Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

auGalingas pirmadienis: veganiškas obuolių pyragas ir kakaviniai energijos rutuliukai

Kiekvienam iš mūsų į naudą valgyti daugiau daržovių, rinktis įvairesnius, įdomesnius patiekalus. Galbūt tradicija galėtų tapti įprotis pirmadieniais atsisakyti mėsos ir mėgautis daržovėmis, kruopomis, ankštiniais. Padėsime lengviau tam ryžtis kartu su projektu „auGalingas pirmadienis“. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų duetas.
auGalingi skanėstai
auGalingi skanėstai / Tinklaraščio archyvo nuotr.

Obuolių pyragas su ruduoju cukrumi ir speltos miltais

  • Ingredientai:
  • 1 puodelis šviesių speltų miltų;
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių;
  • 1 šaukštelis cinamono;
  • žiupsnis druskos;
  • 1 puodelis cukraus (arba šiek tiek mažiau);
  • 2 šaukštai maltų linų sėmenų;
  • 2/3 puodelio šilto vandens;
  • 5-6 obuoliai;
  • šaukštas citrinos sulčių;
  • 1/3 puodelio akvafabos (skysčio nuo konservuotų avinžirnių).

Gaminimas:

1. Nedideliame dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius, cinamoną, druską ir atidedame į šoną.

2. Obuolius nuskutame, supjaustome kubeliais, sumaišome su citrinos sultimis, kad neparuduotų, ir taip pat atidedame į šoną.

3. Linų sėmenis sumaišome su vandeniu, paliekame 1-2 min., kad išbrinktų. Tada juos gerai išplakame kartu su cukrumi.

4. Akvafabą plakikliu išplakame atskirame inde, plakame apie 5-7 min., kol susidaro baltos standžios putos. Į jas mentele švelniai įmaišome cukraus masę, o tada miltus. Į gautą tešlą įmaišome obuolius, viską pilame į kepimo popieriumi išklotą ir aliejumi pateptą kepimo formą.

5. Kepame iki 180 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą (apie 50 min. kepiau režimu su kaitinimu iš viršaus ir apačios, o po to dar 10 min. su kaitinimu iš viršaus ir vėjeliu).

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Veganiškas obuolių pyragas
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Veganiškas obuolių pyragas

Energijos rutuliukai su kakava ir burokėliais

Ingredientai (12-13 rutuliukų):

  • 1/2 puodelio lazdyno riešutų;
  • 1/2 puodelio migdolų;
  • 9 šviežių datulės;
  • 2 šaukštai lazdyno riešutų sviesto su kakava;
  • 1 šaukštas kakavos;
  • 2 šaukšteliai burokėlių miltelių;
  • 1 šaukštas kokosų aliejaus;
  • žiupsnis druskos;
  • 1-2 šaukšteliai vandens.

Gaminimas:

1. Riešutus sudedame į maisto smulkintuvą ir sumalame iki trupinių.

2. Sudedame visus likusius ingredientus ir malame, kol pasidaro vientisa, lipni masė (besisukdama ji susiformuos į rutuliuką). Jei masė atrodo per sausa, įpilkite dar vieną ar kelis šaukštelius vandens.

3. Iš gautos masės rankomis formuojame rutuliukus, jei norisi, apvoliojame juos kakavoje arba burokėlių milteliuose.

4. Laikome šaldytuve.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Energijos rutuliukai su kakava ir burokėliais
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Energijos rutuliukai su kakava ir burokėliais

Šiuos receptus pristato ne pelno siekiantis visuomenės sveikatos projektas „auGalingas pirmadienis“ ir tinklaraštis Follow your spoon. Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs