Veganiški makaronai su špinatų padažu (receptą pristato tinklaraštis Storaspomidoras.lt)
Ingredientai (2 sočioms porcijoms):
- 200 g viso grūdo spagečių;
- 150 ml sojų grietinėlės;
- 70 g šviežių špinatų lapelių (kuo daugiau špinatų, tuo jūsų padažas bus žalesnis);
- 1 skiltelė česnako;
- druskos, pipirų;
- 2 valg. šaukšt. ypač tyro alyvuogių aliejaus;
- nedidelė sauja (~20 g) gražgarsčių (rukolos) lapelių;
- 1 valg. šaukšt. sausoje keptuvėje paskrudintų kedro arba pinijų riešutų (maži – tai kedrai iš Sibiro taigos, o ilgi – tai pinijos iš Viduržemio jūros pakrantės).
Gaminimas:
1. Iš pradžių pasigaminau padažą. Į įkaitintą keptuvę įpyliau šaukštą aliejaus ir subėriau sukapotą česnako skiltelę. Pakepinau ne visą minutę ant vidutinės ugnies ir subėriau špinatus. Ugnį sumažinau, keptuvę uždengiau, kad špinatai suglebtų.
2. Atidengusi dangtį truputį pamaišiau, kad visi lapai gautų karščio ir susivyniotų, tačiau neprarastų gražios spalvos. Suglebus lapams ugnį išjungiau ir supyliau sojų grietinėlę. Tiršta grietinėlė kaipmat įkaito ir paskandino špinatų lapelius.
3. Viską pagardinau druska ir pipirais ir dar palikau minutei po uždengtu dangčiu pritraukti skonio.
4. Galiausiai keptuvės turinį supyliau į blenderį ir sumaliau iki tiršto padažo. Jį atidėjau į šalį.
5. Pagal instrukciją ant pakuotės išsiviriau spagečius – maniškiai virė sūdytame vandenyje 7 minutes.
8. Kai makaronai išverda ir skystį nupilame, į tą patį puodą su makaronais suberiame švarius ir sausus rukolos lapelius bei špinatų padažą. Viską gerai išmaišome ir krauname į lėkštes.
9. Apšlakstome ypač tyru alyvuogių aliejumi ir puošiame kedrų riešutėliais. Alyvuogių aliejus suteikia papildomo skonio gilumo, o riešutai lepina kontrastinga konsistencija.
Žaliasis daržovių karis su bolivine balanda (receptą pristato tinklaraštis Soulfood.lt)
Ingredientai (2 porcijoms):
- 1/2 puodelio nevirtos bolivinės balandos;
- 1/2 baklažano;
- sauja Shiitake grybų;
- sauja jaunų smidrų;
- sauja virtų raudonųjų pupelių;
- 200 ml kokosų pieno (riebumą rinkitės pagal skonį);
- 200 ml vandens;
- žiupsnis druskos;
- 1/2 valg. šaukšt. žaliosios kario pastos (galite naudoti bet kurią mėgstamą – raudoną ar geltoną kario pastą, taip pat Garam Masala ar Tikka Masala prieskonių mišinius (jų dėkite pagal skonį)).
Gaminimas:
1. Išvirkite bolivinę balandą.
2. Gilioje keptuvėje su lašeliu aliejaus apkepinkite supjaustytą baklažaną, grybus, smidrus.
3. Daržovėms ir grybams suminkštėjus, berkite druską, pilkite vandenį, dėkite kario pastą, pilkite kokosų pieną. Ragaukite ir, jeigu reikia, papildomai įpilkite vandens ar kokosų pieno (skoniui sušvelninti).
4. Leiskite minutę viskam sušilti, suberkite pupeles.
Šiuos receptus pristato ne pelno siekiantis visuomenės sveikatos projektas „auGalingas pirmadienis“. Šis projektas įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!