Obuolių pyragas su ruduoju cukrumi ir speltos miltais
- Ingredientai:
- 1 puodelis šviesių speltų miltų;
- 1 šaukštelis kepimo miltelių;
- 1 šaukštelis cinamono;
- žiupsnis druskos;
- 1 puodelis cukraus (arba šiek tiek mažiau);
- 2 šaukštai maltų linų sėmenų;
- 2/3 puodelio šilto vandens;
- 5-6 obuoliai;
- šaukštas citrinos sulčių;
- 1/3 puodelio akvafabos (skysčio nuo konservuotų avinžirnių).
Gaminimas:
1. Nedideliame dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius, cinamoną, druską ir atidedame į šoną.
2. Obuolius nuskutame, supjaustome kubeliais, sumaišome su citrinos sultimis, kad neparuduotų, ir taip pat atidedame į šoną.
3. Linų sėmenis sumaišome su vandeniu, paliekame 1-2 min., kad išbrinktų. Tada juos gerai išplakame kartu su cukrumi.
4. Akvafabą plakikliu išplakame atskirame inde, plakame apie 5-7 min., kol susidaro baltos standžios putos. Į jas mentele švelniai įmaišome cukraus masę, o tada miltus. Į gautą tešlą įmaišome obuolius, viską pilame į kepimo popieriumi išklotą ir aliejumi pateptą kepimo formą.
5. Kepame iki 180 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą (apie 50 min. kepiau režimu su kaitinimu iš viršaus ir apačios, o po to dar 10 min. su kaitinimu iš viršaus ir vėjeliu).
Energijos rutuliukai su kakava ir burokėliais
Ingredientai (12-13 rutuliukų):
- 1/2 puodelio lazdyno riešutų;
- 1/2 puodelio migdolų;
- 9 šviežių datulės;
- 2 šaukštai lazdyno riešutų sviesto su kakava;
- 1 šaukštas kakavos;
- 2 šaukšteliai burokėlių miltelių;
- 1 šaukštas kokosų aliejaus;
- žiupsnis druskos;
- 1-2 šaukšteliai vandens.
Gaminimas:
1. Riešutus sudedame į maisto smulkintuvą ir sumalame iki trupinių.
2. Sudedame visus likusius ingredientus ir malame, kol pasidaro vientisa, lipni masė (besisukdama ji susiformuos į rutuliuką). Jei masė atrodo per sausa, įpilkite dar vieną ar kelis šaukštelius vandens.
3. Iš gautos masės rankomis formuojame rutuliukus, jei norisi, apvoliojame juos kakavoje arba burokėlių milteliuose.
4. Laikome šaldytuve.
Šiuos receptus pristato ne pelno siekiantis visuomenės sveikatos projektas „auGalingas pirmadienis“ ir tinklaraštis Follow your spoon. Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!