Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

auGalingas pirmadienis: veganiški žemaičių blynai ir tepamas jogurtinis sūrelis

Kiekvienam iš mūsų į naudą valgyti daugiau daržovių, rinktis įvairesnius, įdomesnius patiekalus. Galbūt tradicija galėtų tapti įprotis pirmadieniais atsisakyti mėsos ir mėgautis daržovėmis, kruopomis, ankštiniais. Padėsime lengviau tam ryžtis kartu su projektu „auGalingas pirmadienis“. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų duetas.
auGalingi patiekalai
auGalingi patiekalai / Tinklaraščio archyvo nuotr.

Veganiški žemaičių blynai

Ingredientai (10 blynų):

  • 1 kg bulvių;

  • 2 valg. šaukšt. miltų;

  • 1 valg. šaukšt. krakmolo;

  • 2 valg. šaukšt. maltų linų sėmenų + 5 valg. šaukšt. vandens;

  • 1,5 vidutinės morkos (150 g);

  • 50 g raudonosios ar geltonosios paprikos;

  • 50 g špinatų;

  • 60 g salierų;

  • 0,5 didesnio svogūno (60 g);

  • 0,5 arbat. šaukšt. kmynų;

  • 0,5 arbat. šaukšt. kalendros sėklų;

  • saujelė petražolių;

  • žiupsnis druskos.

Gaminimas:

1. Sėmenis sumaišyti su vandeniu ir palikti brinkti.

2. Bulves švariai nuplauti, išvirti su lupena. Išvirus nulupti, sugrūsti arba sumalti per mėsmalę. Sumaišyti su miltais, krakmolu ir sėmenimis. Pagal skonį pasūdyti. Jeigu matote, kad tešla per trapi formavimui, pilkite po valgomąjį šaukštą vandens, kol taps tinkama. Tešla paruošta!

3. Smulkiai supjaustytą svogūną pakepinti, kol pradės darytis permatomas. Suberti tarkuotas morkas ir kartais pamaišant kepti, kol pradės skrusti. Tada dėti smulkiai supjaustytą salierą ir papriką, paskaninti prieskoniais. Kepti, kol daržovės suminkštės. Išjungus ugnį įmaišyti kapotus špinatus. Įdaras irgi paruoštas!

4. Dabar beliko iš viso šito pagaminti blynus. Kad blynai išeitų vienodo dydžio, siūlome sverti tešlą, pvz., po 105 gramus. Vėsiame vandenyje pamirkę rankas formuokite ploną paplotėlį. Dėkite šaukštą įdaro ir užlyginkite kraštus. Po poros blynų tikrai įgusite!

5. Kepti galite keptuvėje (idealu nepridegančia danga su trupučiu aliejaus) arba orkaitėje (šiek tiek aliejumi patepus skardą ir blynų viršų, 200 °C laipsnių temperatūroje, kol gražiai apskrus).

Tinklaraščio archyvo nuotr./Veganiški žemaičių blynai
Tinklaraščio archyvo nuotr./Veganiški žemaičių blynai

Veganiškas tepamas sūrelis

Ingredientai:

  • natūralaus sojų jogurto;

Gaminimas:

1. Ant dubens uždėti kiaurasamtį, į jį įtiesti marlę ir ant jos sukrėsti jogurtą. Marlės kraštais užkloti jogurtą ir palikti ant kiaurasamčio šaltai per naktį (arba per dieną).

3. Sūrį nuo marlės perkelti į kokį nors patogesnį indą, įdėti žiupsnį druskos ir įmaišyti norimų skonių. Mes įmaišėm šviežių (šaldytų) krapų, petražolių ir čiobrelių.

4. Tepti ant to, ko norisi ir mėgautis.

Tinklaraščio archyvo nuotr./Tepamas jogurtinis sūrelis
Tinklaraščio archyvo nuotr./Tepamas jogurtinis sūrelis

Šiuos receptus pristato ne pelno siekiantis visuomenės sveikatos projektas „auGalingas pirmadienis“ ir tinklaraštis Mi ir Do virtuvei. Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų