliais ir žiedais, pvz., morkas, petražoles);
  • 1 svogūnas, supjaustytas kubeliais;
  • 1 stiklinė virtų avinžirnių;
  • 1 gūžė rūgštynių, nupjautais stiebais, lapai supjaustyti;
  • 3 lauro lapai;
  • 5 prieskonių „anglų žolelės“;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 valg. šaukšt. sojos padažo;
  • šviežiai maltų pipirų;
  • 2 valg. šaukšt. aliejaus;
  • 3 valg. šaukšt. manų kruopų;
  • 2-3 valg. šaukšt. kokosų pieno;
  • krapų.

Gaminimas:

1. Puode sušildykite aliejų. Įberkite daržoves ir svogūną ir kepkite 2–3 min., kartais pamaišydami.

2. Įpilkite 6–7 stiklines šalto vandens, dėkite lauro lapus, „anglų žoleles“ ir kepkite toliau 15–20 min., kol daržovės suminkštės. Berkite druskos, sudėkite avinžirnius ir rūgštynes. Virkite dar porą minučių.

3. Sumažinkite ugnį ir lėtai, visą laiką maišydami, į sriubą įberkite manų kruopas. Nepaliaukite maišyti.

4. Pabaigoje įpilkite kokosų pieno, berkite šviežiai maltų pipirų, jei dar reikia – druskos.

5. Patiekite pabarstę krapais, su duona. Ši sriuba skaniausia antrą–trečią dieną.

Projekto archyvo nuotr./Veganiška rūgštynių sriuba
Projekto archyvo nuotr./Veganiška rūgštynių sriuba

Itališki virtinukai „gnocchi“ su marinara padažu

Ingredientai:

  • 1 kg bulvių;
  • 300 g kvietinių miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 2 arbat. šaukšt. kapotų rozmarino lapelių.

Gaminimas:

1. Bulves su lupenom virkite tol, kol bus minkštos. Dar šiltas bulves nulupkite ir sugrūskite (tam nerekomenduojama naudoti elektrinio maišytuvo, nes iš to nieko nepavyks!).

2. Sumaišykite miltus su druska, rozmarino lapeliais ir bulvėmis, kad viskas susimaišytų, o vėliau minkykite rankomis. Jeigu masė bus labai lipni, įberkite dar miltų. Suformuokite tešlos rutulį ir palikite 10 min. pastovėti.

3. Padalinkite tešlą į mažesnius gabaliukus ir iš kiekvieno suridenkite volelį. Aštriu peiliu pjaustykite volelius nedideliais gabaliukais, galite šakute įspausti griovelius, būdingus „gnocchi“.

4. Virkite po dešimt virtinukų vienu metu – jiems iškilus į vandens paviršių užteks pavirti vos 1 min.

Projekto archyvo nuotr./Itališki virtinukai „gnocchi“ su marinara padažu
Projekto archyvo nuotr./Itališki virtinukai „gnocchi“ su marinara padažu

Marinara padažas

Ingredientai:

  • 1,5 kg šviežių pomidorų;
  • 2–3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 4–5 skiltelės česnako;
  • 1 arbat. šaukšt. džiovinto čiobrelio;
  • 2 arbat. šaukšt. džiovinto raudonėlio;
  • 1 arbat. šaukšt. baziliko;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • maltų pipirų.

Gaminimas:

1. Pomidorų viršūnėles įpjaukite padarydami kryželį, dėkite į puodą ir užpilkite verdančiu vandeniu. Palaikykite 10–15 min. Nupilkite vandenį, nulupkite žievelę, išimkite sėklas, o minkštimą supjaustykite ir įdėkite į puodą.

2. Česnaką smulkiai supjaustykite.

3. Įkaitinkite puode aliejų. Įberkite česnaką ir kepkite apie 1 min., prižiūrėdami, kad nesudegtų. Suberkite prieskonius ir kepkite apie 1 min., galite įpilti 1–2 šaukštus vandens.

4. Supilkite supjaustytus pomidorus ir virkite apie 15 min. ant vidutinės ugnies. Įdėkite druskos ir pipirų pagal skonį. Uždenkite puodą dangteliu ir virkite 45 min. Kartais galite įpilti šaukštą vandens, jei padažas bus per tirštas.

5. Paruoštą padažą pagardinkite druska ir pipirais, jei jų dar trūksta.

6. Išvirtus „gnocchi“ virtinukus sumaišykite su padažu, pabarstykite baziliku ir veganišku parmezano sūriu.

Projekto archyvo nuotr./Itališki virtinukai „gnocchi“ su marinara padažu
Projekto archyvo nuotr./Itališki virtinukai „gnocchi“ su marinara padažu

Šie receptai gauti iš ne pelno siekiančio visuomenės sveikatos projekto „auGalingas pirmadienis“. Šis projektas įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs